Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Salcâmilor de pe Regală nu le merge bine deloc

• în ciuda măsurilor luate de “Seroplant”, copacii continuă să se usuce • ieri, nouă exemplare au fost scoase din pământ, pentru a fi înlocuite

 

Salcâmii de pe Str. Mihai Eminescu continuă să se usuce, în ciuda tratamentelor aplicate de specialiştii “Seroplant”. Ieri, nouă exemplare au fost scose din pământ, în vederea înlocuirii. Este al doilea an consecutiv când sunt înlocuite exemplare uscate cu altele tinere. În luna februarie a anului trecut, au fost schimbaţi şapte salcâmi.

După cum se ştie, în 2008 au fost plantaţi circa 100 de astfel de copaci cu coroană rotundă, specia “robinia pseudoacacia umbraculifera”, pe Str. Mihai Eminescu, în încercarea Primăriei de a reda Brăilei renumele de Oraş al Salcâmilor. După o perioadă în care totul părea în regulă, salcâmii de pe strada respectivă au început să aibă probleme. În 2014, aproape toţi au dat semne de boală, având coronamentul mai mult galben decât verde. În luna mai 2015, o comisie formată din specialişti ai Oficiului Fitopatologic, Ocolului Silvic, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Direcţiei Seroplant şi Primăriei Brăila a prelevat probe pentru a stabili motivul ce stă la baza acesti situaţii. După cum ne informa la vremea respectivă directorul “Seroplant”, Ligia Drăgan, analizele de laborator au arătat că solul în care sunt plantaţi salcâmii era contaminat cu reziduuri din detergenţii folosiţi pentru spălarea podelelor unora dintre magazinele din zonă sau cu săruri folosite la deszăpezire. În plus, specialiştii bănuiesc că mai este o problemă legată de structura terenului. Astfel, cu cât coboară mai în adâncime sau se întind pe orizontală, rădăcinile fie se lovesc de fundaţiile clădirilor existente sau ale unor clădiri vechi, demolate între timp, fie ajung la un strat de pământ galben din care nu pot extrage nutrienţii necesari.
Categorie articol: 

Comentarii