Mergi la conţinutul principal

S-a stabilit oficial dezastrul provocat de seceta din această primăvară pe câmpurile brăilene

* 80.379,74 hectare de grâu, orz, rapiță sau orzoaică de toamnă sunt calamitate, iar speranța agricultorilor stă acum în ajutoarele financiare promise de Guvern * ploile din ultima perioadă nu mai pot ajuta cu nimic culturile înființate astă-toamnă, în schimb sunt ”mană cerească” pentru culturile de primăvară - porumb, floarea soarelui, soia

 

 

 

Ploile substanțiale din ultima perioadă nu mai pot ajuta cu nimic culturile înființate în toamna anului trecut, puternic afectate de seceta din timpul iernii și al primăverii. Grâul, orzul, orzoaica de toamnă sau rapița vor da recolte mult sub ceea ce sperau agricultorii brăileni, care acum își pun mari speranțe în ajutoarele financiare promise de Guvern. Aceștia au făcut cereri pentru despăgubiri, iar recent s-a finalizat acțiunea de stabilire cu exactitate a suprafețelor calamitate, derulată în ultimele două luni de specialiștii Direcției Agricole și Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). Aceștia s-au deplasat în teritoriu pentru a verifica dacă situația de la fața locului corespunde cu cea existentă în cererile de despăgubire formulate de agricultori. În total, au fost primite cereri de la 3.324 de solicitanți, iar comisiile formate din reprezentanți ai Direcției Agricole și APIA au trebuit să le verifice pe fiecare în parte. Asta deoarece, despăgubiri se acordă doar pentru terenurile cu grad de calamitare mai mare de 30%. În total, fermierii brăileni au raportat o suprafață calamitată de 97.560,44 hectare, iar după controalele făcute în teren, a fost acceptată la despăgubire o suprafață totală de 80.379,74 ha. Pentru restul de 17.180,7 ha, specialiștii au considerat că gradul de calamitare a culturilor nu depășește 30%, deci nu se pot acorda despăgubiri.

În ceea ce privește fiecare cultură în parte, pe raza județului Brăila s-au cultivat astă toamnă 68.646 ha de grâu, din care au fost calamitate de secetă 56.949 ha. Orzul a fost cultivat pe 21.305 ha, din care 16.372 ha au fost calamitate, rapița pe 7.080 ha, din care calamitate 4.576 ha, iar orzoaica de toamnă pe 2.100 ha, din care 1.446 ha calamitate.

Datele oficiale referitoare la suprafețele afectate de secetă au fost transmise către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brăila, Consiliul Județean Brăila și Ministerul Agriculturii. Deocamdată nu se știe exact ce valoare vor avea despăgubirile primite de agricultori și nici când vor fi acordate efectiv acestea.

Vestea bună este că ploile din ultima perioadă au fost ”mană cerească” pentru culturile înființate în această primăvară. Deocamdată încă se mai adună date din teritoriu, la nivelul Direcției Agricole, pentru a se stabili cu exactitate suprafețele, dar din ce se știa până în data de 18 iunie reieșea că fermierii brăileni au cultivat porumb pe mai mult de 78.000 ha, floarea soarelui pe cel puțin 50.000 ha, iar soia pe minim 12.000 ha.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro