Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sahiste renumite participa la "Memorialul Maria Albulet"

Astazi, la Braila incepe prima editie a "Memorialului Maria Albulet",
competitie internationala de sah, la care participa marile maestre Marina Makropoulou din Grecia, fiica Mariei Albulet,
Margarita Voiska, (Bulgaria), Svetlana Petrenko (Republica
Moldova), Elena Luminita Cosma, Corina Isabela Peptan, Carmen
Voicu si maestrele internationale Lyubka Genova (Bulgaria), Iulia
Ionela Ionica, Ioana Smaranda Padurariu si Iozefina Paulet.
Turneul este organizat de Federatia Romana de Sah si Primaria
Braila si se va derula in sala de lectura a Facultatii de Inginerie.

Maria Albulet - figura proeminenta a sahului romanesc

Prima jucatoare de sah din Romania care a obtinut titlul de maestra internationala, Maria Albulet, s-a nascut la Braila pe data de 16 iunie 1932.
Tripla campioana nationala, 1951, 1956 si 1957, Albulet obtine impreuna cu Margareta Teodorescu, titlul de vicecampioana olimpica.
"La Olimpiada din Olanda, din anul 1957, Romania, cu cele doua jucatoare intr-o forma foarte buna a cucerit medalia de argint, avind acelasi punctaj cu formatia campioana, echipa Rusiei. Tot la aceeasi competitie, Maria Albulet care a jucat la masa 1, a obtinut locul al doilea si in concursul individual"k, isi reaminteste Nicolae Doroftei, arbitrul competitiei de la Braila.
O alta mare performanta realizata de Maria Albulet in anul 1957 a fost locul intii la turneul zonal de la Cracovia, succes care i-a permis sa acceada la turneul candidatelor, competitie in urma careia se desemnau jucatoarele care urmau sa se dueleze pentru titlul mondial.
In cartea sa "Sah de la A la Z", Constantin Stefaniu o caracteriza pe Maria Albulet ca fiind: "Cerebrala, foarte talentata, cu un stil agresiv. Avind o ampla cultura generala, un aspect fizic placut si un caracter bine temperat, Albulet este prototipul jucatoarei agreabile de concurs".
Pentru remarcabilele perfomante pe plan sportiv, in anul 1971 Maria Albulet a primit titlul de maestra emerita a sportului.
In urma unor complicatii medicale survenite pe fondul unei gripe severe, vicecampioana olimpica s-a stins din viata la Ploiesti, in luna ianuarie a anului 2005, acolo unde si-a exercitat profesiunea de medic.
Este inmormintata la Braila, orasul sau natal.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii