Mergi la conţinutul principal

Scandal pentru 5 hectare de teren in Varsatura

Societatea "TurkRom San", detinatoarea serelor din satul Varsatura, este in pericol de a-si pierde investitia. Motivul: terenul pe care este realizata constructia a facut obiectul retrocedarii in natura, conform Legii nr. 247/2005, privind reforma in justitie si proprietate. Husein Tekinalp, patronul "TurkRom San", are doua variante - fie sa incheie un contract de concesiune cu noul proprietar si sa renegocieze termenii, fie sa cumpere terenul. O prima discutie a avut loc deja, noii proprietari sint decisi sa vinda, numai ca pretul cerut este urias, sustine Terkinalp - 10 miliarde de lei pentru 5 ha. In plus, Terkinalp este indignat de ceea ce se intimpla si e convins ca este "victima" unei "lucraturi" a conducerii Primariei Chiscani, pentru simplul motiv ca este cetatean turc. Acuzatiile lui tintesc direct catre primarul Ion Craciun, despre care spune ca "risca sa faca toate aceste abuzuri" doar pentru ca de obiectiv este interesat un alt om de afaceri de pe raza comunei, "exact cel in posesia caruia va intra si Piata Concordia". Primarul Craciun neaga insa cu vehementa toate acuzatiile si sustine ca tot ce face este sa respecte Legea 247. Pentru ca, spune Craciun, neaplicarea ei inseamna amenda de 1 miliard de lei si dosar penal.

Primarul din Chiscani: "Cer insistent sa se verifice modul in care s-au facut improprietaririle la Varsatura"

"Pentru mine, ca primar, aplicarea Legii 247 este o responsabilitate imensa. E clar, nu am cum sa fac dreptate in totalitate, pot repara pe ici pe colo cite ceva. In rest, e imposibil, pentru ca la Chiscani e un haos. De 14 ani s-au facut improprietariri abuzive, si nu cu 1 ha sau 2, cu cite 5 ha, si numai in zone strategice, unde acum pretul a ajuns si la 35 euro/mp. La Chiscani, interesele au fost mari, persoanele implicate, importante, “spuma”, fostii primari si consilieri, politisti, oameni importanti din justitie, persoane cu functie. Mafia a condus, o caracatita ale carei tentaculele au ajuns pina in sus, in cele mai importate institutii ale judetului. Nu mi-e frica, am mai spus asta. De aceea, intre turul I si II am avut dosar penal. De aceea cer insistent organelor statului sa verifice modul in care s-au facut improprietaririle la Varsatura", a declarat Ion Craciun (PRM).
Teoretic, 247 este cea mai corecta lege din domeniu elaborata dupa 1989, practic insa, ea arunca in aer sistemul funciar, repara geselile trecutului, insa, inevitabil, produce noi victime.
Victima a Legii nr. 247 se considera si Husein Tekinalp.

"Mi se intimpla pentru ca sint cetatean turc"

Prin contractul nr. 1.496, incheiat in data de 28 noiembrie 1992, Primaria Chiscani da in concesiune societatii "Agrisan Solar" SRL Braila, pe o perioada de 25 de ani, o suprafata de 5 ha, cu obligatia ca pe teren, concesionarul sa construiasca sere si solarii. Termenii contractului au fost respectati pina in anul 2000, cind pe fondul unor probleme financiare, "Agrisan" intra in procedura de faliment. In 2003, lichidatorul societatii, Angela Chirita, scoate la licitatie obiectivul contra sumei de 595 milioane de lei, iar noul proprietar devine societatea "TurkRom San". Exact la 1 an dupa intrarea in posesie, "TurkRom San" incheie un act aditional cu Consiliul Local Chiscani, reprezentat prin primarul Ion Craciun, prin care durata de concesionare a celor 5 ha se majoreaza cu 22 de ani si 6 luni, adica exact pina in 2040. Inarmat cu acest act, proprietarul serelor demareaza o serie de investitii, suma totala cheltuita din 2004 si pina in prezent fiind, sustine Terkinalp, 15 miliarde de lei.
La inceputul lunii mai ac, insa, primarul Craciun notifica societatea "TurkRom San" de faptul ca suprafata de 5 ha pe care este construita sera va face obiectul Legii 247/2005 si, prin urmare, va fi restituita proprietarilor de drept, Viorica Andreescu si Livia Tigoiu. Cu sprijinul primarului, la sfirsitul lunii mai, patronul turc se intilneste cu noile proprietare ale terenului, care s-au declarat dispuse sa vinda la un pret de 10 miliarde de lei pentru intreaga suprafata. Suma a fost considerata "uriasa" de Tekinalp, dar a cerut timp de gindire, mai ales ca la acea data nu era emis titlul de proprietate. Culmea insa, in momentul in care a intrat in posesia unei copii de pe acest titlu, emis la data de 24 iulie 2006, suprafata de 5 ha cu care fusesera improprietarite cele doua mostenitoare figura in Tarlaua 79, nu in 78, unde sint amplasate serele.
"Am cumparat o paragina. Am investit o multime de bani pentru a le transforma in ceea ce sint acum. Mi se cer 10 miliarde de lei si, cind, ce sa vezi, titlul nu e pe tarlaua noastra, este pe Tarlaua 79. Eu nu stiu ce sa cred. Ma simt lezat, totul mi se intimpla pentru ca sint cetatean turc si pentru ca de aceste sere este interesata o alta persoana, cea care va intra si in posesia acelei suprafete din Piata Concordia. El tinjeste si dupa Varsatura", a declarat Husein Tekinalp.
Considerindu-se nedreptatit, saptamina trecuta, Tekinalp a cerut avocatului firmei sa transmita Primariei Chiscani un nou set de documente si o adresa prin care sa ii ceara reconstituirea pozitiei fata de "TurkRom San", in conditiile in care suprafata retrocedata nu corespunde cu suprafata pe care e amplasata sera.

"Sint decis sa restitui tot, si islaz, si gropi daca e cazul"

Primarul Chiscaniului neaga insa orice acuzatie lansata de patronul turc si sustine cu vehementa ca tot ce a facut a fost sa respecte Legea 247. Nici suma ceruta de cele doua mostenitoare nu i se pare prea mare, frecvent in Varsatura efectuindu-se tranzactii imobiliare la asemenea sume.
"Chiar Primaria Chiscani a vindut in 2004, prin licitatie publica, teren cu 2,81 miliarde de lei hectarul, iar cei care s-au impropietarit abuziv vind acum cu 35 euro/mp. De ce vi se pare o suma asa mare? Scrie in titlu Tarlaua 79? E o greseala la scris, procesul verbal de punere in posesie este pe Tarlaua 78. Da, doamnele nu au facut dovada clara a amplasamentului, dar nimeni nu a facut aceasta dovada pentru ca nimeni nu a avut inainte de 1940 pamintul inscris in cartea funciara. Iar aceasta a fost singura suprafata din intreaga zona, libera de sarcini, la dispozitia Primariei. De jur imprejur toti au titluri de proprietate, au avut timp in 14 ani sa isi ia, indreptatiti sau nu. Asta e situatia, la Chiscani mafia a fost mare, de aceea misiunea mea este atit de dificila acum. Dar va asigur ca dupa ce voi termina de aplicat Legea 247, o palma de loc nu va mai ramine la Primarie si toti chiscanenii indreptatiti sa isi primeasca pamintul si-l vor primi. Pentru ca eu va spun, cind am ajuns primar, am ramas uimit de ce matrapazlicuri s-au facut aici cu paminturile, toata spuma e implicata. Sint decis sa retitui tot, si islaz, si gropi daca e cazul", a declarat Ion Craciun.
Redeventa pe care "TurkRom San" o plateste catre Primaria Chiscani este de 162 milioane de lei vechi/an. Din valoarea datorata pentru 2006, pina in prezent nu s-a achitat nici o transa, la care se adauga o restanta de anul trecut. Pe total, "Turk Rom San" datoreaza Primariei Chiscani 241 milioane de lei.

"E o greseala de scriere"

Reimproprietarirea celor doua mostenitoare nu a fost un caz special. Conform precizarilor subprefectului judetului Braila, Mircea Fudulaiche, prin Hotarirea nr. 158/23.05.2006, a fost validata Anexa 22 pentru Primaria Chiscani. Prin aceasta s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru mostenitorii a 47 de proprietari, cu o suprafata de 125,52 ha, teren aflat la dispozitia Comisiei Locale de Fond Funciar Chiscani. Fudulaiche a tinut sa precizeze ca, la restituirea terenurilor si stabilirea amplasamentelor, s-a respectat ordinea depunerii cererilor de restituire si ca cele doua doamne au primit 5 ha in tarlaua 78. Despre neconcordanta din titlul de proprietate, Fudulaiche a aflat dupa ce am demarat noi ancheta, dar a sustinut ca e vorba de "o greseala de scriere".
"Primarul Craciun si-a facut o harta a teritoriului administrativ al comunei pe care a evidentiat toate terenurile aflate la dispozitia Comisiei, fiecare parcela libera de sarcini ce putea fi retrocedata. A fost extrem de transparent in aceasta actiune. Din punctul nostru de vedere, consideram ca decizia luata a fost conforma cu prevederile legale", a explicat Fudulaiche.
Subprefectul a precizat insa ca in Codul Civil exista prevederi care reglementeaza acest aspect. Mai precis, intr-o asemenea situatie, fie detinatorul investitiei cumpara terenul, fie noul proprietar se subroga drepturilor concendentului, contractul se renegociaza si se stabilesc clauze noi. Si proprietarul terenului poate cumpara investitiile, in functie de dorinta si intelegerea partilor. In cazul in care pretul solicitat nu convine, oricare din parti poate inainta actiune in instanta, iar instanta poate stabili pretul corect, fie al tranzactiei, fie al redeventei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro