Mergi la conţinutul principal

Salvatorul de biserici

Unul dintre oamenii care au reuşit să se opună dorinţei distrugătoare a dictatorului Nicolae Ceauşescu, care dorea să radă de pe faţa pământului biserici şi mânăstiri pentru a sistematiza Bucureştiul, a fost brăileanul Eugeniu Iordăchescu. El a avut strălucita idee de a muta pur şi simplu clădirile care "deranjau" sistematizarea şi a avut şi suficientă putere de convingere pentru a-şi impune soluţia tehnică, care uimeşte şi astăzi. În cinstea acestui brăilean, la Muzeul Brăilei a fost realizată o expoziţie care surprinde în imagini momentele operaţiilor de translatare a clădirilor respective. Este vorba de biserici vechi de 400 de ani, de mânăstiri, de monumente istorice, clădiri care vorbesc despre existenţa românilor. Expoziţia "Un brăilean destoinic - dr. ing. Eugeniu Iordăchescu" cuprinde imagini de la 23 de obiective care au fost translatate în perioada 1982 - 1988, cele mai multe din Bucureşti, dar şi din alte localităţi precum: Rîmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Reşiţa, Craiova, Deva, Alba Iulia, Petrila şi la minele din Valea de Brazi şi Petroşani. În anul 1985 a fost mutată cea mai grea clădire, Palatul Sinodal, Mânăstirea Antim, care cântăreşte 9.000 de tone. De asemenea, s-a mai mutat şi un bloc cu P^8 etaje, din Bucureşti, care cântărea 4.000 de tone. Cea mai mare distanţă parcursă cu o asemenea clădire a fost de 289 de metri. Este vorba de Biserica "Mihai Vodă" din Bucureşti, care cântăreşte 3.700 de tone. Cu aceeaşi metodă s-a salvat şi biserica de la Râmeţi, monument din secolul al XIV-lea, care a fost ridicată cu doi metri, pentru că era ameninţată de pânza freatică foarte ridicată. Directorul Muzeului Brăilei, prof. univ. dr. Ionel Cândea a mai explicat că pe simeze sunt prezentat cele mai bune imagini care au putut fi recuperate din arhiva personală a dr. Iordăchescu. Evenimentul a fost cinstit de prezenţa Înalt Prea Sfinţiei Sale Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos, care a vorbit despre importanţa cunoaşterii istoriei prin documente reale, pentru că numai aşa se poate afla adevărul, mai ales că, a subliniat, istoria a fost falsificată foarte des.
Această expoziţie a marcat împlinirea a 133 de ani de existenţă a Muzeului Brăilei, dar directorul Ionel Cândea a mai precizat că tot în acest an se va atribui muzeului numele regelui "Carol I", şi că în aşteptarea Hotărârii de Guvern prin care se va atribui numele "Carol I", au fost realizate şi fixate pe faţada clădirii muzeului efigia regelui şi o placă cu noul nume al muzeului. De asemenea, au fost bătute şi 100 de medalii dedicate acestui moment, Muzeul Brăilei la atribuirea numelui "Carol I". Evenimentul s-a încheiat cu Conferinţele Analelor Brăilei, seria literatură, dedicate scriitorului Panait Istrati şi coordonate de directorul adjunct Zamfir Bălan.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro