Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Salariaţii Braicar se pregătesc de grevă

• a fost demarată campania de strângere de semnături pentru declanşarea mişcărilor de protest, culminând cu o grevă generală • până atunci, o grevă de avertisment, de câteva ore, ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare • organizaţia sindicală a salariaţilor de la “Braicar” nu a făcut încă public programul acţiunilor

 

A început numărătoarea inversă până la protestele salariaţilor de la “Braicar”. Deja în cadrul companiei a fost demarată campania strângerii de semnături pentru susţinerea unor viitoare acţiuni de protest, după ce a eşuat parţial şi încercarea de conciliere de la ITM, de acum o săptămână, între cei doi parteneri de dialog social din unitate. Practic, a rămas nesoluţionată, printre altele, revendicarea privind majorarea salarială, context în care organizaţia sindicală a trecut la consultarea salariaţilor din “Braicar” cu privire la ce e de făcut în continuare în conflictul colectiv de muncă. Procedural, dacă se obţine numărul de semnături necesare validării acţiunilor de protest, este de aşteptat să fie prezentat şi calendarul acţiunilor de protest, bursa zvonurilor indicând ca posibilă dată a declanşării unei greve de avertisment, de două ore, mijlocul săptămânii viitoare.

De precizat că un episod similar a avut loc în vara lui 2014, mai precis în data de 31 iulie, când s-a derulat o grevă de avertisment, timp de două ore, începând cu ora 5.00 dimineaţa, răstimp în care vatmanii şi şoferii de autobuz n-au mai ieşit pe trasee. Abia în jurul prânzului circulaţia mijloacelor de transport în comun din oraş a reintrat în normal. Greva generală fusese programată pentru data de 5 august, însă această acţiune nu a mai avut loc, între timp conducerea “Braicar” şi Sindicatul Liber Transloc ajungând la o soluţie de compromis. 

Revenind la conflictul actual din compania publică de transport, reporterii “Obiectiv” au încercat să obţină mai multe informaţii despre acest subiect de la conducerea Sindicatului Liber Transloc, organizaţia reprezentativă la nivelul “Braicar”, însă reprezentanţii acesteia au evitat să ofere detalii motivând că procedura cu privire la strângerea de semnături este deocamdată în derulare.

Reamintim că, la finele lunii trecute, sindicaliştii de la “Braicar” au anunţat că, din punctul lor de vedere, negocierile anuale privind încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă pe unitate au eşuat în contextul în care conducerea companiei a refuzat, printre altele, cererea organizaţiei de a fi implementată o nouă grilă de salarizare care ar însemna o majorare ce presupune un efort financiar suplimentar de circa 200.000 lei lunar. Principalul argument invocat de “Transloc” în această negociere a fost faptul că peste 80% din personalul companiei a ajuns să fie încadrat la salariul minim pe economie. De asemenea, organizaţia a dat exemple concrete privind salariul net al unui şofer cu 25% spor de vechime şi 16% spor de trafic, şi care, în final, ajunge să încaseze lunar până în 1.600 lei, fără a mai pune la socoteală şi orele suplimentare care urcă totuşi leafa netă undeva la 1.900 - 2.000 lei. În contextul eşuării negocierilor pentru noul CCM pe unitate şi pe fondul nemulţumirii generalizate în rândul salariaţilor companiei, sindicatul a luat decizia înregistrării conflictului colectiv de muncă la nivelul SC “Braicar”, care deschide calea spre organizarea de acţiuni de protest.
Categorie articol: 

Comentarii