Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Scandal cu revoluţionari, interlopi şi cagulaţi

* Viorel Ciobotaru, zis Grecu', spune că mascaţii au un comportament brutal, un limbaj neadecvat şi că ei sunt primii care nu respectă legea * Grecu' şi-a propus să lupte cu sistemul corupt, de aceea în toamnă va înfiinţa un ONG "pentru drepturile omului, care va fi cu ochii pe miliţieni"

Revoluţionar cu acte, dar şi apropiat al lumii interlope, un brăilean acuză "cagulaţii" că fac abuz de putere. Viorel Ciobotaru (zis Grecu') spune că vinerea trecută, "mascaţii" s-au luat de el fără motiv, cerându-i să se legitimeze într-un mod deloc politicos. Grecu' spune că totul s-a întâmplat la capătul lui 4, unde el stătea absolut liniştit de vorbă cu un "coleg", când, deodată, "mascaţii" i-au luat la întrebări. "Vineri la 10.58, eram la capătul lui 4 şi stăteam unde sunt ghivecele cu flori, unde stă toată lumea. Şi au venit cagulaţii, au oprit în faţa noastră la şosea, s-au uitat câteva secunde şi au zis «Bă, ia veniţi încoace!». Personal, eu nu m-am dus la ei, colegul meu s-a dus şi atunci au spus «Grecule, ia vino încoace!». M-am dus şi eu când au zis aşa şi mi-au cerut actele. Şi când am spus «conform legii» că atât am apucat să spun, şoferul a strigat «pe ei, mă!» şi au ieşit să ne tăbare. Am vrut să le spun «conform legii nu aveţi voie», dar n-am apucat. Au încercat să mă trântească, dar n-au reuşit. Mi-au luat telefoanele şi mi le-au trântit pe jos. După aceea am vrut să mă aşez jos şi ei m-au întrebat de ce vorbesc tare. Le-am zis că «vorbesc tare să vadă lumea ce abuzuri faceţi». Apoi le-am zis «potrivit legii nu aveţi voie să ne verificaţi când nu aveţi poliţist lângă voi». Unul dintre ei s-a dat înapoi şi era să-mi calce pe telefoane şi când i-am atras atenţia mi-a spus «nu mă interesează, nu-s ale mele»", ne-a povestit Grecu'.

De unde vine duşmănia - varianta Grecu'

Viorel Ciobotaru are şi o explicaţie pentru comportamentul luptătorilor din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă Brăila. Mai precis, Ciubotaru spune că în urmă cu două săptămâni a asistat la un alt "abuz" făcut de mascaţi, de această dată, asupra fiului lui Marian Comănescu (liderul grupării interlope din Radu Negru).
"În urmă cu două săptămâni, Marian Comănescu m-a sunat să îl sponsorizez pe băiatul lui, care practică dirt track şi m-am întâlnit cu el la părculeţ la Pistruiatu'. Nu cred că am stat o jumătate de oră şi vin aceiaşi cagulaţi cu cei de vineri. Au venit, i-au blocat maşina, l-au scos pe copil din ea şi l-au dat cu capul de capotă. Minor de 15 ani, nu ai voie în nicio lege din lume să agresezi copiii, pentru că rişti să devină frustraţi şi să atace oameni nevinovaţi mai târziu. Am vrut să văd până unde poate să ducă nesimţirea, nemernicia lor de miliţieni. Că aia sunt, miliţieni, nu mai sunt poliţişti. După un set pe care i l-au dat la picioare cu bocancii, au chemat Poliţia. Ei au vorbit foarte frumos, nu le-a găsit nimic în maşină. Tatăl copilului i-a întrebat «ce se întâmplă, e copilul meu?». Şi atunci l-au luat şi l-au băgat după un gard viu, să nu se vadă ce îi fac", ne-a spus Ciobotaru.
Oripilat de cele întâmplate atunci, Grecu' s-a decis să ia atitudine, în calitate de revoluţionar şi fost sportiv, spunând că va propune municipalităţii ca el să sponsorizeze montarea a două camere video la capătul lui 4: "Eu, ca revoluţionar, în primul rând, m-am hotărât să nu mai dau dreptul nimănui să facă un aparat de represiune dintr-o muncă plătită din banii noştri, ai contribuabililor. (...) Eu, ca revoluţionar, cer aşa: Domnule primar, eu suport cheltuiala pentru montarea a două camere video la capătul lui 4. Ca să se vadă cine face abuzuri, cetăţeanul plătitor de taxe şi impozite sau miliţienii, nu poliţiştii, care abuzează de haina de poliţist. Sunt obligat să fiu corect. Îl rog pe domnul comandant al Poliţiei brăilene să sancţioneze aceşti miliţieni conform legii. Şi vreau să le «mulţumesc» acelor miliţieni cu modul de exprimare atât de frumos şi de la locul lui: «Bă», în loc de «vă rog frumos, prezentaţi actele»".

02jand1
Viorel Ciobotaru

ONG-ul lui Grecu' - cu ochii pe "miliţieni"

Viorel Ciobotaru mai sfătuieşte brăilenii să nu se lase intimidaţi de "miliţieni" şi să sune la 112 când se simt abuzaţi. De asemenea, Grecu' a declarat că tocmai pentru prevenirea unui comportament de acest gen din partea oamenilor legii va înfiinţa un ONG care "va fi cu ochii pe miliţieni". "Îi rog pe toţi brăilenii când sunt molestaţi de miliţieni şi nu de poliţişti, să sune la 112 conform legii. Iar legea cagulaţilor, aceştia pot interveni numai în cazul transportului deţinuţilor, al poliţistului judiciar şi al procurorului de caz. Nu au voie cagulaţii să vorbească cu o persoană reţinută sau încătuşată sau să-l controleze! Iar legea 61 din '96 spune că dacă sunt mai mulţi de 5 inşi care pleacă să facă o faptă, atunci poliţia poate interveni să le ceară documentele. Nu contest să se facă legitimări în urma unor sesizări. În septembrie vom face un ONG româno-american - pentru drepturile omului, unde voi fi vicepreşedinte. Şi vom fi cu ochii pe miliţieni, vom colabora cu ziarele şi cu comandantul Poliţiei, căruia îi vom duce probe cu miliţienii, cu ce se întâmplă în timpul programului lor. La congresul din august voi cere tuturor senatorilor şi deputaţilor revoluţionari să voteze legea unde poliţia, ca unitate de ordine publică, va trece în subordinea primăriilor, exact aşa cum este în occident. Nu vreau să se mai întâmple ce s-a întâmplat înainte de '89, când îi lua miliţia şi îi bătea!", a mai adaugat Ciobotaru.
Acesta mai are şi alte idei pentru reformarea sistemului poliţienesc, în sensul introducerii în toate unităţile de poliţie din România a camerelor de luat vederi, pentru că "Pe străzi ne apără poliţiştii, dar înăuntru cine ne apără? Dacă le e ruşine cu uniforma, să plece, că nu îi plătim să ne bată, îi plătim să fie ordine, disciplină şi armonie. Dacă cineva are suspiciuni, sunt de acord să fiu supus la detectorul de minciuni, dar să fie şi reprezentanţi ai presei de faţă. Îmi susţin tot ce am spus şi sunt responsabil faţă de tot ce am vorbit", a încheiat Grecu'.
În ce priveşte "abuzurile" semnalate de Viorel Ciobotaru, agent principal Camelia Bucur din cadrul Biroului de presă al IPJ Brăila ne-a declarat: "Dacă referitor la cele sesizate nu s-a depus încă o plângere, cel care se simte lezat o poate face, iar ea va fi înaintată spre soluţionare".

02jand2
Marian Comănescu

Cine este Viorel "Grecu'"

Viorel Ciobotaru, zis Grecu', este cunoscut în Brăila mai ales pentru bătaia pe care a încasat-o, se pare, în 1994, la ordinul lui Dumitru Oprea, zis Crăcănatu'. La vremea respectivă, Grecu' era patron de butic în oraş şi făcuse imprudenţa să se laude prin târg că nu îi e frică de Crăcănatu'. Îndrăzneala lui l-a costat 100 de zile de îngrijiri medicale, pentru multiple plăgi craniene şi fracturi provocate de diverse răngi, cuţite şi săbii. Dumitru Oprea a negat că ar fi avut ceva de-a face cu atacul.
Cât despre Marian Comănescu, acesta este în prezent liderul grupării interlope din Radu Negru. Comănescu este unul dintre interlopii implicaţi în scandalul de la Tribunal, din decembrie 2006. După ce judecătorii brăileni l-au condamnat la 5 ani şi 2 luni de închisoare, cu executare, Comănescu a cerut strămutarea procesului, pentru a fi sigur că alţi magistraţi, nu cei de la Tribunalul Brăila, vor da verdictul final. Acum, procesul se află pe rolul Tribunalului Harghita.
Categorie articol: 

Comentarii