Mergi la conţinutul principal

Sarbatoare la Scoala "Anton Pann"

Scoala "Anton Pann" a organizat prima actiune de educatie interculturala la nivelul unitatii de invatamint. Actiunea a avut loc ieri, odata cu implinirea a 623 de ani de la prima atestare documentara a romilor in spatiul geo-istoric romanesc. Conform documentelor vremii, pe 3 octombrie 1385, domnitorul Dan Voda confirma oferirea a "40 salase de tigani" daruiti Manastirii Vodita de catre domnitorul Vladislav.
"Incepind cu 15 septembrie 2008, printre optionalele studiate in scoala se numara si educatie interculturala, predata la clasa a VII-a de domnul profesor de istorie Voicu Teodor. Ne mindrim ca sintem prima scoala din judetul Braila si printre putinele scoli din tara, care au introdus educatia interculturala in Curriculum la decizia scolii", a punctat directorul Scolii "Anton Pann", Cici Mihaela Bolovan.
Manifestarea a avut ca scop sarbatorirea a 623 de ani de la prima atestare documentara a romilor, in contextul istoriei nationale. La activitate au luat parte elevi romani si romi din clasele a VI-a si a VII-a, care studiaza si istoria romilor, profesorii de istoria romilor Teodor Voicu si Laura Vlad, directorul scolii, Cici Mihaela Bolovan si Violeta Gurcenco, consilier educativ.
La actiune a participat, de asemenea, si invatatoarea Gina Anton si elevii sai din clasa I, singura formata numai din romi traditionali. "Le-am spus de dimineata copiilor mei si citorva parinti despre acest eveniment, iar ei si-au exprimat dorinta sa participe. Chiar daca sint prea mici si nu stiu cit de mult au inteles ei despre importanta acestui eveniment, am vrut sa fie prezenti macar pentru a-i familiariza cu astfel de evenimente si pentru a-i forma in spiritul afirmarii identitatii", a precizat invatatoarea.
Dupa expunerea evenimentelor petrecute in acea perioada, profesorul de istorie si traditiile romilor, Laura Vlad, a spus: "Pentru a scapa de umbrele trecutului si pentru a putea sa ne traim prezentul si sa ne facem un viitor propriu, trebuie sa ne cunoastem istoria, asa cum e cea a neamului nostru, extrem de zbuciumata si plina de privatiuni. Sint de respectat si de admirat cei batrini, pentru modul in care au stiut sa supravietuiasca si sa-si pastreze traditiile, obiceiurile si modul lor de viata, dar teama de ceilalti nu trebuie preluata. Intr-o lume in continua schimbare va trebui sa ne schimbam si noi, sa ne educam intr-un spirit pozitiv, optimist, sa incercam sa facem ceva pentru noi si pentru semenii nostri, sa ne evidentiem valorile si sa ajungem sa spunem intr-o zi: “sint rom!”, fara nici cea mai mica stringere de inima".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro