Mergi la conţinutul principal

Salariile mari devin tot mai mari la Braila

Salariile mari devin din ce in ce mai mari la Braila. Aceasta reiese din evidentele Casei Judetene de Pensii (CJP). Astfel, daca in luna martie cei care aveau lefuri peste 60 de milioane erau in numar de 137, in aprilie numarul a crescut la 148, iar in mai a ajuns la 191. "N-as putea sa va spun de unde vine aceasta crestere salariala. Probabil din cresterea economica. Avem aceasta situatie in conditiile in care angajatii din banci si cei din societatile de asigurare nu-si depun actele la noi. Partea buna este ca adunam mai multi bani la bugetul de asigurari sociale deoarece incepind din anul 2008 se largeste baza de impozitare si contributia de asigurari sociale se va aplica pentru tot venitul brut lunar. Insumate salariile de peste 60 de milioane din luna martie se ridica la 11,3 miliarde lei vechi, in aprilie, la 12,1 miliarde, iar in mai la 16,5 miliarde lei", ne-a declarat Stefan Sinpetru, director executiv al CJP Braila.
Aceasta in timp ce nu mai putin de 15.000 de braileni incaseaza salariul minim pe economie. Ei reprezinta aproximativ 20% din forta de munca incadrata a Brailei. De la 1 ianuarie 2007, salariul minim garantat in plata pentru angajatii din sectorul bugetar este de 390 lei brut, in timp ce pentru sectorul privat salariul minim pentru personalul necalificat este de 440 lei brut. Domeniile in care ponderea angajatilor remunerati cu salariul minim este ridicata sint industria usoara, industria hoteliera, precum si alimentatia publica. "Daca ne vom confrunta cu un deficit de forta de munca, piata ne va forta sa gasim solutii. Ori se vor mari salariile, ori angajatorii vor fi nevoiti sa lucreze cu persoane din alte tari. Aceasta este, din cite am vazut, o solutie costisitoare deoarece trebuie sa li se asigure cazare si masa celor veniti din alte tari. Piata fortei de munca va dicta solutiile", a mai spus Sinpetru.
Reamintim ca primele 10 lefuri din Braila insumeaza nu mai putin de 1,8 miliarde lei vechi. Cel mai mare salariu este de 230 de milioane lei, celelalte fiind cuprinse intre aproximativ 100 si 200 de milioane lei. Incepind din 2008, salariile gigant vor fi impozitate in intregime deoarece baza de calcul a contributiei de asigurari sociale nu mai este plafonata la 5 salarii medii brute, adica la aproximativ 60 de milioane lei, aceasta extinzindu-se la venitul mediu brut realizat lunar. Conducerea CJP Braila considera ca aceasta va fi principala sursa de sustinere a pensiilor care se vor majora peste citeva luni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro