Mergi la conţinutul principal

Scandal din cauza salilor de clasa la Scoala "C. S. Aldea"

Ieri, doua mamici, membre in comitetul parintilor la clasa a V-a A de la Scoala "C. S. Aldea", au reclamat faptul ca, desi in clasa I li s-a promis ca elevii nu vor schimba clasa timp de opt ani si au contribuit substantial la infrumusetarea, reabilitarea si mobilarea clasei in care invatau, acum , in clasa a V-a, li s-a repartizat o alta clasa, fara pupitre si foarte mica, in care copiii abia pot respira. "Noi, in clasa I am dat cite 400.000 de lei pe semestru ca sa contribuim la realizarea mobilierului, la lacuitul parchetului, si atunci ni s-a promis ca vom ramine in acea clasa opt ani. La sfirsitul clasei a IV-a ni s-a aratat scoala ca o floare, iar acum ni s-a repartizat o clasa sub orice critica, o camara. Copiii nici nu pot respira. E un singur geam, ca la puscarie. Sint doua laboratoare de informatica, biblioteca a fost mutata si ea intr-o sala de clasa, iar copiii nostri au fost inghesuiti. Tine mai mult la carti decit la copii? Copiii nici nu au spatiu de trecere printre banci. Acum, cind am cerut vechea noastra clasa ne ameninta ca ne desfiinteaza clasa. Este nedrept, pentru ca noi in fiecare an am avut contributii financiare substantiale in scoala", au spus Lidia Giurca si Elena Moroianu, doua mamici revoltate de situatia creata.

Directorul Pasici: "Parintii au mintit"

Pe de alta parte, directorul, prof. Rudi Pasici, spune ca nu a promis niciodata parintilor ca elevii vor ramine opt ani in aceeasi clasa si ca banii cu care au contribuit parintii nu sint nici pe departe atit de multi cum spun parintii, ca pupitrele au fost realizate de scoala cu ajutorul parintilor, nu numai de parinti. Mai mult, parintii acestei clase ar trebui sa fie multumiti pentru ca la inceput de an li s-au dat profesorii pe care i-au dorit, aceasta clasa are cea mai buna incadrare. "In scoala noastra exista patru tipuri de clase, cu suprafata intre 70 si 35 de metri patrati, iar repartizarea se face in functie de numarul de copii. Eu nu am ce sa fac daca ei au numarul cel mai mic de elevi in clasa din scoala. De aici au plecat 11 copii. Daca ramineau toti copiii, ramineau in clasa lor, dar asa nu am ce sa fac. Eu, impreuna cu asistentul medical, am facut cubajul de aer in clasa, sint peste opt metri cubi de aer pentru fiecare copil, adica se respecta normele in vigoare, sintem chiar la limita maxima. In clasa este spatiu. In aceasta sala au invatat, de-a lungul timpului, mai multe clase. Acolo se invata si dimineata, clase cu un numar chiar mai mare de copii. Noi sintem prinsi intr-un proiect de reabilitare si nu ne-am permis recompartimentari. Avind si un numar mare de clase s-a ajuns la aceasta problema. Instigati poate de un coleg sau colega caruia nu-i place ceva, stiti cum e in Romania. Nu exista nimeni care sa poata sa promita asa ceva. La noi in clasa a V-a se modifica aproape toate colectivele si le mutam mereu. Unii oameni vin cu lucruri care nu sint reale. Eu pot sa dau 100.000 si sa spun ca am dat trei. Parintii au mintit cind au spus ca au dat 800.000. Puteti sa discutati si cu doamna invatatoare, au dat jumatate sau chiar mai putin. Eu consider ca este un santaj ce se intimpla, pentru ca este clasa cu cei mai putini copii din scoala si altele care au aceleasi conditii nu spun nimic", a explicat directorul Rudi Pasici.
Conducerea scolii a mai precizat ca nu vede ce este rau in a spori baza materiala a scolii, ca este singura scoala cu o baza materiala comparabila cu cea a liceelor in privinta laboratoarelor de informatica, ca fiecare elev lucreaza singur la calculator, ca se intra in acelasi timp in cele doua laboratoare, ca vin chiar si copiii de la gradinitele din jur sa invete acolo informatica. "Acele clase care se revendica sint foste holuri care au fost inchise. Avem o baza materiala care concureaza cu orice liceu. Este rau? In aceasta clasa invata dimineata 22 de copii si parintii nu vor sa-i mute. Cum va explicati? Eu, in aceasta situatie am propus parintilor sa le mut clasa in locul salii de lectura insa ei au refuzat. Nu am ce altceva sa fac. La anul se va micsora numarul de clase, termina mai multe si intra mai putine, asa ca vom avea doua clase libere si se va rezolva problema claselor foarte mici pentru unii, insa trebuie putina rabdare si intelegere. Eu nici nu pot sa promit acum ca nu voi desfiinta clasa. Acum, in clasa a V-a sint 65 de copii, daca mai ramin repetenti cinci elevi eu nu mai am cum sa pastrez acelasi numar de clase. Asta este situatia, mai mult nu pot face, insa in mod sigur voi mai discuta cu parintii si sper sa inteleaga situatia", a mai spus directorul Rudi Pasici.
Situatia clasei a V-a A nu este singulara. Mai sint si alte clase la fel, dar care nu se pling, chiar daca nu le este bine. Adevarul este ca singura fereastra a salii este in permanenta deschisa ca sa se aeriseasca, la iarna probabil va fi si ceva mai frig, iar copiii sint cu adevarat inghesuiti. Bancile vechi sint unite si copiii se misca greu printre ele. Directorul recunoaste ca nu este aceasta cea mai buna solutie, dar nici nu poate sa refuze copiii atunci cind vin sa se inscrie. Solutia va aparea in timp, o data cu scaderea numarului de copii vor avea toti loc mai bine. Pina atunci, citeva serii vor fi vitregite, insa din punct de vedere al procesului de invatamint, performantele scolii nu pot fi negate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro