Mergi la conţinutul principal

Scandalos! Apa cameleonică pe care o beau oamenii din Însurăţei

• afaceristul brăilean, Daniel Cîrîc, ne-a sesizat, ieri, că deşi a fost adusă staţia de epurare din comuna Unirea la Însurăţei, apa încă nu este potabilă • acesta ne-a trimis o fotografie pentru a demonstra că apa nu mai are culoare roşiatică, ci galbenă • de cealaltă parte, Silviu Mangiurea, directorul Companiei, afirmă că încă se mai fac reglaje de debit, deoarece pe perioada verii se distribuie apă şi din puţurile de rezervă • chiar şi aşa, acesta s-a arătat sceptic privind acuzaţiile lui Cîrîc şi a punctat că bărbatul ar putea realiza foarte uşor o astfel de fotografie compromiţătoare dacă ar opri apa câteva ore

 

În ciuda faptului că a fost adusă şi montată o staţie de epurare a apei din comuna Unirea în oraşul Însurăţei, oamenii încă se plâng de calitatea îndoielnică a apei care le curge la robinete. Mai exact, afaceristul brăilean, Daniel Cîrîc (patronul SC „AgroDaniel” SRL) ne-a contactat, ieri, pe adresa redacţiei, pentru a ne semnala că problemele cu apa potabilă la Însurăţei sunt departe de a fi rezolvate. Omul revoltat ne-a trimis şi o fotografie pentru a demonstra că dacă până nu demult apa avea o culoare roşiatică, acum, după aducerea staţiei de epurare, aceasta a devenit galbenă.

“În urmă cu două luni, în Însurăţei, la insistenţele mele şi cu ajutorul dumneavoastră, CUP Dunărea care susţinea cu tărie, în complicitate cu DSP că apa e potabilă, a pus afişe prin care anunţa populaţia că este interzis consumul de apă. Acum, după câteva improvizaţii amatoriceşti, apa ce curge la robinet este galbenă. Nu mai curge roşie. Poate pentru dânşii acest aspect constituie un salt valoric. Primarul (n.r. - Ionel Gheorghe - PSD), membru în CA la CUP Dunărea, nu vrea să îi deranjeze. Consiliul Local, la fel. Populaţia consumă această apă riscând îmbolnăviri grave! Nimeni nu ştie cât este valabilă acea interzicere privind băutul apei. Normal, CUP Dunărea ar trebui să livreze apă potabilă întregii populaţii, măsura asta fiind una blândă faţă de cea pe care ar putea-o lua DNA pentru falsificarea analizelor, tocarea banilor pentru filtre şi otrăvirea sistematică a populaţiei timp de foarte mulţi ani!”, ne-a scris Cîrîc, deranjat de faptul că în ciuda încercărilor sale de a afla în ce stadiu se află rezolvarea problemelor cu apa de la Însurăţei, reprezentanţii de la CUP Dunărea nu ar fi făcut altceva decât să ridice din umeri.

Acesta ne-a mai transmis că a discutat cu angajaţii de la staţia montată la Însurăţei şi aceştia au recunoscut că până nu vor fi achiziţionate nişte filtre performante (prinse de CUP Dunărea în proiectul mamă, privind distribuţia de apă în judeţ), lucrurile nu se vor rezolva decât parţial.

“Spun că nu au ce să facă până nu achiziţionează nişte filtre de 650.000 euro. Acum vă spun, am rămas cu afişele alea cu «Interzis - apa nepotabilă!». Copiii ăştia de aici cosumă apă, oamenii din localitate. E grav! Nu te joci cu sănătatea populaţiei! Şi nimeni nu ştie nimic concret. Cât durează situaţia asta, cât timp este apa nepotabilă? Cei de la CUP Dunărea nu spun nimic. Nimeni. Nici primarul, nici consilierii nu se implică. Nu interesează pe nimeni! Totul e pe linie de partid. Şi noi stăm aşa... Am întrebat la staţie, au zis că au mai atenuat din cantitatea de fier din apă, de aceea nu mai curge apa roşie. Dar la mangan nu prea au ce să îi facă. Şi tot caută soluţii alternative. Până nu achiziţionează filtrele acelea de demangarizare şi deferizare de 650.000 euro, tot dau din umeri. E o harababură. Şi vorba aia, apa este un element primordial. Nu mai spun că e vară. E adevărat că nu sunt cele mai bune condiţii la noi aici, dar măcar apa ar trebui să fie în regulă”, a mai completat Cîrîc, dezamăgit.

 

Mangiurea recunoaşte indirect că apa este în continuare nepotabilă

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Silviu Mangiurea, directorul CUP Dunărea, ne-a trasmis că la Însurăţei există şase puţuri de apă, dintre care două au apă potabilă. Plecând de la ideea că pe perioada verii oamenii consumă mai multă apă, au fost puse în funcţiune şi celelalte puţuri, astfel că există o perioadă de reglare la staţia de epurare. Chiar şi aşa, Mangiurea consideră că omul de afaceri Cîrîc exagerează şi îl bănuieşte că ar fi falsificat fotografiile trimise.

“Eu am montat la Însurăţei staţia de demanganizare, deferizare. Acum este în perioada de reglare. Pentru că sunt alţi parametri, alte debite şi acum trebuie să o reglăm. Dar oricum, vă spun că am micşorat foarte mult manganul şi fierul. Eu zic că suntem pe drumul cel bun. De asemenea, am scăzut preţul apei, ca să nu mai zică... Cu toate că, încă o dată vă spun, mie Direcţia Sanitară nu mi-a semnalat nicio problemă vizavi de calitatea apei în Însurăţei. La o eventuală oprire sau la un debit mai restrâns pe anumite zone, unde apa staţionează mai mult pe conductă s-ar putea să capete o culoare. Dar nu este o chestie care să fie general valabilă. Eu nu ştiu din ce zonă a preluat dumnealui (n.r. - Daniel Cîrîc) apa şi dacă nu cumva a oprit chiar dumnealui branşamentul de la un beneficiar, a stat jumătate de zi şi când i-a dat drumul, automat apa a curs murdară. Pentru că asta se întâmplă peste tot. Dacă stă şi nu circulă, şi vine o lovitură din asta de berbec, atunci automat antrenează particulele de pe fundul conductei, de pe generatoarea inferioară şi poate curge apă ceva mai murdară”, a afirmat Mangiurea.

Întrebat dacă în continuare apa de la Însurăţei este considerată nepotabilă, şeful CUP Dunărea a confirmat indirect.

“Anunţăm în continuare. Bineînţeles. Dovadă că preţul apei l-am menţinut la preţ de apă brută. Vă daţi seama că eu sunt interesat mâine să închei această chestiune ca să încasez conform bugetului pe care l-am previzionat la începutul anului. Şi pe mine mă afectează asta. Să nu credeţi că mă lasă indiferent. Dar ca să nu existe discuţii, am făcut această concesie şi am adus staţia, în contextul în care, v-am spus, mie Direcţia Sanitară nu mi-a făcut nicio sesizare. Din contră, analizele respective le-a prezentat inclusiv avocatului poporului, Direcţia Sanitară, pentru că i s-a cerut. Şi a prezentat buletinele cu calitatea apei de potabilitate. Vă spun că îmi dau tot interesul, împreună cu tot colectivul să rezolvăm problema. Oricum, pentru viitorul apropiat în POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare) eu am prins o aducţiune de la Gropeni la Însurăţei, astfel încât să ducem apă de Dunăre. Pentru că apa de adâncime, în tot judeţul Brăila, este aşa cum este şi poate crea oricând surprize. Să nu mai spun că operarea ei este mai scumpă decât operarea apei de Dunăre. Mă refer la procesul de tratare astfel încât apa să fie potabilă. Costurile sunt mult mai mari când exploatezi o apă de adâncime”, a conchis sursa citată.

Reamintim că, reprezentanţii CUP Dunărea au lipit afişe în Însurăţei acum două luni de zile, prin care au anunţat populaţia că pe durata lucrărilor de montare a noii staţii de epurare, apa nu este potabilă. De asemenea, că reduc factura cu 30% din această pricină.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro