Mergi la conţinutul principal

Salariu de minim 1.200 lei pentru angajatii cu studii superioare

In plina criza economica si in contextul in care angajatorii isi reduc drastic cheltuielile pentru a supravietui perioadei dificile pe care o traverseaza, apare si o veste buna. Pentru salariati. Potrivit Contractului Colectiv de Munca la nivel national negociat intre patronate, Guvern si sindicate, de la 1 ianuarie creste valoarea salariului minim pe economie cu aproximativ 11 procente. Daca in prima saptamana din acest an nu se stia foarte clar daca se va aplica aceasta prevedere, intre timp lucrurile s-au lamurit: majorarea ramane in vigoare. Cei mai avantajati vor fi angajatii din sectorul bugetar, unde cresterea va fi preluata automat pentru toate categoriile de personal, in timp ce pentru sectorul privat este de asteptat ca aceasta crestere sa nu fie resimtita de personalul care oricum avea salariul mai mare decat minimul pe economie. Adica, daca un muncitor calificat are salariul de 700 lei, este putin probabil ca va beneficia de cresterea de 10 procente aplicabila de la 1 ianuarie.
Revenind, salariul minim pe categorii de angajati creste cu aproximativ 11 procente intrucat pentru necalificati - treapta cea mai joasa de salarizare - indicele creste de la 540 lei cat a fost din octombrie anul trecut la 600 lei de la 1 ianuarie. Aceeasi modificare apare procentual si la celelalte categorii de personal (muncitori calificati, personal administrativ si personal de specialitate) in cazul carora se aplica indici de ierarhizare de la 1,2 la 2. De exemplu, salariul minim pentru angajatii cu studii superioare atat din sectorul privat, cat si pentru bugetari, incadrati pe functii care necesita astfel de studii cresterea este de 120 lei, de la 1.080 lei cat a fost anul trecut la 1.200 lei in prezent. Asta in contextul in care categoria de personal mentionata anterior beneficiaza de un indice de ierarhizare 2 aplicat la noul salariu minim brut pe tara - 600 lei. Decizia a fost luata la nivel national de catre partenerii de dialog social prin semnarea actului aditional la Contractul Colectiv de Munca 2007 - 2010 si a fost legiferata prin aprobarea HG nr. 1.051/2008 privind stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Potrivit cifrelor indicate in actul normativ mentionat anterior, muncitorii necalificati vor fi remunerati din aceasta luna cu 600 lei pentru un program complet de lucru de 170 ore, fata de 540 lei cat a fost anul trecut. De mentionat este ca pentru semestrul II este prevazuta o analiza intre Guvern si partenerii de dialog social pentru a stabili daca si in ce cuantum se va aplica o noua majorarea a pragului minim de salarizare. "In luna iunie 2009, Guvernul, impreuna cu partenerii sociali, va analiza valoarea realizata a castigului salarial mediu brut lunar corespunzator primelor 4 luni. In situatia in care se constata abateri mai mari de 5% intre castigul salarial mediu brut lunar pe economie realizat fata de cel prognozat pe intregul an, Guvernul va modifica prin hotarare salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 iulie 2009, astfel incat ponderea acestuia in castigul salarial mediu brut lunar sa fie 33%", se mentioneaza in actul normativ amintit.

Circa 18.000 de salariati braileni primesc salariul minim

Revenind la situatia din acest prim semestru, important de subliniat este ca aplicarea noului indicator ar trebui sa aduca proportional modificari si pentru celelalte categorii de salariati - muncitori calificati, personal administrativ si personal de specialitate -, in cazul carora Contractul Colectiv de Munca la nivel National 2007 - 2010 stabileste o serie de indicatori de ierarhizare care le determina fiecarei categorii in parte pragul minim de salarizare (vezi tabel). Astfel, din aceasta luna, salarizarea minima pentru muncitorii calificati, precum si pentru personalul administrativ cu studii liceale ar fi de 720 lei, in timp ce pentru cei cu studii postliceale minimul ar fi de 750 lei. Pe treapta superioara de ierarhizare, cu un minim de 780 lei, apare personalul de specialitate avand ca pregatire scoala de maistri, urmat de personalul cu studii superioare de scurta durata cu 900 lei. Cel mai avantajat ramane personalul incadrat pe functii care necesita studii superioare pentru care salariul minim va fi de 1.200 lei.
Statisticile la nivel national indica faptul ca, in prezent, numarul salariatilor care declara ca incaseaza salariul minim pe economie se apropie de jumatate de milion de angajati, dintre care aproximativ 18.000 sunt din Braila.

In caseta

ITM Braila a demarat o campanie de informare a angajatorilor

"Potrivit articolului 2 din HG 1.051/2008, incepand cu data de 01.01.2009, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 600 lei lunar. De precizat ca la modificarea salariilor, incepand cu 01 ianuarie 2009, angajatorii vor avea in vedere si prevederile art. 40 din CCM unic la nivel national aplicabil pe perioada 2007- 2010, coeficientii de ierarhizare aplicandu-se la salariul minim negociat pe societate, care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut stabilit prin actul normativ mentionat anterior. In acest context, angajatorii au obligatia sa intocmeasca decizii colective sau, dupa caz, individuale de modificare a salariilor ce rezulta din aplicarea HG 1051/2008 si a CCM unic la nivel national, pe care sa le depuna la ITM in termen de 5 zile de la perfectare", a declarat Dumitru Vaduva, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila. In plus, sursa citata a precizat ca in cazul in care angajatorii nu respecta prevederile HG nr. 1.051/2008 sunt pasibili de amenzi contraventionale in cuantum de la 1.000 la 2.000 lei. Vaduva a mai precizat ca institutia isi va adapta programul de lucru pentru a face fata unor eventuale aglomerari la biroul unde se inregistreaza si se depun actele.

TABEL

Iata care sint treptele de salarizare, asa cum sint ele prevazute in
Contractul Colectiv de Munca:

a) muncitori:
1. necalificati + 1,
2. calificati + 1,2;

b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de
pregatire este:
1. liceala + 1,2
2. postliceala + 1,25;

c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de
pregatire este:
1. scoala de maistri + 1,3;
2. studii superioare de scurta durata + 1,5;

d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este
cea de studii superioare + 2.

In cazul muncitorilor necalificati, salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 600 lei, adica 3,529 lei/ora, incepand cu 1 ianuarie 2009.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro