Mergi la conţinutul principal

Scandal între candidaţi la Mircea Vodă: Alexandru Moşescu, ţinut în şah

• candidatul PNL Brăila la primăria comunei Mircea Vodă, actualul primar Alexandru Moşescu, susţine că vrea să fie lăsat să candideze • asta după ce social-democraţii au început să facă presiuni pe tema procesului pierdut de acesta cu ANI, în care era acuzat de conflict de interese • Moşescu a afirmat că Biroul Electoral Central i-a validat candidatura şi că hotărârea judecătorească nu a impus măsura interdicţiei de a candida timp de trei ani • preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a afirmat că susţine candidatura lui Moşescu deoarece este un om onest, iar suma pentru care a fost acuzat de conflict de interese a fost puţin peste 50 lei

 

O situaţie mai mult decât încordată la nivelul candidaţilor pentru funcţia de primar al comunei Mircea Vodă. Concret, actualul primar, PNL-istul Alexandru Moşescu (primar la al treilea mandat) şi-a depus candidatura însă susţine că PSD-iştii i-au pus gând rău şi că încearcă să îl împiedice să mai candideze, folosindu-se de faptul că a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, în care era acuzat de conflict de interese. Chiar şi aşa, Moşescu a ţinut să precizeze că lucrurile nu sunt deloc atât de simple, în condiţiile în care hotărârea judecătorească definitivă în procesul cu ANI nu i-a interzis explicit să nu mai candideze timp de trei ani la o funcţie publică, aşa cum au solicitat inspectorii. Mai mult, Moşescu a afirmat că principalul său contracandidat din partea PSD, fost viceprimar al comunei, a depus o contestaţie la Biroul Electoral Central pe această problemă, chiar dinainte ca el să îşi fi ocializat candidatura, astfel că BEC a decis doar să ia act de acel document, pe post de informare, şi să facă unele precizări în cazul validării candidaturii sale. Mai exact, că situaţia privind validarea sau nu a candidaturii sale ar putea face obiectul unui proces, în condiţiile în care Moşescu ar câştiga alegerile.

Dar cel mai interesant aspect este că PNL-istul susţine că, în opinia sa, întreg acest episod legat de procesul cu ANI a fost orchestrat de contracandidatul său, viceprimar la vremea respectivă, care acum din nou ar încerca să se folosească de situaţie pentru a-l elimina din cursa electorală.

“S-a depus o contestaţie, dar înaintea depunerii candidaturii mele. BEC a dat răspuns, în termenul legal. Dar a luat contestaţia respectivă ca pe o înştiinţare. Ieri (n.r. - marţi, 11 august) a fost şedinţa de validare a candidaturilor PNL şi s-a luat decizia validării tuturor candidaturilor, inclusiv a mea. S-a luat o hotărâre, unde s-a făcut referire şi la această înştiinţare. Nu îi putem spune contestaţie, pentru că nu a fost depusă după candidatura mea. În principiu, candidatura mea la funcţia de primar şi consilier local, în momentul de faţă este validată, cu perioadă de contestare 24 de ore de la afişare. Contestaţia se poate face la Judecătoria Făurei. Dar vreau să subliniez că nu există nicio hotărâre judecătorească care să îmi interzică exercitarea dreptului de a candida şi de a fi ales, fiindcă nu am avut dosar penal, nu am nicio sentinţă definitivă. Iar «contestaţia» aceasta a fost depusă de Ionescu Ion, contracandidatul meu”, a declarat Moşescu.

Acesta a precizat că dacă se va ajunge la momentul în care instanţa să îi interzică să candideze ca urmare a contestaţiilor adversarilor, se va supune deciziilor judecătorilor, însă consideră că nu este o situaţie corectă.

“Eu vreau un tratament corect şi nu prin presiuni şi alte combinaţii, astfel încât să mi se ia şansa de a candida. În momentul de faţă eu am o hotărâre judecătorească a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care nu a făcut altceva decât să valideze existenţa unui conflict de interese, în anul 2013. Atunci, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, am asigurat asistenţa medicală la echipa de fotbal şi am procedat la încheierea unui contract. Printr-un concurs de împrejurări, soţia mea era asistentă la cabinetul acela medical. Şi asta a fost tot. Greşeala mea este că nu ar fi trebuit să semnez eu contractul. Oricum, suma este una derizorie, 30 - 40 lei de meci şi erau două meciuri. Aşa că despre acest conflict de interese vorbim. Iar asistentul medical asigura şi medicamentaţia, chiar mai multe. În fine, instanţa a spus că este un conflict de interese, nu am ce să comentez. Dar instanţa validează raportul ANI. Aplicarea raportului nu o face ANI. Agenţia sesizează doar în cazul unui conflict de interes, caz de incompatibilitate, conform legii, organele abilitate şi propune anumite sancţiuni. Eu nu am nicio hârtie, în afară de ceea ce s-a prezentat la BEC, că aş fi pe o listă cu interdicţie. Nu am nicio hârtie în care să mi se spună că am o interdicţie trei ani”, a dorit să sublinieze Moşescu, cu precizarea că în 2013 tocmai contracandidatul său îl îndemna să semneze contractul respectiv pentru a sprijini echipa de fotbal.

Candidatul la Primăria Mircea Vodă şi la Consiliul Local din comună a mai adăugat  că deşi au apărut zvonuri că ar exista colegi în PNL care nu ar fi de acord cu candidatura sa, ca urmare a unui blat cu PSD-iştii, el a avut parte de susţinerea preşedintelui PNL Brăila, Alexandru Dănăilă. Ba mai mult, că a luat decizia de a candida şi în urma faptului că oamenii din comună l-au îndemnat să o facă, aceştia cunoscând în detaliu întreg episodul legat de conflictul său de interese.

 

Dănăilă: «Eu îl susţin 100% şi am încredere în instanţe»

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, i-a luat apărarea lui Moşescu. Acesta a precizat că hotărârea judecătorească în cazul acestuia nu i-a interzis să se înscrie în cursa electorală sau să nu îşi exercite funcţia până la sfârşitul mandatului, adică 27 septembrie.

“Cu privire la validare, dacă va câştiga funcţia de primar, intervine prescripţia, pentru că au trecut mai mult de trei ani de zile de când s-a terminat procesul, el a primit o sancţiune de la Prefectură şi pe Codul Adminsitrativ există această prevedere. ANI a dat o hârtie, la cererea unor contestatari de ai lui de acolo, prin care opinează că nu ar fi expirat perioada privind sancţiunea. Dar asta rămâne de văzut dacă va câştiga alegerile. Dacă nu va câştiga, asta este! Oricum, candidatura a fost validată la Biroul Electoral de Circumscripţie, dar poate fi contestată în instanţă la Judecătoria Făurei şi după aceea la Tribunalul Brăila, care va da şi hotărârea definitivă, dacă este cazul. Eu îl susţin 100% şi am încredere în instanţe. Noi ne vom supune deciziile instanţelor. Sunt convins că instanţele vor analiza documentele. Nu vreau să comentez deciziile instanţelor, dar sunt convins că vor fi corecte”, a declarat Dănăilă.

Liderul PNL Brăila a mai ţinut să adauge că nu există niciun blat cu PSD-iştii, în niciun context, dovadă fiind tocmai faptul că el personal a fost de acord cu depunerea candidaturii lui Moşescu.

“Îl susţin, îl cunosc, este un om onest şi sunt convins că poate să conducă comuna aşa cum a făcut-o şi până acum. Mai ales că peste 70% dintre oamenii de acolo îl vor”, a mai punctat Dănăilă. Mai mult, acesta a dorit să atragă atenţia că suma pentru care Moşescu a fost acuzat pentru conflict de interese este puţin peste 50 lei.

 

PSD-iştii brăileni, cu «vizorul» pe comuna Mircea Vodă

Subiectul legat de candidatura lui Alexandru Moşescu a fost dezbătut şi la conferinţa comună a primarului Marian Dragomir şi a preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac. Întrebat cum i se pare că Moşescu şi-a depus candidatura în contextul în care a pierdut procesul cu ANI, iar inspectorii vorbeau despre o interdicţie a candidaturii timp de 3 ani, Chiriac a precizat că lasă instanţele de judecată să se pronunţe. Preşedintele CJ Brăila a precizat că dacă nu are interdicţie prin hotărâre judecătorească legată de candidatură, orice persoană, indiferent de la ce partid vine, poate candida pentru o funcţie publică.

“Nu ştiu, s-a depus şi o contestaţie acolo de către contracandidat (n.r. - candidatul PSD). Aşteptăm decizia. Sunt lucruri normale legate de depunerea candidaturilor. Să vedem ce decizie va lua Biroul Electoral. Nu mă întrebaţi pe mine dacă are voie sau nu, că nu sunt eu judecător. Dacă are interdicţie nu trebuie să candideze, dacă nu are, indiferent de ce partid reprezintă, poate candida. Interdicţiile se pot da doar prin hotărâri de instanţă”, a afirmat Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro