Mergi la conţinutul principal

Scandal de corupţie la Rolls Royce

Rolls Royce a plătit intermediari corupţi pentru a câştiga contracte în 12 ţări, arată o investigaţie comună a BBC şi The Guardian. Jurnaliştii au găsit dovezi care arată că producătorul a făcut plăţi secrete de ordinul a milioane de dolari unor agenţi bine înfipţi în politica celor mai corupte ţări din lume. Astfel ar fi câştigat numai în India o comandă de aproape jumătate de miliard de euro din partea Ministerului de Apărare de acolo. Rolls Royce nu neagă acuzaţiile de corupţie şi spune doar că în ultimii ani e mai atent la respectarea legilor din ţările unde face afaceri.

 

Rolls Royce, un imperiu de 13 miliarde de lire sterline, pare să-şi fi plătit extinderea cu mită. Dovezile apar într-un documentar BBC care desenează în jurul producătorului un păienjeniş de intermediari corupţi şi contracte uriaşe în ţări precum Brazilia, Azerbaijan, Iran, Nigeria şi Arabia Saudită. Sunt 12 ţări în total şi un singur mecanism.

În India jurnaliştii au descoperit că Rolls Royce i-a oferit pe sub mână 10 milioane de lire sterline unui traficant de arme prin intermediul companiilor controlate de acesta. Intermediarul şi-ar fi folosit influenţa pe lângă directorul unei alte firme de armament, care a negociat vânzarea unor avioane către guvernul Indiei. Aparatele de zbor erau echipate cu motoare Rolls Royce, iar câştigarea contractului i-ar fi adus producătorului britanic 400 de milioane de lire sterline.

Avocaţii presupusului intermediar al Rolls Royce spun că acesta nu a fost plătit pentru a-i câştiga companiei producătorului contracte, însă în 2014 acesta a intrat şi-n vizorul autorităţilor britanice. A fost arestat şi apoi eliberat din lipsă de dovezi. Investigaţia în posibilele fapte de corupţie de la Rolls Royce continuă însă, iar o anchetă paralelă a fost deschisă şi în Statele Unite. Presupusul agent are însă legături puternice nu doar cu Rolls Royce, ci cu mai-marii politicii britanice. A fost fotografiat primind un premiu pentru afacerile sale de la premierul Theresa May. A donat 1,6 milioane de lire sterline Liberal Democraţilor din Marea Britanie şi e consultant al liderului acestui partid.

 

Altă ţară, aceeaşi poveste. În Brazilia Rolls Royce e investigat pentru corupţie într-un dosar în care e acuzat că a oferit mită pentru a câştiga un contract de 100 de milioane de dolari la compania petrolieră de stat Petrobras, de numele căreia se leagă un alt scandal de corupţie care a ajuns până la fostul preşedinte Dilma Roussef. Documentele analizate de BBC arată cum unul dintre presupuşii intermediari ai Rolls Royce ar fi recunoscut în faţa autorităţilor că plăţile secrete au mers către mai multe persoane, iar el ar fi primit peste 200.000 de dolari.

Autorităţile britanice au anunţat în 2012 că investighează practicile Rolls Royce în Indonezia şi China, pentru ca un an mai târziu să apară acuzaţiile de dare de mită şi corupţie iar ulterior dosarul sa fie extins la afacerile din alte ţări. Sursele judiciare ale BBC spun că în momentul de faţă 30 de anchetatori verifică dacă Rolls Royce s-a folosit de agenţi neînregistraţi pentru a plimba mita către factorii de decizie. Sunt 4 ani de când ancheta a fost făcută publică şi există teama că dosarul bate pasul pe loc. Un scandal similar a vizat contractele câştigate de producătorul de tehnică militară BAE Systems însă în 2006, guvernul lui Tony Blair a închis dosarul sub pretextul că ancheta pune în pericol securitatea naţională a Marii Britanii. Scandaluri similare, cu mite şi intermediari din străinătate, au apărut şi la Siemens, Airbus şi TyssenKrupp.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro