Mergi la conţinutul principal

Satelit urcat pe rampa de reparaţii înainte de lansare

NASA se pregăteşte pentru repararea satelitului InSight, a cărui lansare a fost anulată în luna decembrie, urmând să repună această misiune spre Marte pe agendă pentru anul 2018. InSight a fost conceput pentru a studia subsolul Planetei Roşii, informaţii care vor fi folosite pentru a afla cum s-a format planeta Marte, precum şi celelalte planete telurice din sistemul nostru solar, categorie din care face parte şi Pământul.
Momentan, NASA evaluează costurile reparaţiilor. Conform coordonatorului misiunii, aceste operaţiuni necesită o suplimentare cu aproximativ 150 de milioane de dolari a bugetului alocat iniţial pentru misiune, de 675 de milioane de dolari.
Sonda InSight a ratat fereastra de lansare, luna trecută, după ce tehnicienii NASA au descoperit în decembrie o defecţiune la principalul său instrument ştiinţific. În urma depistării acestei probleme s-a pus întrebarea dacă NASA nu va renunţa definitiv la misiune. Reprezentanţii agenţiei au precizat însă că nu au de gând să renunţe şi că se vor lua măsuri pentru repararea defecţiunii.
Următoarea fereastră de lansare pentru sonda InSight, atunci când planetele Pământ şi Marte vor fi aliniate corespunzător pentru a scurta durata călătoriei, se va deschide în luna mai 2018. Astfel, sonda ar urma să ajungă pe orbita marţiană în noiembrie 2018 şi va începe o misiune de de 2 ani.
Instrumentul principal al sondei este un seismometru, SEIS, cu senzori extraordinar de sensibili care trebuie să rămână suspendaţi într-un mediu aproape vid, pentru a putea efectua măsurători extrem de fine, de ordinul diametrului unui atom de hidrogen. Sfera din titan, cu diametrul de 22 de centimetri, care înconjoară instrumentul pentru a-l proteja, este etanşă la temperaturi obişnuite, însă îşi pierde această proprietate la minus 40 de grade Celsius. O fisură descoperită în această sferă a provocat amânarea lansării. Fisura este atât de mică, încât dacă ar fi fost pe camera unei roţi de automobil, roata s-ar fi desumflat în interval de 3 secole, după cum a precizat Bruce Banerdt de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California. Însă chiar şi o fisură atât de mică este suficientă pentru a ameninţa succesul misiunii, condiţii în care NASA a anunţat la sfârşitul anului trecut că amână lansarea.
Robotul InSight urmează să studieze subsolul Planetei Roşii. El trebuie să determine dacă nucleul lui Marte este solid sau lichid şi de ce această planetă nu are o suprafaţă formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Terra.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro