Mergi la conţinutul principal

Scandal monstru la ultima şedinţă ordinară a CJ Brăila pe 2017: liberalii au părăsit sala

• consilierii judeţeni PNL Brăila au solicitat, ieri, amânarea şedinţei ordinare după ce au constatat documente neconforme în cazul a 12 proiecte de hotărâri ce vizau în mare parte salariile funcţionarilor publici • aceştia au semnalat că s-au dat avize înainte ca documentaţia să fie completă şi au avertizat că este “fals şi uz de fals în acte oficiale” • pentru că şedinţa a continuat, liberalii au părăsit sala • proiectele cu pricina au fost totuşi amânate pentru o şedinţă extraordinară ce va avea loc săptămâna viitoare

 

Scandal cu acuzaţii şi ironii la ultima şedinţă ordinară a CJ Brăila din acest an. Deloc cuprinşi de spiritul sărbătorilor de iarnă, consilierii judeţeni s-au certat pentru 11 proiecte de pe ordinea de zi, care vizau, în mare parte, statul de funcţii şi salariile funcţionarilor publici din aparatul propriu şi ai instituţiilor subordonate. Ei bine, încă de la începutul şedinţei, consilierii PNL Brăila, în frunte cu Alexandru Dănăilă, preşedintele partidului, au semnalat faptul că punctele de la 25 până la 35 de pe ordinea de zi, nu au fost prinse în prima convocare a şedinţei. Însă, mai grav, a subliniat Dănăilă, acestea fuseseră deja întocmite în avans, cu numere de înregistrare şi acte oficiale care urmau să vină abia cu două zile înainte de şedinţă.

“Proiectele de hotărâri de la punctele 25 la 35 nu au fost trimise către consilierii judeţeni odată cu publicarea ordinii de zi. La capitolul acesta au fost probleme aproape la fiecare şedinţă, dar acum avem un bloc de proiecte importante care nu au fost trimise la timp la momentul la care a fost convocată şedinţa. Le-am primit acum două zile. Este un motiv de ajuns pentru a nu fi dezbătute în şedinţa de astăzi. În data de 18 decembrie este emisă de către CJ Brăila o hârtie prin care se face referire la faptul că proiectele de hotărâri de la punctul 25 la 34 au lipsit la data convocării (...) pentru că nu au avut documentele necesare şi nu au fost întocmite la momentul la care ar fi trebuit. Să luăm un exemplu oarecare: proiectul privind stabilirea salariilor lunare ale funcţionarilor publici şi personalului contractual din cadrul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Brăila. Acest proiect are număr de înregistrare în data de 14.12.2017. Dumneavoastră, când aţi întocmit acest proiect de hotărâre, când aţi semnat expunerea de motive, aţi avut la mapă - aşa scrie aici -, avizul comisiei de administraţie publică şi avizul comisiei de buget. Aceste două comisii nu s-au întrunit decât patru zile mai târziu. Pe data 18 şi 19 decembrie. Mai mult, toate comisiile CJ Brăila, pentru această şedinţă s-au întrunit pe datele de 18, 19 şi 20. Au fost 3 zile în care s-au ţinut toate comisiile. Dumneavoastră, pe data de 17 decembrie, când aţi întocmit acest proiect de hotărâre ştiaţi că va fi trimisă o adresă cu numărul 1822 cu data de 18.12.2017. Deci ştiaţi astăzi că peste patru zile o să primiţi o adresă, ştiaţi şi numărul de înregistrare la Consiliul Judeţean”, a declarat Dănăilă revoltat.

Liberalul a cerut amânarea şedinţei până la punerea la punct a respectivelor proiecte, însă propunerea nu a fost primită prea bine de PSD-işti.

“Eu nu vreau să fac aprecieri personale, dar din punctul meu de vedere şi al colegilor, ăsta este un fals şi uz de fals în documente oficiale. Pentru că în momentul în care se dă un număr de înregistrare unui document oficial în cadrul Consiliului, documentul acela are o formă şi nu mai poate fi modificată. Drept pentru care, orice modificare la forma respectivă trebuie să primească un alt număr de înregistrare. Nu este posibil ca un singur număr de înregistrare să aibă 4 - 5 modificări ulterioare. Pe data de 18 primim hârtie că nu sunt proiectele întocmite, dar ele erau deja redactate, semnate şi înregistrate din data de 14 decembrie. Dumneavoastră semnaţi nişte documente. Nu le redactaţi pe toate. Dar vi le asumaţi în numele instituţiei. Şi noi aici vă atragem atenţia pentru că astăzi lucrurile la Consiliul Judeţean sunt scăpate de sub control. Aici zona administrativă este depăşită”, a adăugat PNL-istul.

 

Liberalii au părăsit sala de şedinţe

Cu explicaţii pentru situaţia semnalată de liberali a venit secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu, care a precizat că într-adevăr proiectele respective au ajuns mai târziu la mapă, însă totul s-a datorat legislaţiei de la nivel naţional care prevede că trebuie să existe dialoguri cu sindicatele pe teme precum salariile.

“La momentul la care a fost convocată şedinţa ordinară au fost transmise mapele, mai puţin aceste 11 proiecte. 10 dintre ele au un specific aparte, dat fiind faptul că au intervenit modificări legislative de ultimă oră, care au prevăzut că stabilirea salariilor şi chesiunile de personal trec prin hotărâre de CJ după consultarea cu sindicatele reprezentative şi reprezentanţii salariaţilor. Legiuitorul, de la început a prevăzut ca aceste consultări să se desfăşoare pe o perioadă de o lună de zile, deci 20 noiembrie - 20 decembrie”, a declarat Priceputu, care a recunoscut că documentaţia a fost gata dinainte de a avea concluziile negocierilor şi avizele comisiei.

Pentru a elimina orice dubiu, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a propus scoaterea de pe ordinea de zi a punctelor de la 25 până la 35, însă nu a fost de acord cu amânarea şedinţei ordinare. Acesta a precizat că va convoca o şedinţă extraordinară pentru a dezbate proiectele respective în data de 27 decembrie, la ora 9:00, în sala 404 a Palatului Administrativ.

“Sper ca toţi funcţionarii din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean şi subordonate să aprecieze acest gest al colegilor de la PNL”, a afirmat Chiriac, ironic.

La rândul său, consilierul judeţean PND Brăila, Simona Drăghincescu i-a acuzat  pe liberali, în special pe Alexandru Dănăilă că în perioada în care a fost viceprimar a procedat mult mai rău în ceea ce priveşte legalitatea documentaţiilor proiectelor de hotărâri.

Chiriac a propus scoaterea de pe ordinea de zi a celor 11 proiecte cu bucluc, iar decizia s-a aprobat cu 11 abţineri din partea grupului de consilieri judeţeni PNL.

Cum şeful CJ Brăila a mers mai departe cu propunerea aprobării restului de 25 de proiecte rămase pe ordinea de zi, liberalii au răbufnit, iar Dănăilă a anunţat că grupul PNL părăseşte sala de şedinţe.

“Un an de zile m-aţi denigrat, aţi spus că sunt mama Omida. Eu v-am spus doar ce se întâmplă în consiliul judeţean. Dar dumneavoastră acum sunteţi exact ca nepoata mamei Omida, care este clarvăzătoarea Cireşica. Pe data de 14 decembrie ştiaţi ce se va întâmpla pe data de 18 decembrie. Şi aveaţi şi numărul de înregistrare!”, a strigat liberalul Ovidiu Nechita în drum spre ieşire.

“Am greşit domnule consilier. Nu sunteţi mama Omida. Sunteţi Grinch. De fapt tot PNL-ul este Grinch!”, a replicat Chiriac.

După ce PNL-iştii au părăsit sala, proiectele rămase, cu mici excepţii unde au existat amendamente, au fost aprobate pe bandă rulantă. Chiar şi aşa, trebuie subliniat că patru proiecte care aveau nevoie de votul a două treimi dintre consilieri pentru a fi aprobate (vizau patrimoniul), au fost de asemenea amânate pentru săptămâna viitoare.

 

Chiriac, fericit după plecarea din sală a liberalilor

La finalul şedinţei trunchiate, Chiriac a ţinut să facă un scurt comentariu în legătură cu incidentul stârnit de consilierii PNL.

“Aţi văzut că în momentul în care consilierii PNL nu participă la şedinţă, sunt şi propuneri de amendamente pe proiectele de hotărâri, şedinţele se desfăşoară într-o normalitate în care ar fi trebuit să se desfăşoare şi celelalte şedinţe. Propunerile venite de la aliaţii noştri până la urmă, au fost votate, au fost supuse aprobării. Cu un ton decent, fără a ţipa, ridicând mâna, respectând regulamentul intern, nefăcând anumite acuzaţii de fraudă şi aşa mai departe. Deci iată că se poate. În încheiere vreau să vă urez tuturor un Crăciun Fericit, şi consilierilor PNL chiar dacă ei sunt Grinch. Poate această perioadă a anului le luminează mintea”, a conchis Chiriac.

După încheierea şedinţei, fiecare consilier judeţean prezent a primit un pachet de sărbători cu agende, calendare etc. De asemenea, au fost invitaţi să asculte colinde la ieşirea din sală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro