Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Scandal cu conducte de petrol

Dezgroparea unei conducte de titei a societatii "Conpet" SA Ploiesti a incins spiritele la Ianca. In timp ce unii agricultori asista pasiv la operatiunile care se desfasoara pe terenul lor, altii acuza firma responsabila ca, prin nerespectarea normelor de protectie a mediului, distruge atit culturile cit si solul. Cea mai vehementa reactie a fost a Marioarei Marin, administratorul "Miofan Agro Trans" SRL. Aceasta a facut, ieri, plingere la Politia Ianca inaintind, totodata, o sesizare la Garda de Mediu Braila, pe motiv ca "persoane necunoscute au distrus, in noaptea de 26 spre 27 august, cultura de floarea soarelui de pe un teren aflat pe raza localitatii Tirlele Filiu, excavind pentru extragerea unei conducte cu urme de titei". "Reprezentantii firmei respective nu mi-au cerut acceptul si nici nu au venit cu o propunere pentru despagubiri, asa cum prevede legea. Ei au intrat pur si simplu pe teren, la adapostul intunericului, sperind, probabil, ca o sa le mearga manevra, asa cum le-a mers si cu alti agricultori din zona. Daca au crezut asta, s-au inselat, fiindca eu cunosc legea si stiu sa-mi apar drepturile", ne-a declarat Marioara Marin. In urma reclamatiei depusa de aceasta, politistii din Ianca au demarat, ieri, cercetarile la fata locului. Ei au constatat ca excavarile au fost efectuate de firma "Bongianina" SRL, din Floresti, Prahova, in baza unui contract incheiat cu "Conpet" SA Ploiesti. Muncitorii surprinsi in actiune nu au putut prezenta si documente din care sa reiasa acest lucru. In consecinta, cercetarile continua, patronul firmei prahovene fiind asteptat la sediul Politiei Ianca, pentru clarificarea situatiei. Oricum, faptul ca s-au facut excavatii pe terenul administrat de "Miofan Agro Trans", fara acceptul acestei firme poate atrage dupa sine sanctiuni.

Protectia mediului - o obligatie ignorata

Sanctiuni, mult mai drastice, poate atrage si modul de lucru al societatii din Floresti, care nu a luat toate masurile de precautie, astfel ca titeiul ramas pe conducte sa nu ajunga in sol. Din aceasta cauza, de-a lungul sapaturilor, au aparut balti de petrol care au compromis pe termen lung terenul agricol. Asa ceva nu ar fi trebuit sa se intimple, dupa cum ne-a explicat reprezentantul "Conpet", seful de sector Petrica Tarita. "Firmele care au cistigat la licitatie dreptul de a valorifica la fier vechi conductele iesite din uz sint obligate prin contract sa ceara aprobarea proprietarilor terenurilor unde se desfasoara operatiunea si sa convina cu acestia asupra despagubirilor ce se vor acorda, pentru compromiterea culturilor. De asemenea, contractul prevede obligatii clare de mediu, prin respectarea carora impactul asupra solului va fi minim", ne-a spus Petrica Tarita. Potrivit acestuia, in zona Tirlele Filiu va fi scoasa din pamint o conducta metalica de 6 km lungime. Pina in prezent, firma prahoveana a recuperat mai mult de 5 km, cu sau fara acceptul detinatorilor de teren.
In ciuda faptului ca reclamatia Marioarei Marin a fost trimisa prin fax, inca de dimineata, Garda de Mediu nu a verificat, ieri, situatia din teren. Contactat telefonic de reporterul nostru, in jurul orei 15.00, comisarul sef Dan Grigorescu, ne-a declarat ca nu are cunostinta despre ce este vorba, deoarece a lipsit din Braila, fiind chemat la o sedinta, la Bucuresti. Grigorescu a dat asigurari, insa, ca va acorda atentia necesara acestui caz. Vom reveni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii