Mergi la conţinutul principal

Sarbatoarea muzicii populare de calitate pe Esplanada

Pe Esplanada, vineri si simbata s-a desfasurat Concursul International de muzica populara "Cintecul de dragoste de-a lungul Dunarii". Au participat 18 concurenti din zone ale Romaniei si din tari riverane Dunarii. Concurentii nu au intrat in concurs prin tragere la sorti, ci dupa cum parcurge Dunarea zonele respective. Festivalul a fost deschis de presedintele consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu. In prima seara au cintat: Lucica Mocanu din Braila, Violeta Petrovici din Serbia, Elena Coziltea din Caras - Severin, Ion Iovanel din Mehedinti, Simion Florea din Teleorman, Elena Marinova din Bulgaria, Violeta Paraschiv din Giurgiu, Ioana Dumitru din Ialomita si Ismail Macburea din Constanta. Evolutia lor a incintat miile de spectatori care i-au ascultat pe Esplanada. In finalul primei seri au sustinut recitaluri Irina Login si Fuego, care au reusit sa smulga aplauzele si uralele spectatorilor. Manifestarea s-a terminat in jurul orei 11.30.
In cea de-a doua seara au evoluat alti noua concurenti: Mihaela Enciu din Constanta care a prezentat repertoriu romanesc, Faic Ialcin tot din Constanta care a prezentat doua cintece din repertoriul tatarilor, Georgiana Movileanu din Braila, Paraschiva Neculai tot din Braila care a reprezentat comunitatea lipovenilor, Ana Maria Musat din Braila, Mandola Munteanu din Galati, Viorica Lupu din Republica Moldova, Aliona Gherghitan din Ucraina si Irina Gorga din Tulcea. Si in a doua seara reperele manifestarii au fost aceleasi: calitate, profesionalism, voci curate, cintece frumoase si interesante. In final s-au derulat cele doua recitaluri sustinute de Adriana Ochisanu si Lidia Bejanaru din Republica Moldova, care, de asemeni, au incintat publicul. Prezentarea spectacolului a fost facuta cu profesionalism si naturalete de tinara vedeta a TVR, Iuliana Tudor, care a purtat in cele doua seri rochii in combinatia alb-rosu, modele stilizate folclorice. Ea a stiut sa se apropie de fiecare concurent, sa-l prezinte, astfel incit acestuia sa-i dispara emotiile si sa cinte cit se poate de frumos, spre incintarea spectatorilor. De asemenea, a interactionat cu publicul, dind ocazia spectatorilor sa-si spuna parerea despre cintecul de dragoste si despre dragoste in general. In final, publicul a primit nota zece, atit din partea ei, cit si din partea dirijorului si a juriului. Acesta a fost format din: Elise Stan, realizator al Televiziunii Romane, producatorul emisiunii "O vedeta populara", presedintele juriului, Oana Petrica - directorul Centrului National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, prof. univ. dr. Nita Fratila, sef de catedra la Facultatea de Muzicologie si Etnomuzicologie din cadrul Academiei de Arte din Novi Sad, Niculina Moisescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Paraschiva Moise, profesor de muzica si dirijor de cor. Juriul va oferi sase trei premii si trei mentiuni: premiul I - 1.600 de lei, premiul II - 1.200 de lei, premiul III - 1.000 de lei si trei mentiuni a cite 600 de lei.

"Acest festival urmareste promovarea unor melodii, nu neaparat promovarea unor voci sau promovarea tineretului"

Presedintele juriului, producatorul emisiunii "O vedeta populara" de la TVR, Elise Stan, a precizat ca acest festival este unic in Romania si a adus mai multe argumente in sprijinul acestei afirmatii. "Nu stiu sa existe un alt festival in care sa se poata participa indiferent de virsta. Este un festival tematic si acest lucru ii confera, din nou, o specificitate aparte. Nu mai exista un festival al cintecului de dragoste, iar in muzica populara este o tematica foarte mult abordata, atit in cintece lirice, cit si in cele epice. Am fost surprinsa sa constat ca i-a venit cuiva extraordinara idee sa valorifice cintecul de dragoste. De fapt, acest festival urmareste promovarea unor melodii, nu neaparat promovarea unor voci sau promovarea tineretului cum o fac celelalte festivaluri. Vedetele din acest festival sint cintecele. Apoi este un festival international si aceasta este din nou o noutate. Poate ca la prima vedere ar putea sa para ciudat, pentru ca s-ar putea spune ca nu e bine sa compari mere cu pere, dar aici nu este o competitie intre concurenti, ci aducerea in atentia spectatorilor a cintecului de dragoste cu multiplele sale variatiuni in diversele tari. Sint convinsa ca si in folclorul altor popoare exista cintece de dragoste. Acum s-au ales doar tarile dunarene, poate ca mai tirziu, cind festivalul va avea notorietate vor fi invitati si reprezentanti din alte tari. Interpretii chiar au adus cintece de dragoste frumoase. Ceea ce m-a mai bucurat au fost concurentii extraordinari. Nu pot sti cit sint de valoroase cintecele prezentate de straini la ei in tara, dar au fost cintece bine alese, cel putin din punct de vedere a laturii melodice. Interpretarea a fost autentica. Am remarcat concurenta din Bulgaria care avea emisia vocala de piept specifica bulgaroaicelor. Nu vocea particularizeaza, ci emisia vocala. In muzica traditionala romaneasca nu exista acest stil. Concurentii din Romania s-au prezentat si ei foarte bine, au adus in concurs piese valoroase, au adus bijuterii. Cel din Teleorman este un adevarat rapsod, dar si interpreta din Braila, Lucica Mocanu, este o tinara care promite. Are un glas curat, bine impostat si un repertoriu potrivit", a spus presedintele juriului, Elise Stan.

"Orchestra "Lautarii" a facut fata foarte bine solicitarilor"

Un alt membru al juriului, prof. univ. dr. Nita Fratila, a remarcat faptul ca la calitatea concursului a contribuit intr-o masura importanta orchestra folclorica "Lautarii" din Chisinau condusa de Nicolae Botgros, un muzician care simte frumusetea repertoriului popular si care a reusit, cu foarte multa naturalete sa treaca de la repertoriul popular la cel clasic. "Ma simt deosebit de onorat pentru ca am fost invitat in juriu si cred ca s-a inceput cu dreptul. Impresiile produse dupa prima seara sint foarte placute si cred ca acest festival este unic pentru ca este vorba de cintece care se interpreteaza din toate zonele, inclusiv din afara Romaniei. Orchestra "Lautarii" a facut fata foarte bine solicitarilor, a contribuit la nivelul artistic al acestei manifestari folclorice. Sper ca acest concurs sa se dezvolte si sa aiba cit mai multi concurenti in viitor", a spus prof. univ. dr. Nita Fratila
Duminica seara, pe esplanada a avut loc Gala Laureatilor. organizatorii au preferat sa nu dezvaluie numele cistigatorilor decit in momentul anuntarii oficiale, astfel incit numele celor mai buni concurenti le vom publica miine. Dupa Gala Laureatilor, a fost planificat un recital Sofia Vicoveanca si Gheorghe Rosoga.
Festivalul Concurs "Cintecul de dragoste de-a lungul Dunarii" a fost organizat de Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Braila si Consiliul Judetean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro