Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Scandal cu gaini si curci la Salcia Tudor

Bilbiielile guvernantilor in stabilirea unui furnizor de vaccin contra pseudopestei aviare a expus acestei boli foarte periculoase pasarile crescatorilor particulari. Desi, oficial, in judetul Braila nu s-au consemnat cazuri de pseudopesta, exista situatii in care crescatorii reclama ca le-au murit sute de gaini. Cazuri care au degenerat in adevarate batai intre tarani si veterinari, cu surubelnite si furci pe post de arme albe. De exemplu, familia Paraipan, Radu si Ioana, din comuna Salcia Tudor, reclama faptul ca, fiindca nu le-au fost vaccinate la timp pasarile, le-au murit 150 de gaini si 40 de pui de curca. Intr-o sesizare adresata redactiei, oamenii spun ca de vina ar fi medicul veterinar concesionar, Liviu Ioan, precum si tehnicienii Relu B. si Gheorghita G., care nu au mai vaccinat de 13 luni pasarile din comuna. Mai mult, familia Paraipan afirma ca, dupa ce au insistat ca veterinarii sa isi faca treaba, plingindu-se la Primarie de indolenta acestora, unul dintre tehnicienii veterinari le-ar fi adresat injurii si chiar ar fi sarit sa-i bata, amenintindu-i cu o surubelnita. "Dupa ce am muncit toata vara, ne-am vazut aproape toate pasarile murind pentru ca nu li s-au facut vaccinurile la timp, iar daca le-am cerut veterinarilor sa-si faca datoria am fost luati la bataie", se pling sotii Radu si Ioana Paraipan.
Medicul veterinar Liviu Ioan si subalternii sai au, insa, o cu totul alta varianta. Ei spun ca au facut vaccinarile la timp, dar ca sotii Raducanu si-au cumparat pasari de la vinzatori ambulanti din Braila, iar cind acestea s-au imbolnavit si au inceput sa moara au devenit recalcitranti si au sarit la bataie. "Inca de la jumatatea lunii august, am inceput campania de vaccinare de toamna, iar prima data am facut-o in satele Gulianca, Olaneasca si Ariciu, pe urma am intrat in comuna Salcia Tudor. Am facut jumatate din gospodarii, iar cind am ajuns in zona unde locuiesc alde Paraipan, i-am anuntat sa tina pasarile inchise, ca venim a doua zi sa le vaccinam. In ziua urmatoare, tehnicienii isi faceau treaba in curtea unui vecin al lor cind a aparut Radu Paraipan si a inceput sa-i injure si sa-i ameninte. Tipa ca de ce-am mai venit acum, dupa ce i-au murit pasarile, si a sarit cu furca la Gheorghita G. Probabil ca se intimpla o nenorocire, daca nu intervenea celalalt tehnician sa-i desparta. A aruncat cu pietre in masina noastra, a facut scandal mare", ne-a povestit medicul Liviu Ioan. In ceea ce priveste cauza mortalitatii in rindul pasarilor, veterinarii din Salcia Tudor au variante diferite. In timp ce tehnicianul veterinar Relu B. spunea ca de vina ar fi pseudopesta aviara, adusa in sat de pasarile cumparate de la Braila, medicul Liviu Ioan l-a contrazis pe un ton autoritar. "Mortalitatea a aparut pe fondul stresului de furajare. Pasarile au venit dintr-un mediu unde erau hranite cu concentrate intr-unul unde li s-a dat sa manince doar graunte si multe nu au rezistat", ne-a explicat medicul. Reclamanta Ioana Paraipan se jura, insa, cu mina pe inima, ca pasarile care i-au murit nu fusesera cumparate de nicaieri ci le avea de la propriile closti. "Pe mine ma stie tot satul pentru gainile pe care le cresc de ani de zile. Cum pot ei sa spuna ca am cumparat de la oras si au murit fiindca n-am stiut cum sa le hranesc?! Mint cu nerusinare! Noi nu mincam salamuri si alte porcarii de-astea cu otravuri in ele, ci doar animale crescute in curte. Iar acum nu mai avem ce pune pe masa din cauza acestor veterinari care nu-si fac datoria. Daca le vaccinau la timp, nu se intimpla asa ceva. Au murit gaini la o multime de oameni din sat si toata lumea vorbeste de pseudopesta - parca asa ii spune - nu de furajare sau alte prostii", ne-a spus Ioana Paraipan.
In ciuda suspiciunii de pseudopesta aviara, veterinarii din Salcia Tudor n-au recoltat probe pentru teste de laborator care sa confirme sau sa infirme existenta acestei boli ce face ravagii in rindul pasarilor dar, din fericire, nu este transmisibila la om. "Nu s-au luat probe, fiindca nu ne-a sesizat nimeni ca mor pasari", ne-a declarat (!) medicul veterinar Liviu Ioan.

Probleme generate pe plan national, de o licitatie de la Bucuresti

Conducerea Directiei Sanitar Veterinare ne-a declarat, ieri, ca nu are cunostinta despre situatia de la Salcia Tudor. Directorul adjunct, Gicu Dragan, i-a luat apararea, in principiu, medicului concesionar Liviu Ioan, spunind despre acesta ca este un bun profesionist. Pe de alta parte, insa, directorul adjunct Dragan si-a exprimat dubiile fata de afirmatia lui Liviu cum ca a inceput campania de vaccinare contra pseudopestei, cu vaccin asigurat gratuit de stat. "In privinta pseudopestei aviare, anul acesta a fost o situatie iesita din comun. La inceputul anului, la nivelul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare s-a luat decizia ca vaccinul pentru pseudopesta sa fie achizitionat de la un singur furnizor, pe plan national. S-a organizat o licitatie la care au participat mai multe firme farmaceutice dar rezultatul acestei licitatii a fost contestat de societatile perdante, iar problema nu s-a rezolvat pina acum. In consecinta, nu s-a mai putut proceda ca in anii precedenti, cind vaccinul era asigurat gratuit de stat, iar crescatorii plateau doar manopera vaccinului. Cine a vrut sa-si vaccineze pasarile, a solicitat acest lucru veterinarului concesionar din zona respectiva, iar veterinarul a cumparat serul de la furnizorii existenti in judet si l-a inclus in pretul vaccinarii. Probabil de aici au aparut neintelegerile din comuna Salcia Tudor. Nu am idee exact ce s-a intimplat acolo, fiindca pe noi nu ne-a sesizat nimeni", ne-a declarat Dragan. Acesta admite ca, din moment ce campaniile de vaccinare nu s-au executat in primavara si in vara, asa cum ar fi fost normal, e posibil sa fi aparut pseudopesta aviara in satele brailene. Doar ca nimeni nu a reclamat acest lucru catre DSVSA. Situatie in care n-ar fi de mirare ca, mai devreme sau mai tirziu, sate intregi sa ramina fara gaini! Vom reveni.
Categorie articol: 

Comentarii