Mergi la conţinutul principal

A scăzut preţul medicamentelor compensate

Oficial, avem cele mai mici preţuri din Europa la medicamente. După ce ieftinirea medicamentelor compensate trebuia să se producă în luna martie, dar a tot fost amânată, iată că aceasta a avut loc pe 1 iulie, aşa cum s-au hotărât, într-un final, autorităţile de la capitală. Ieri, mai mulţi farmacişti lipeau etichetele cu noile tarife la medicamentele din rafturi.
Deşi se zvonea că preţurile pastilelor se vor micşora cu 15-20%, unele produse farmaceutice s-au ieftinit şi cu 50%. Luăm exemplul unui medicament original, folosit în tratarea infecţiilor respiratorii care, până miercuri, costa 39,3 lei. Astăzi, pacientul brăilean îl poate cumpăra cu 13,47 lei, preţul fiind mai mult decât înjumătăţit.
Din păcate, nu putem afirma acest lucru despre toate produsele compensate de pe rafturile farmaciilor. În unele cazuri, au scăzut şi preţurile de referinţă, iar brăilenii plătesc aceiaşi bani pentru reţetă sau chiar mai mult. "Au scăzut preţurile de referinţă şi asta face ca, uneori, coplata să fie mai mare decât anterior. E complicat să spunem că pacienţii vor simţi această ieftinire în buzunare, tocmai din cauza acestui preţ de referinţă. Medicamentul, ca preţ absolut, a scăzut. Unele chiar foarte mult, dar dacă un pacient are ghinionul să aibă un tratament al cărui preţ de referinţă s-a dus mult în jos, atunci s-ar putea ca el să plătească mai mult ca până acum. E relativă treaba. Depinde de la tratament la tratament şi de la produs la produs. Scăzând preţurile la generice, automat referinţa a devenit foarte mică. Totul se raportează la cel mai ieftin medicament din clasa lui. Şi atunci, chiar dacă cele scumpe au mai scăzut, dacă se aplică la o referinţă foarte mică, atunci coplata în cazul medicamentelor originale rămâne foarte mare sau chiar creşte. Există şi pacienţi nemulţumiţi, care aşteptau această ieftinire de 20% şi, în loc să plătească mai puţin, au plătit la fel sau chiar mai mult. Dar sunt şi pacienţi care folosesc medicamentele generice şi, într-adevăr, ei plătesc mult mai puţin ca înainte", ne-a declarat Bogdan Constantinoiu, farmacist la "Iris".
Cât despre temerea farmaciilor de a se aproviziona cu stocuri mari de medicamente pentru ca ieftinirea să nu le producă pagube uriaşe în buget, aceasta s-a adeverit. În prezent, au loc discuţii cu producătorii pentru a acoperi aceste pierderi semnificative, deşi iniţial producătorii nu voiau să ia în calcul aşa ceva. "Ne-a prins cu stoc mare, nu aveam cum să evităm, până la urmă. Cine suportă pierderea? Purtăm negocieri cu producătorii. Nu avem nimic concret, suntem, practic, la mâna lor. Dacă vor spune că nu se poate, nu avem ce face. Unii poate vor fi mai generoşi, alţii nu", a mai adăugat Constantinoiu.

Aproape 1.000 de medicamente ieftine ar urma să dispară

Am solicitat şi punctul de vedere al directorului executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Laurenţiu Mihai, vizavi de această scădere mare a preţurilor la pastilele generice (ieftine). Viziunile acestuia sunt sumbre. "Preţul genericului poate fi maxim 65% din cel al originalului. Aplicând de mai multe ori în acest an referinţa de 65% pentru generice, s-a ajuns la preţuri foarte mici, care fac neprofitabile respectivele medicamente din perspectiva producătorului. Chiar dacă în noua metodologie de preţuri ministerul Sănătăţii a înţeles să folosească o singură dată referenţierea cu 65%, răul e deja făcut. Vorbim de medicamente care au preţul de 3-4 lei, însemnând tratamentul hipertensiunii arteriale pentru o lună, mai puţin decât o sticlă de suc. După estimările noastre, există sute, s-a vorbit de 900 -1.000 de medicamente ieftine, care ar urma să dispară. De cele mai multe ori ele au alternative terapeutice, dar mai scumpe. Acesta este motivul pentru care noi susţinem că nu se vor înregistra economii semnificative cu această măsură: medicamentele cu preţuri foarte scăzute, de fapt, nu mai există, se vor utiliza variantele mai scumpe rămase pe piaţă, cu costuri mai mari atât pentru sistemul de asigurări, cât şi pentru pacienţi, care îşi vor permite coplata mai mare sau nu. Asta înseamnă, de fapt, reducerea accesului la tratament pentru categoriile defavorizate, un rezultat exact invers decât ceea ce se urmărea", ne-a precizat Laurenţiu Mihai, directorul executiv al APMGR.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro