Mergi la conţinutul principal

Salvare pentru Fotbal

Întâlnire decisivă pe problema finanţării echipei de fotbal de către Consiliul Judeţean. În cursul zilei de ieri, preşedintele CJ Brăila, Viorel Mortu, a purtat o discuţie cu reprezentanţii clubului sportiv care gestionează echipa fanion (Valentin Avramescu şi Vasile Popa, co-preşedinţi ai clubului) cu scopul de a găsi o soluţie de a ieşi din impas. La discuţie a participat şi staff-ul de specialitate al autorităţii locale pentru a explica celor de la club contextul legislativ, dar mai ales motivul pentru care CJ Brăila nu poate finanţa echipa. "Vreau să înţelegeţi că există toată deschiderea în ce priveşte finanţarea, însă asta se poate întâmpla doar în cadrul legal. Să ne uităm la echipa de handbal, unde nu sunt probleme de acest gen tocmai pentru că acolo ne încadrăm pe lege", le-a explicat încă de la începutul întrevederii preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu. Astfel, a devenit clar faptul că la mijloc nu ar fi rea-voinţă din partea funcţionarilor publici ai CJ-ului care, de frica DNA, nu mai vor să-şi asume nici un risc. Asta, în contextul în care cadrul legislativ în ce priveşte finanţarea către sportul de masă şi cel de performanţă spune că, de la consiliile judeţene banul public nu poate ajunge la o societate pe acţiuni, aşa cum este cazul CF Brăila SA. În schimb, nu există nici o restricţie în ce priveşte finanţarea dacă echipa de fotbal ar fi constituită şi organizată ca ONG. Astfel, li s-a explicat celor de la club că singura variantă de lucru pe lege ar fi crearea unui ONG care să preia echipa, iar societatea CF Brăila SA să-şi urmeze cursul insolvenţei.
Impedimentul este, după cum au susţinut Avramescu şi Popa, că scenariul presupune crearea unei noi echipe, care să pornească din Liga a V-a, fiind necesari cel puţin 4 - 5 ani ca ea să poată ajunge la nivelul actual, adică în Liga a II-a. "Noi avem multe exemple de alte echipe din ţară, şi nu sunt puţine la număr, în care finanţarea este asigurată de la autorităţi, aşa cum este cazul la Reşiţa, Constanţa, Buzău şi la Craiova, unde echipa este în primul eşalon, iar costurile pentru susţinerea echipei sunt incomparabil mai mari decât la Liga a II-a. De ce acolo se poate şi la noi nu?", a lansat întrebarea Valentin Avramescu, preşedintele CF Brăila. Răspunsul CJ Brăila a fost acela că soluţia aplicată în judeţele invocate drept exemplu nu este tocmai legală, fiind foarte posibil ca, pe viitor, Curtea de Conturi ori altă instituţie cu abilităţi de control, să facă o verificare pe această temă şi să ajungă la concluzia că s-a făcut acolo o ilegalitate, risc pe care autoritatea locală nu şi-l asumă. De cealaltă parte, Vasile Popa, vicepreşedintele CF Brăila, a cerut ca CJ Brăila să spună clar că nu va da bani şi să-şi asume desfiinţarea echipei. "Dacă nu putem fi ajutaţi, vă rugăm să ne spuneţi clar şi oficial acest lucru, ca să nu ne mai facem tot felul de iluzii nici noi, nici iubitorii sportului cu balonul rotund că vom putea menţine tradiţia de peste 90 de ani a fotbalului brăilean", a afirmat Popa. Tot acesta a propuns ca o posibilă soluţie asumarea finanţării exclusive pentru echipa de fotbal de către Primăria Brăila, unde formula de finanţare prin ONG-ul "Iubitorii sportului brăilean" funcţionează fără probleme, în timp ce de echipa de handbal să se ocupe doar CJ Brăila. Ca o paranteză, de menţionat că, la acest moment, ambele autorităţi şi-au asumat contribuţii la bugetele celor două echipe: în cazul CF Brăila, promisiunea a fost ca, anual, suma de 0,5 milioane lei să vină de la Primărie şi tot atât de la CJ Brăila, în timp ce, în cazul HC Dunărea, suma de 0,7 milioane lei să vină de la municipalitate şi 1,8 milioane lei de la CJ Brăila. Ideea promovată de Popa este ca bugetul de 1 milion de lei al echipei de fotbal să fie acoperit doar de la Primărie, iar la handbal banii să-i asigure CJ-ul.
Propunerea nu a displăcut reprezentanţilor CJ şi nici nu au adus argumente de ordin legal împotriva ei. "Ideea nu este rea, urmează să vorbim şi la Primărie, dacă este de acord cu această variantă şi să ne consultăm şi noi aici, la Consiliul Judeţean, să vedem dacă sunt resursele pentru a implementa această propunere şi care este procedura", a spus oficialul de la CJ Brăila, Viorel Mortu.

Protestul are loc la Stadionul Municipal

În altă ordine de idei, astăzi, la ora 11.00 este programată o mişcare de protest organizată de CF Brăila, la care sunt invitaţi să participe brăilenii iubitori de fotbal. Organizatorii au anunţat că se pleacă în marş de la Stadionul Municipal spre Palatul Administrativ, unde să le fie înmânate oficialilor o petiţie cu semnăturile de adeziune în favoarea menţinerii echipei în Liga a II-a. După discuţiile de ieri, reprezentanţii clubului şi cei ai autorităţilor locale au convenit ca toată manifestarea să aibă loc în incinta Stadionului Municipal, cu condiţia ca, atât primarul Aurel Simionescu, cât şi preşedintele interimar al CJ, Viorel Mortu să vină la stadion cu soluţii concrete privind finanţarea. "Joi, înainte de a pleca de la CJ, preşedintele Viorel Mortu ne-a promis că merge să discute cu primarul Aurel Simionescu problema fotbalului şi să-i prezinte varianta cu finanţarea separată a celor două sporturi. Dacă lucrurile vor decurge în acest sens, iar răspunsul final va fi favorabil, nu se va mai pleca în marş către Palatul Administrativ. În caz contrar, ne vom asuma toate riscurile şi vom duce la capăt această acţiune" a încheiat Avramescu.

Planul de insolvenţă a CF Brăila se bazează în continuare pe fonduri publice

De precizat că în cursul anului trecut CF Brăila SA a intrat în insolvenţă la solicitarea Fiscului, pentru datorii bugetare în cuantum de circa 0,37 milioane lei. Aşa cum prevede procedura, s-a pus la punct un plan de reorganizare, astfel încât să nu se ajungă la faliment, plan gândit cu o perioadă de implementare de 3 ani şi cu plăţi trimestriale către creditori. Pentru reuşită însă, gruparea sportivă brăileană se bazează în continuare pe finanţarea publică locală.
Reamintim că până acum, filiera de alocare a banilor în cazul Primăriei Brăila a fost prin intermediul ONG-ului fostului director al LPS şi fost director al Direcţiei de Sport Brăila, Vasile Puiu, adică AS "Iubitorii sportului brăilean". Anul trecut, din bugetul de 1,63 milioane lei, suma de 0,64 milioane a venit din fonduri publice (mai precis banii de la Primărie), iar diferenţa a fost acoperită de componenta privată reprezentată, printre alţii, de "Comision Trade", firmă aparţinând omului de afaceri Florin Cîrligea, "Compet Cireşu" - ONG în care Avramescu şi Popa sunt asociaţi, dar şi SC "Concivia" sau SC "Tancrad".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro