Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Salamul si brinza de Braila sint pe placul europenilor

Veterinarii braileni pot rasufla usurati, alaturi de citiva agenti economici din domeniul fabricarii si depozitarii produselor de origine animala, dupa ce au trecut cu bine de o inspectie a unei comisii europene. Daca rezultatele verificarilor ar fi fost negative, firmele in cauza si-ar fi putut pierde dreptul de a-si comercializa produsele in tarile Uniunii Europene. In cadrul controlului, ce a durat de luni pina miercuri, expertii Directiei Generale pentru Siguranta Alimentelor din UE (DGSANCO) au facut analiza activitatii serviciilor veterinare din judetul Braila, verificind aspecte legate de eliberarea buletinelor de analiza sau de certificare sanitar-veterinara, crotaliere etc. Totodata, s-au vizitat si unitati economice de tip A, ce sint atestate sa faca schimb intercomunitar de produse. Cu alte cuvinte, au voie sa-si vinda marfa dincolo de granitele Romaniei, in tarile Comunitatii. Inspectia a vizat un abator, o fabrica de preparate din carne, un depozit de produse de origine animala si o fabrica de produse lactate. Este vorba de abatorul si fabrica de preparate ale firmei "Marex", ambele obiective de tip A, depozitul "Agroalim", tot obiectiv de tip A, si fabrica de lactate "Aurelia" SRL, obiectiv de tip A conditionat, care parcurge ultimele etape de atestare. Din cite se pare, expertii europeni au fost multumiti de cele vazute si au dat unda verde pentru continuarea activitatii la nivel european. "Am iesit foarte bine, pe toate planurile, atit la activitatea inspectorilor veterinari, cit si la procesul de productie si depozitare desfasurat de agentii economici. N-au gasit nimic de reprosat, nici din punctul de vedere al sacrificarii animalelor prin asomare electrica, in conformitate cu normele europene, nici in ceea ce priveste procesarea carnii si a laptelui", ne-a declarat Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Braila. Potrivit acestuia, judetul nostru se afla in top, pe plan national, la numarul unitatilor de tip A si C (in curs de atestare la nivel european). Avem trei obiective A, in domeniul prelucrarii carnii rosii, de porc, vita si oaie - "Marex", "Galco" si "Soroli Cola" - si trei de tip C, in acelasi domeniu: "Melcart", "Danivio" si "Electiv Prod". La lactate avem un A conditionat, "Aurelia" SRL, si 10 C - "Brailact", "Lacta Prod", "Cas", "Hatman", "Nichifor", "Nomad", "Lactas", "Danyan Lact", "Sanir" si "Teobir". La prelucrare carne pasare, avem un A, la Ianca, "Bona Avis", iar in domeniul depozitarii oualor avem trei A, doua ale "Agrimon" si "Stelmar". De asemenea, mai avem un centru pentru oua lichide, tot tip A - "Agrimon" - si o unitate de reambalare de tip A - "Risk".
Dupa cum ne-a explicat directorul Dragan, astfel de controale vor avea loc destul de des, cel putin trimestrial. Rezultatele inspectiei din aceasta saptamina mentine dreptul obiectivelor de tip A brailene de a-si exporta produsele in UE. Bineinteles, cu exceptia carnii de porc, pentru care Romania are embargo, pina in 2009, din cauza aparitiei cazurilor de pesta porcina.




Categorie articol: 

Comentarii