Mergi la conţinutul principal

Sapaturi arheologice importante la Cetatea de la Turnu Magurele

Anul acesta au demarat, sub conducerea directorului Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea, sapaturile arheologice la cetatea de la Turnu Magurele, cetate despre care se crede ca a fost construita de Mircea cel Batrin. Ridicarea ei se leaga direct de rezistenta la Dunare contra armatelor turcesti conduse de Baiazid I. Pe malul celalalt al Dunarii, la bulgari, este cetatea de la Nicopole. Cercetari arhelogice s-au facut prima data incepind din 1936 pina in 1943, iar dupa razboi, intre anii 1977-1980, a explicat directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea.
"Cele doua etape de cercetare au vizat doar ceea ce se vede deja la suprafata, fortificatia de secol XIV-XVI. Acum reluam cercetarile, pentru ca o fotografie aeriana din 2004 a relevat clar, sub pamint, o incinta mult mai mare, asemanatoare mult cu planul fostei cetati a Brailei. Cum cetatile noastre de la Dunare - Turnu, Giurgiu si Braila - au fost rind pe rind luate de turci in stapinire, ne intereseaza datarea, constructia, asezarea. Se porneste de la vechile cercetari pentru a se ajunge la acel imens pentagon care s-a vazut in fotografii. Tot acolo se vede si orasul vechi, pentru ca orasul nou construit este in alta parte. Pe noi ne intereseaza fortificatia si orasul vechi, iar situatia este favorabila, pentru ca peste orasul vechi nu este suprapus cel nou, asa cum se intimpla la Braila", a explicat dr. Ionel Candea.

Potential turistic

Pentru realizarea sapaturilor s-a semnat un protocol de colaborare cu Ecaterina Tintareanu, de la muzeul din Alexandria, de unde provin si majoritatea fondurilor necesare. Aceste cercetari vor oferi informatii interesante de care deja s-au aratat interesati si cei de la Institutul Cultural "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, pentru ca istoricii turci doresc amanunte noi despre acea perioada, dar si specialistii olandezi, care au o scoala de arheologie cu traditie, si cei bulgari, a mai spus directorul muzeului. El a mai sugerat ca aici se poate face un santier-scoala pentru arheologii medivisti interesati de fortificatii si asezari, care pot capata astfel o dubla specializare.
Inca un lucru care da perspectiva, in opinia directorului Ionel Candea, acestor sapaturi arheologice este acela ca cetatea si fortificatia pot fi exploatate turistic. "Din 2007 exista un mare eveniment organizat de Ungaria, "Sigismund - rege si imparat" care il are in prim-plan pe Sigismund de Luxemburg, cel care a avut o domnie foarte lunga, de 50 de ani. A fost rege al Ungariei si apoi a devenit si imparat al Germaniei. A fost un important aparator al crestinatatii, care va fi sarbatorit la Budapesta si Luxemburg in 2007, iar la Cetatea Turnu s-au derulat patru dintre expeditiile lui. Este un moment care ar putea fi exploatat turistic, eu le-am sugerat aceste lucruri primarului si presedintelui Consiliului Judetean de la Alexandria", a mai spus dr. Ionel Candea. Sapaturile de la Cetatea Turnu vor dura citiva ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro