Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sanctionarea cu avertisment a vicelui CJ, Gheorghe Chiru, este nelegala

Prefectura judetului considera ca hotarirea prin care vicele CJ, Gheorghe Chiru, a fost sanctionat cu avertisment este nelegala. Decizia reprezentantului Guvernului in teritoriu a fost adusa la cunostinta conducerii CJ, dar si a celui vizat, Gheorghe Chiru, care este multumit ca s-a facut, partial dreptate, recunoscindu-se ca sanctiunea primita nu este legala. In adresa transmisa de prefectura, se explica si motivele care stau la baza concluziei amintite, iar unul dintre acestea se refera la faptul ca in regulamentul de functionare al CJ, nu se specifica care sint faptele sau declaratiile care pot conduce la aplicarea de sanctiuni vicepresedintilor CJ. Altfel spus, desi Chiru a fost acuzat ca se face vinovat de abateri grave, savirsite in timpul mandatului, nici legislatia in vigoare, si nici regulamentul de functionare al CJ nu precizeaza care sint acele abateri, care pot fi sanctionate: "Sanctiunea data a avut ca temei legal dispozitiile art. 69, alin. 1 din Legea nr. 393/2004, privind statutul alesilor locali, care stipuleaza, citam, 4 pentru abateri grave si repetate, savirsite in exercitarea mandatului de viceprimar, de presedinte sau de vicepresedinte al CJ, persoanelor in cauza li se pot aplica urmatoarele sanctiuni".In Hotarirea CJ nr. 11/26 ianuarie, referitoare la modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a CJ, la capitolul nou-introdus nr. X, "Raspunderea alesilor locali", nu sint enumerate faptele considerate grave care sa poata conduce la aplicarea sanctiunilor prevazute de art. 69 din Legea 393/2004. De altfel, in regulamentul de organizare si functionare al CJ nu sint prevazute nici un fel de abateri simple sau grave, pentru presedinte sau vicepresedintii CJ".
Un alt argument invocat de prefectura, in sprijinul concluziei amintite, este ca in referatul presedintelui CJ, Gheorghe Bunea Stancu, se invoca prevederile Codului de conduita al functionarilor publici, sau a celor care ocupa temporar o functie publica , "ceea ce nu este cazul, la dl vicepresedinte Gheorghe Chiru, fiindca acesta are calitatea de demnitate publica, de ales judetean, nu de functionar public sau "asimilat". De asemenea, articolele din ziarul local Obiectiv- Vocea Brailei anexate la referat, chiar daca ar putea fi considerate ca fiind fapte grave, calomnioase, la adresa presedintelui CJ, a vicepresedintelui CJ, Niculina Moisescu sau chiar a intregului Consiliu, atita timp cit acestea nu sint prevazute ca abateri grave in propriul regulament al CJ, calea de urmat este cea prevazuta de art. 279 si urmatoarele din Codul de procedura penala". Ca urmare a acestor aspecte, prin adresa respectiva, semnata de prefectul Nicolae Mitroi, se cere Consiliului Judetean: "Va rugam ca la prima sedinta de consiliu sa revocati HCJ nr. 150/2005".

"Prefectul Mitroi va sugereaza modalitatea prin care eu pot fi sanctionat de catre CJ"

Gheorghe Chiru este multumit de raspunsul Prefecturii, dar nu pe deplin, si chiar are niste reprosuri de facut prefectului Mitroi. Mai exact, lui Chiru i se pare ca prefectul le sugereaza dusmanilor sai din CJ cum sa procedeze, ca sa-l loveasca: "Am primit o adresa de la institutia prefectului, prin care mi se aduce la cunostinta ca s-a verificat legalitatea hotaririi CJ prin care am fost sanctionat cu avertisment. In acest document, prefectul spune clar ca aceasta HCJ este nelegala, din mai multe motive. Motivele mi se par intemeiate, dar nu foarte exact si inchegat, si in mod normal, ar fi trebuit sa fie mai inchegat raspunsul, pentru ca, in mod obisnuit, prefectul ordona, si are si tonul, si pozitia ii dau dreptul de a avea o alta atitudine in actele oficiale. Dincolo de faptul ca se recunoaste ca aceasta hotarire a CJ este una luata in pripa, si doar pentru ca presedintele Gheorghe Bunea Stancu sa-si satisfaca un orgoliu personal, am sa-i reprosez domnului prefect Mitroi ca sugereaza, la sfirsitul acestui document, modalitatea prin care eu pot fi sanctionat de catre CJ, ca pot fi actionat pe cai penale, pentru ca se face trimitere la codul de procedura penala, si la modificarea regulamentului CJ. Ceea ce pe mine ma pune pe ginduri. Vreau sa il intreb pe domnul prefect: si-a depus cerere de adeziune la PSD sau a devenit prim-procurorul Parchetului Braila? Pe mine ma deranjeaza faptul ca el dovedeste si in ultimul moment, inainte de a da examen, ca este moale. El a fost tot timpul moale, el a luat decizii functie de interesul personal si, in plus, este departe mina de fier pe care si-o doreste braileanul, care face apel la institutia Guvernului, ca la un for suprem, care aduce respectarea legii".
Chiru spera ca CJ sa-si revoce hotarirea prin care il sanctioneaza cu avertisment, pentru ca, altfel, are de gind sa se lupte in instanta, pentru dreptate: "Dupa cum rezulta din acest document, prefectul a cerut revocarea hotaririi, si daca CJ nu va face acest lucru, o voi ataca eu in instanta, si nu doar in prima instanta, ci in toate instantele posibile. E adevarat ca acest avertisment este o chestie pur formala, dar presedintele CJ a tratat-o ca pe o victorie personala, si a privit lucrurile de sus, iar eu nu am de gind sa accept acest lucru".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii