Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SANATATE: Bolnavii de cancer ar putea rămâne fără tratament de la 1 august, spun reprezentanţii FABC

Circa 100.000 de bolnavi de cancer ar putea rămâne de la 1 august fără medicamente, au avertizat, joi, reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), făcând referire la o măsură a Ministerului Sănătăţii prin care s-ar reduce cu 15% preţul medicamentelor din programele naţionale.

Potrivit acestora, măsura Ministerului Sănătăţii de a reduce preţul medicamentelor de pe lista C2 şi a Guvernului de a limita numărul pacienţilor trataţi se va răsfrânge direct asupra bolnavilor de cancer.

"Această măsură va produce efecte catrastofale pentru cei 100.000 de pacienţi bolnavi de cancer: medicamentele vitale pentru noi vor dispărea din farmacii. În acest fel, viaţa noastră este încă o dată în pericol! Ştim cu toţii că preţurile la medicamente sunt cele mai mici din Europa, însă considerăm că motive de bucurie sunt puţine. Ne confruntăm deja cu efectele măsurii celui mai mic preţ - comerţul paralel de medicamente. O altă reducere a preţului cu 15% va duce la dispariţia totală a acestora de pe piaţă. Odată cu această măsură, comerţul paralel va creşte şi medicamentele vor lua drumul altor ţări din UE, acolo unde preţurile de comercializare sunt mult mai mari", a precizat preşedintele FABC, Cezar Irimia.

Reprezentanţii FABC cataloghează măsura ministerului ca fiind "o capcană", apreciind că pe termen scurt este posibil să se facă economii la buget, însă pe viitor ar putea avea efecte grave.

"Să nu uităm că numărul bolnavilor este, din păcate, în creştere. În fiecare an, în Romania apar în medie 3.000 de bolnavi de cancer. Aceştia vor suporta direct consecinţele noilor măsuri, întrucât preţurile se vor micşora şi medicamentele vor dispărea. Mai mult, conform OUG 68/29.06.2011, prin Hotărârea pe care Guvernul o pregăteşte să fie implementată până 1 august, nu se va mai permite creşterea numărului de pacienţi trataţi decât dacă aceste costuri vor fi suportate de către terţi. Pacienţii nu vor putea decât să spere în această situaţie că vor ajunge să aibă un loc pe listele Programului Naţional, după ce un alt pacient va 'părasi' lista", a precizat Cezar Irimia.

În acest context, FABC face apel la autorităţi să se gândească încă o dată la consecinţele pe care măsurile în curs de adoptare le-ar putea avea asupra pacienţilor.
Categorie articol: 

Comentarii