Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

S-a deschis expoziția „Revedere”

* expoziția deschisă de Ziua Culturii Naționale și ziua poetului național al românilor, Mihai Eminescu, poate fi vizitată până la sfârșitul lunii martie la Casa Memorială „Dumitru Panaitescu Perpessicius” din strada Cetății nr. 70, la secția „Memoriale” a Muzeul Brăilei „Carol I”

 

La secția „Memoriale” a Muzeul Brăilei „Carol I” - la Casa Memorială „Dumitru Panaitescu Perpessicius” din strada Cetății nr. 70 - s-a organizat o manifestare dedicată Zilei Culturii Naționale din 15 ianuarie și zilei poetului național al românilor, Mihai Eminescu. Prin expoziția „Revedere”, care poate fi vizitată până la sfârșitul lunii martie, Casa Memorială „Dumitru Panaitescu Perpessicius” propune o reîntâlnire cu poezia, cu opera lui Eminescu.

Coordonator și moderator al acestui eveniment este Elena Ilie, șefa secției „Memoriale” a Muzeului Brăilei „Carol I”.

De această dată, vizitatorii au prilejul de a se întâlni cu ediții ale versurilor eminesciene (ediția „Hodoș”, ediția „Ion Scurtu”, ediția „Cuza”, ediția „Iorga”, ediția „D. R. Mazilu”, ediția „Petre Teodorescu”, ediția „Alexandru Colorian”, ediția „M. Toneghin” și ediții de după anul 1944), cu traduceri ale creației poetului în germană, franceză, italiană, rusă, maghiară, armeană și desigur cu ediția „Perpessicius” și cu câteva dintre manuscrisele care au constituit materialul laborioasei ediții.

„Vedetele” expoziției sunt două tipărituri, situarea lor în această ipostază având motivație diferită.

Poezii” - Mihai Eminescu, ediția bibliofilă alcătuită de M. Toneghin și ilustrată de pictorul A. Bordenache, apărută la Editura Cartea Românească, București, în anul 1944, exemplarul 661/2000, tipărită pe hârtie velină, cu planșele protejate cu celuloid. Volumul se prezintă în haină nouă, fiind proaspăt ieșit din laboratorul de restaurare; responsabilă de salvgardarea tipăriturii este Raluca Elena Tănăsache, restaurator material papetar. La întâlnirea cu publicul, domnia sa va prezenta câteva dintre „secretele” artei restaurării și câteva dintre dificultățile unei astfel de întreprinderi.

Luceafărul” - Mihai Eminescu, Editura Junimea, Iași, 1983. Ilustrații de Eugen Ștefan Boușcă. Ediție Aniversară (100 de ani de la publicarea poemului „Luceafărul”).

Albumul a intrat la începutul acestui an în colecțiile Secției „Memoriale” a Muzeului Brăilei „Carol I”, ca urmare a donației doamnei Raluca Elena Tănăsache, fiind la prima întâlnire cu publicul vizitator”, a precizat Elena Ilie, șef secție „Memoriale”.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii