Mergi la conţinutul principal

Salarii majorate în Primărie şi CJ

Veste bună pentru personalul Primăriei Brăila, Consiliului Judeţean şi structurilor din subordine: din această lună li se măresc lefurile cu 12%, după cum permite OUG 27/2015 pentru completarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015. Astfel, pe fluturaşul de salarii aferent lunii în curs va figura pentru cei de la Primărie o creştere unitară cu 12 procente, aplicată la salariul de încadrare pentru toate categoriile de personal, mai puţin pentru primar şi cei doi viceprimari.
Textul OUG 27/2015 specifică clar faptul că "autorităţile administraţiei publice locale pot stabili o creştere salarială pentru personalul angajat în instituţiile publice locale de până la 12%, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) încadrarea cheltuielilor de personal în limita bugetului aprobat;
b) încadrarea cheltuielilor de personal în limita plafonului de cheltuieli de personal repartizat conform prevederilor legale".
În urma analizei interne, Primăria a ajuns la concluzia că poate susţine până la finele anului o majorare cu 12% a salariilor funcţionarilor publici şi a personalului contractual, însă pentru asta a sacrificat o parte din sporul special pentru funcţionarii care lucrează cu fonduri europene, astfel încât autoritatea să se poată încadra în buget. "Creşterea aplicată din această lună este de 12%, ceea ce înseamnă că pentru un salariu de încadrare de 1.050 lei creşterea este de 126 lei brut, iar la un salariu de încadrare de 2.000 lei, de exemplu, este de circa 240 lei brut. Banii în plus vor fi încasaţi în luna septembrie, când se vor plăti drepturile salariale ale lunii august. Fac precizarea că salariul meu şi al celor doi viceprimari nu se modifică", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu. Întrebat despre reducerea sporului pentru lucrul cu fonduri europene, sursa citată a explicat că acordarea acestuia nu este obligatorie, ci depinde de fondurile disponibile ale ordonatorului de credite. "Din luna iulie, cei care beneficiază de acest spor l-au primit diminuat pentru a ne putea încadra în plafon, aşa cum prevede OUG 27/2015", a explicat sursa citată.
De precizat că la nivelul Primăriei, potrivit organigramei valabile pentru anul în curs, sunt 254 de posturi ocupate şi 65 vacante.

Nu toţi salariaţii de la CJ primesc lefuri mărite

Mult mai norocoşi sunt salariaţii Consiliului Judeţean, în cazul cărora majorarea de 12 procente s-a aplicat încă din iulie: banii în plus s-au încasat acum, în august, când s-au semnat statele de plată pe luna trecută. Spre deosebire de Primărie, nu toţi salariaţii CJ Brăila au primit majorarea de 12%.
Mai precis, potrivit preşedintelui interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, angajaţii legislativului judeţean şi o parte dintre cei ai instituţiilor subordonate au primit majorări salariale de 12% încă din luna iulie. "Consiliul Judeţean Brăila, Biblioteca judeţeană, Muzeul Brăilei «Carol I», Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Brăila, Societatea Filarmonică «Lyra», Şcoala «Vespasian Lungu» - au primit măriri de salarii de 12 procente, începând de la 1 iulie. Bineînţeles, mai puţin liderii pentru că aceştia au alt statut. În ceea ce priveşte Protecţia Copilului, Serviciul Public de Evidenţă a Persoanelor, Camera Agricolă şi spitalele, acestea încă nu au beneficiat de majorări salariale deoarece nu au fondurile necesare pentru partea a doua a anului. Unele dintre ele au bani doar pentru finalul anului. Oricum, probabil că Protecţia Copilului va intra din septembrie sau chiar din această lună. Angajaţii din spitale ar putea primi majorări abia în ultima lună a anului, dar încă nu avem un răspuns clar de la Finanţele Publice", a declarat Viorel Mortu.

Alianţa Sindicatelor Bugetarilor SED LEX ameninţă cu greva generală

• organizaţia a strâns deja semnături de susţinere din partea a trei sferturi dintre membrii de sindicat din administraţia locală • sindicaliştii cer o majorare de cel puţin 30%

Se pare însă că majorarea permisă la nivel naţional cu 12 procente nu este menită să potolească spiritele în rândul funcţionarilor publici, supăraţi de salarile prea mici din sistem. Un anunţ al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX arată că organizaţia are deja strânse semnăturile de susţinere din partea a 75% dintre membrii de sindicat, din întreaga ţară, pentru trecerea la organizarea de măsuri de protest. "Biroul Executiv a propus trecerea direct la acţiuni greviste, care să susţină o creştere salarială de cel puţin 30% în administraţia publică, unde 62% dintre salariaţi au venituri situate între 800 şi 1.200 lei net", se punctează în comunicatul celor de la SED LEX. De asemenea, în material se subliniază faptul că o decizie finală prinvind programul acţiunilor de protest, mai precis stabilirea datei declanşării grevei generale în toată administraţia publică, va fi luată în cadrul consiliului unional al Alianţei SED LEX, programat pentru miercuri, 9 septembrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro