Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

S-a marit termenul de obtinere a cardului european de sanatate

S-a schimbat modalitatea de eliberare a cardului european. Daca pina la 29 septembrie a.c., casa de asigurari de sanatate elibera certificat provizoriu persoanelor care urmau sa plece in tarile Uniunii Europene, acum cardul european se elibereaza de catre o firma cu care C.N.A.S. a incheiat contract, iar livrarea lui catre asigurati se face printr-o firma de curierat rapid, in termen de 7 zile de la depunerea cererii la Casa de Asigurari de Sanatate, cerere care se transmite electronic, pentru tiparirea cardului. Regimul de distribuire este sub forma de scrisoare recomandata, se inmineaza personal asiguratului, iar daca acest lucru nu a fost posibil, cardul respectiv ajunge din nou la Casa de Asigurari de Sanatate pe raza careia isi are domiciliul asiguratul, in termen de maximum 15 zile.
Avind in vedere aceste aspecte, dr. Mariana Tarachiu, director-general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, atrage atentia asiguratilor asupra respectarii acestor termene, pentru ca, pina acum, institutia pe care o conduce elibera acele certificate provizorii in termen mult mai scurt, de 2, cel mult 3 zile sau chiar in aceeasi zi, daca asiguratul avea toate documentele. Este vorba despre o copie de pe buletin sau carte de identitate, cu domiciliul corect al asiguratului si de adeverinta de asigurari in sistemul de asigurari sociale de sanatate si valabilitatea acesteia.
In noile conditii, termenele se devanseaza putin, iar cei care vor sa plece din tara de pe o zi pe alta trebuie sa stie ca nu pot obtine cardul european in aceeasi zi, motiv pentru care trebuie sa se ingrijeasca din timp de respectarea noilor prevederi si de termenele de deplasare in spatiul Uniunii Europene. "Insist pe demonstrarea calitatii de asigurat in sistemul de asigurari din Romania si ca aceste carduri sint valabile doar in spatiul Uniunii Europene, adica pe teritoriul tarilor membre ale UE, nu in alte state. De retinut este faptul ca beneficiile acestui card includ serviciile medicale de urgenta aparute pe durata deplasarii", a precizat dr. Mariana Tarachiu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii