Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

S-a stabilit componența Consiliului director al Asociației «Lacul Sărat»

* la ”cârma” Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea  Stațiunii ”Lacul Sărat” Brăila se află președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, și viceprimarul Alexandru Jantea, primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, și viceprimarul Geanina Pospai * practic, după ce membrii CJ Brăila au aprobat componența conducerii Asociației, a venit și rândul CLM-ului și Consiliului Local din Chiscani să își desemneze reprezentanții * cu această ocazie, primarul Marian Dragomir a anunțat, în premieră, un prim proiect: municipalitatea încearcă, printr-un parteneriat cu Chiscaniul, să obțină finanțare pentru modernizarea liniei de tramvai dintre municipiu și stațiune

 

Consilierii județeni, cei din municipiul Brăila și din comuna Chiscani au stabilit cine va conduce Asociația de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii ”Lacul Sărat”. Este vorba despre forma finală a primului consiliu director al Asociației, care se prezintă în felul următor: președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, viceprimarul Alexandru Jantea, primarul comunei Chiscani, Costică Cojea și viceprimarul Geanina Pospai. Pe scurt, după ce membrii CJ Brăila au aprobat în ședința ordinară din 28 ianuarie cine anume va reprezenta instituția în cadrul acestei entități, a venit și rândul Consiliului Local Chiscani (într-o ședință ordinară care a avut loc tot joia trecută) și Consiliului Local Municipal, care s-a întrunit într-o ședință ordinară în data de 29 ianuarie. Trebuie punctat că după ”tonul” dat din CJ, atât CLM Brăila cât și consilierii chiscăneni au fost de acord ca expertul contabil autorizat, Mioara Purnavel, să ocupe poziția de cenzor al Asociației. Totodată, și aleșii din Municipiu și cei din Chiscani au aprobat ca directorul executiv al Direcției de Administrare Publică, Contencios a CJ Brăila, Mioara Duțu, să fie cea care se va ocupa de obținerea avizelor necesare pentru funcționarea Asociației.

După cum ne-a declarat primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, din partea Consiliului Local de acolo, ”la cârma” Asociației se va afla chiar el și viceprimarul. Acesta a adăugat că desemnarea s-a făcut prin vot secret, însă și-a putut da seama că doar consilierii PNL au votat ”împotrivă”.

”La Chiscani sunt doi reprezentanți în Consiliul director al Asociației: eu și doamna viceprimar Geanina Pospai. Cenzor a fost stabilită doamna Purnavel. S-a folosit procedura votului secret. Și doamna Duțu, care se ocupă de perfectarea actelor ca Asociația să obțină personalitate juridică a primit ok-ul. Nu au fost alte propuneri, dar nu au fost voturi în unanimitate. Au fost și voturi împotriva mea și a doamnei vice. Cei de la PNL au votat «împotrivă», dar nu mai știu acum să vă spun exact voturile, am avut foarte multe proiecte pe ordinea de zi în acea ședință, a declarat Cojea.

Întrebat care sunt proiectele Asociației pentru Stațiunea Lacu Sărat, primarul din Chiscani a punctat că este prematur să vorbim despre așa ceva deocamdată. De asemenea, a adăugat că preferă să lase faptele să vorbească și nu să dea declarații.

”Este prematur. Haideți să înceapă să funcționeze și să vă uimim cu faptele bune pe care le facem. Fapte, nu vorbe! Dorim chiar să se vadă ceva. Anul acesta să se vadă schimbarea. Asta am decis cu toții”, a mai adăugat Cojea.

 

Marian Dragomir și Alexandru Jantea, reprezentații Municipiului în Asociație

Din partea CLM Brăila au fost propuși și votați ca reprezentanți ai Municipiului în organele de conducere, administrare și control ale Asociației ”Lacul Sărat” primarul Marian Dragomir și viceprimarul Alexandru Jantea. Procedura a fost tot aceea a votului secret. Astfel că edilul-șef a primit 19 voturi ”pentru” și 6 ”împotrivă”, în timp ce viceprimarul a luat 18 voturi ”pentru” și 7 ”împotrivă”.

Propunerile reprezentanților municipalității în ceea ce privește grupul PSD au fost făcute de Virginia Loredana Badiu. Cu toate acestea, consilierul liberal Florin Gheorghiță i-a propus la rândul său, din partea grupului PNL, pe: Alexandru Drogeanu care a primit doar 7 voturi ”pentru” și 17 ”împotrivă”, precum și pe Ionel Alexandru care a primit 6 voturi ”pentru” și 18 ”împotrivă”.

Proiectul în sine a fost inițiat de viceprimarul Doinița Ciocan. Precizăm că Sorin Boșneag nu a participat la dezbateri sau la votul acestui proiect, consilierul PSD făcând parte din Asociația balneară ”Lacu Sărat”, constituită din agenții economici din stațiune.

De asemenea, consilierii municipali au fost de acord ca Marioara Purnavel să fie cenzorul Asociației. Aceasta a fost aleasă cu 25 voturi ”pentru”. Totodată au girat ca directorul CJ Mioara Duțu să se ocupe de documentele pentru activarea asociației.

Proiectul de hotărâre în forma finală a fost aprobat cu 25 voturi ”pentru” și o neparticipare din partea PSD-istului Sorin Boșneag. La ședință au fost prezenți 26 consilieri, singurul membru care a absentat motivat fiind PNL-istul Cătălin Canciu.

 

Primul proiect al Asociației: modernizarea liniei de tramvai

Potrivit primarului Marian Dragomir, până când asociația va putea funcționa din punct de vedere juridic, vor mai trece câteva luni de zile. Chiar și așa, există conturate câteva planuri legate de dezvoltarea stațiunii. Iar unul dintre acestea, după cum ne-a precizat edilul-șef, se referă la un proiect realizat în colaborare cu Primăria Chiscani, pentru modernizarea, prin fonduri europene, a liniei de tramvai, de la Strada Grigore Alexandrescu din municipiu și până în stațiune. Potrivit lui Dragomir, cea care coordonează Direcția de Strategii a Primăriei și care va veghea asupra acestui deziderat este viceprimarul Doinița Ciocan.

”Noi am transmis pentru următorul exercițiu financiar o propunere la Agenția de Dezvoltare Regională, pentru modernizarea liniei de tramvai, în parteneriat cu Primăria Comunei Chiscani, care și-a dat acceptul scris pe acest lucru și a fost ținut secret până acum. Proiectul prevede ca de la Grigore Alexandrescu, unde se termină modernizarea liniei, să continuăm până în Lacu Sărat, în stațiune. Doamna Ciocan are în coordonare Direcția de Strategii.  Și atunci, doamna viceprimar avizează, să zicem așa, proiectele acestea de finanțare”, a declarat Dragomir.

Reamintim că la mijlocul lunii decembrie a anului trecut consilierii județeni, cei municipali și cei ai comunei Chiscani au decis să aprobe, în sfârșit, proiectele de hotărâri privind înființarea acestei Asociații care să gestioneze soarta Stațiunii Lacu Sărat. Din motive tehnice însă, pentru că numele original era deja luat, liderii administrației brăilene s-au văzut nevoiți să accepte o variantă de compromis pentru denumirea acestei entități, folosind varianta: ”Asociația «Lacul Sărat»”. În ședința ordinară a CJ Brăila din luna ianuarie, președintele Francisk Chiriac a fost primul dintre liderii administrației brăilene desemnat ca membru din Consiliul director al acestei entități.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii