Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Scandal în CLM: Zeci de mii de euro pentru proiecte “copy-paste”

consilierii municipali au dezbătut şi aprobat recent două proiecte de hotărâri privind indicatorii şi studiul DALI pentru Lotul 6 şi 7 de parcări • PND-istul Bogdan Botea a ridicat problema preţului prea mare pentru studiile realizate şi a acuzat că toate aceste proiecte sunt opera unei firme din Iaşi, care a copiat şi refolosit o mare parte din materiale • primarul Marian Dragomir nu s-a arătat încântat de remarcile consilierului şi l-a acuzat la rândul său că a folosit metoda copy-paste la redactarea unui proiect privind piste de biciclete în oraş • în urma contrelor destul de acide din şedinţă, edilul-şef a publicat propunerea de proiect făcută de Botea, unde pe lângă Municipiul Brăila se vorbeşte şi despre Municipiul Bistriţa

 

Membrii Consiliului Local Municipal Brăila au aprobat, recent, indicatorii tehnico-economici şi studiile DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii) pentru Loturile 6 şi 7 de parcări la nivelul oraşului. Preţul destul de piperat pentru realizarea studiilor a reprezentat un motiv de contre în cadrul şedinţei ordinare, între unii consilieri şi primarul Marian Dragomir, ajungându-se în cele din urmă la acuzaţii despre proiecte “copy-paste”. Concret, potrivit documentaţiei aprobate de membrii CLM, obiectivul de investiţii “Modernizare parcări lot 6” are o valoare totală de 5.894.256 lei (cu TVA), din care construcţii plus montaj - 5.044.853 lei (cu TVA), cu o durată de realizare de 12 luni, din care 10 luni pentru execuţia propriu-zisă a lucrărilor. Elaboratorul proiectului este SC MABAS SRL Iaşi, iar cheltuielile pentru proiectare şi asistenţă tehnică s-au ridicat la 255.275 lei (cu TVA). Lotul 6 înseamnă mai multe parcări modernizate în zona Strada Roşiorilor în suprafaţă totală de 44.335 mp. În ceea ce priveşte “Modernizare parcări Lot 7”, valoarea totală a investiţiei este de 3.553.809 lei (cu TVA) din care construcţii plus montaj 3.072.464 lei (cu TVA). Vorbim despre parcări în mai multe zone: Aleea Micşunelelor, Aleea Narciselor, Aleea Cutezătorilor, în suprafaţă totală de 22.115 mp. Şi aici documentaţia a fost elaborată de firma “MABAS”, iar cheltuielie pentru proiectare şi asistenţă tehnică se ridică la 147.896 lei (cu TVA).

Ei bine, cel care a comentat preţul ridicat al studiilor realizate de firma din Iaşi, a fost consilierul municipal PND Bogdan Botea. Acesta a dorit să sublinieze că nu ar fi comentat dacă nu descoperea că mare parte dintre paginile proiectelor privind loturile de parcări sunt pur şi simplu copiate şi refolosite.

“M-am uitat şi eu pe acest proiect de 137 de pagini făcut de un domn din Iaşi, o societate din Iaşi despre care toată lumea vorbeşte numai lucruri foarte frumoase, cum că ar fi în anturajul domnului Chirică (n.r. - primarul Iaşiului, Mihai Chirică) de la partidul dumneavoastră. Ideea este că noi am plătit aici vreo 55.000 euro pe acest proiect (n.r. - studiul pentru Lotul 6). Cred că l-aţi văzut. Sunt sigur. Dar nu ştiu dacă aţi observat că primele 120 de pagini sunt copy-paste. Au mai fost folosite şi în alte proiecte. Doar schemele acelea cu parcările sunt făcute acum. Dar nu vi se pare totuşi o sumă cam mare pentru acest proiect, 55.000 euro?!”, a comentat Botea.

Primarul Marian Dragomir a afirmat că lui nu i se pare nimic “mult sau puţin”, atât timp cât preţul pentru realizarea proiectului a fost stabilit în urma unei licitaţii publice. Mai mult, a ţinut să puncteze că Mihai Chirică nu mai este membru PSD “din păcate”, însă că are o relaţie foarte bună cu primarul Iaşiului. Edilul-şef însă nu a primit prea bine remarcile consilierului PND şi a făcut la rândul său o serie de acuzaţii privind metoda copy-paste.

 

Dragomir: «Sunteţi ultima persoană care ar trebui să vorbiţi despre copy-paste»

Primarul Marian Dragomir a anunţat în şedinţa publică faptul că în momentul de faţă secretariatul Municipiului are probleme în a gestiona o propunere de proiect făcută de PND-istul Bogdan Botea privind realizarea de piste de biciclete “pe malul râului Bistriţa”. Chiar dacă PND-istul s-a apărat şi a precizat că a transmis la momentul respectiv secretarului municipiului Ion Drăgan că s-au strecurat câteva erori de redactare în propunerea sa, Dragomir a continuat atacurile, subliniind că oricât de mult ar încerca să schimbe subiectul acum, acel proiect a fost realizat furând dintr-un alt document, prin metoda copy-paste.

“Dumneavoastră sunteţi ultima persoană care ar trebui să vorbiţi despre copy-paste, pentru că nici acum nu ştim ce să facem - şi domnul secretar este martor -, cu un proiect al dumneavoastră depus la Primăria Municipiului Brăila, pentru a intra pe ordinea de zi a acestui Consiliu Local. Proiect prin care ne solicitaţi ca în Municipiul Brăila să fie piste pentru biciclete «pe malul râului Bistriţa». Domnule consilier, este un document semnat de dumneavoastră! Este un copy - paste făcut de dumneavoastră, nu este o eroare aşa cum susţineţi. În acelaşi proiect, dumneavoastră menţionaţi numele unor străzi din Municipiul Bistriţa, pe care Municipiul Brăila să realizeze piste de biciclete. Domnule consilier... Este vorba despre proiectul pe care l-aţi semnat dumneavoastră. Este un copy-paste original şi pe care am să-l rog pe domnul secretar, ca la finalul acestei zile să vi-l retransmită în copie şi, de asemenea, să îl transmită şi tuturor consilierilor pentru a lua act de un proiect cu adevărat copy-paste, întocmit de un consilier local”, a declarat Dragomir.

Edilul-şef a precizat şi faptul că l-a rugat pe secretarul municipiului să introducă proiectul lui Botea pe ordinea de zi, însă acesta din jenă nu a făcut-o.

“Este o eroare de redactare. Oricum, noi nu avem nimic de inventat în materie de piste de biciclete. Nu este chiar aşa cum spuneţi dumneavoastă. Nu schimbaţi subiectul. 55.000 euro mi se pare foarte mult pentru un proiect. Iar despre proiectul meu am vorbit cu domnul secretar şi i-am explicat care este situaţia, este o eroare de redactare. Şi lăsaţi «jena» că trebuie să vă fie ruşine de alte lucruri incluse pe ordinea de zi. Ideea era că acel proiect pentru biciclete nu este o invenţie a noastră. Oricum dumneavoastră nu aveţi de gând să faceţi piste de biciclete. Staţi liniştit. Aţi rezolvat problema!” , a replicat Botea.

Dragomir a dorit să sublinieze că se vor realiza şi piste de biciclete în Municipiul Brăila, o parte dintre proiecte fiind deja aprobate:”Cele de pe Radu Negru, inclusiv Grigore Alexandrescu. Sunt incluse acum în proiectul de pe Bulevardul Independenţei”.

În cele din urmă, ambele proiecte privind studiile DALI în cazul Loturilor 6 şi 7 de parcări au fost aprobate în unanimitate.

 

Dragomir a dovedit că în propunerea lui Botea s-a folosit copy-paste

După şedinţa ordinară, primarul Marian Dragomir a transmis redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” propunerea de proiect făcută de consilierul municipal PND Bogdan Botea privind realizarea de piste pentru biciclişti la nivelul oraşului, pentru a demonstra că acuzaţiile sale au fost fondate. Într-adevăr, în documentul transmis, semnat de Botea şi înregistrat la Primăria Brăila, pe lângă Municipiul Brăila se vorbeşte, printre rânduri, şi despre “Planul Urbanistic al Municipiului Bistriţa”, “Râul Bistriţa”, “Calea Moldovei”, “Drumul Cetăţii” sau “Strada Libertăţii”. Însă nu trebuie trecut cu vederea că ideea lui Botea privind realizarea de piste pentru biciclişti nu este una rea, la fel cum trebuie subliniat că de cele mai multe ori propunerile consilierilor sunt transmise aparatului Primăriei ca linii de ghidaj, însă acolo se redactează forma finală a proiectului care poate intra ulterior pe ordinea de zi a şedinţelor.
Categorie articol: 

Comentarii