Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

S-a inaugurat Centrul de zi "1 Iunie"

Dupa discutii indelungate a fost inaugurat Centrul de zi pentru copii "1 Iunie". Amplasamentul a fost dat in folosinta, ieri, in prezenta a nenumarate autoritati locale. Situat in cartierul Obor, la blocul R8, centrul este rezultatul colaborarii dintre Consiliul Local Municipal Braila prin Directia de Asistenta Sociala, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si Fundatia "Lumina".
Necesitatea infiintarii unui asemenea organism a aparut ca urmare a faptului ca numarul copiilor strazii a crescut ingrijorator. Institutiile abilitate au constatat ca si numarul minorilor care abandoneaza scoala din cauza saraciei e din ce in ce mai mare. Potrivit Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, autoritatile locale trebuie sa previna separarea copiilor de parintii sai prin organizarea serviciilor de zi. "Nu e un moment de mindrie faptul ca trebuie sa construim astfel de centre. Aceasta inseamna, recunoasterea faptului ca in Braila sint destule probleme. Conform evidentelor institutiei noastre, in municipiu am identificat nu mai putin de 171 de familii care necesita acompaniere in centrul de zi. Ne intereseaza ca acesti copii sa se dezvolte alaturi de parinti. Ei vin aici in timpul zilei sa-si faca temele, sa se odihneasca, sa serveasca o masa calda, dar locul copilului este in familie", ne-a declarat Alexandru Sculschi, director general al DGASPC. Scopul infiintarii acestui amplasament este reducerea numarului de copii ai strazii care au impinzit Braila.
Centrul adaposteste in prezent 20 de copii care au dreptul, potrivit actelor normative in vigoare, sa fie asistati timp de 6 luni, dupa care locul acestora va fi luat de alti minori aflati in situatie de risc. "Este adevarat ca trebuia sa ridicam acest centru inca de anul trecut. A durat mai mult, dar rezultatul este unul foarte bun. Sint familii cu probleme deosebite care au nevoie de sprijin din partea noastra. In urma parteneriatului cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si cu Fundatia "Lumina" am putut gasi o rezolvare pentru acesti copii. Aici, in acest centru, au toate conditiile: au unde sa se odihneasca, exista persoane care-i pot ajuta la lectii si pot avea si o masa calda. Minorii sint repartizati aici in urma anchetelor sociale realizate de Directia de Asistenta Sociala", a precizat primarul Constantin Sever Cibu. Viceprimarul Daniela Vasioiu a tinut sa precizeze ca este important ca acest proiect sa continue, nu sa se intrerupa pe parcurs din lipsa de fonduri. "E pacat sa pierdem acesti copii. Trebuie sa-i sprijinim sa ramina in familiile lor, sa-si continue educatia. Era bine daca municipalitatea reusea singura sa puna in practica acest proiect, dar e bine ca a fost realizat si in parteneriat. E important ca acesta sa continue si dupa oprirea finantarii", a spus viceprimarul Vasioiu. Maria Jerlaeanu, director al Fundatiei "Lumina", a explicat ca masa si utilitatile vor fi sustinute de Primarie. De asemenea, aceeasi institutie va sustine salariile unui educator, dar si al unui ingrijitor. Reprezentantii fundatiei se asteapta ca in urma infiintarii acestui centru sa scada numarul copiilor strazii, sa se dezvolte abilitatile manuale, cognitive, de comunicare ale copiilor, cei asistati sa-si insuseasca normele si regulile de comportament corect in familie si in societate, sa constientizeze ca au atit drepturi, cit si indatoriri astfel incit sa creasca gradul de responsabilizare. Printre cei prezenti la eveniment s-au aflat si Anisoara Satnoianu, director al Directiei de Asistenta Sociala, Veronica Macri, director executiv al Directiei de Munca si Protectie Sociala, senatorul PSD Aurel Simionescu, consilierul local municipal PSD Ion Rotaru.
Categorie articol: 

Comentarii