Mergi la conţinutul principal

S-a decis cum se va începe şcoala! Elevii din municipiu vor învăţa în sistem hibrid

• toate şcolile din oraş au optat pentru scenariul 2 (galben), în care cursurile normale sunt alternate cu cele online, cu o excepţie • este vorba despre Colegiul “Bălcescu”, acolo unde încă se lucrează la infrastructura IT şi în prima săptămână toţi elevii vor face orele online • în judeţ, doar la Făurei şi Viziru şcoala va începe online (scenariul roşu), iar în restul comunelor elevii fie vor veni cu toţii la şcoală (scenariul verde), fie vor merge pe scenariul galben • Viorel Botea, inspectorul şcolar general, îi anunţă pe părinţi că toate şcolile sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar în condiţii de pandemie

 

Pe ultima sută de metri, elevii, părinţii şi profesorii au aflat cum vor începe şcoala. Unităţile de învăţământ au decis ce scenarii au adoptat pentru revenirea elevilor la cursuri, pornind de la cele trei variante propuse de Ministerul Educaţiei. Este vorba despre scenariul 1 (verde) - participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ; scenariul 2 (galben) - participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu; scenariul 3 (roşu) - participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la lecţii online. Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ au ales unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

În urma opţiunilor alese de şcoli, pe baza criteriului epidemiologic, Prefectura Brăila a publicat ieri un document privind scenariile alese de şcolile din municipiu şi judeţ. Precizăm că scenariile se pot schimba în funcţie de evoluţia pandemiei Covid-19.

 

Doar la Colegiul “Bălcescu” şcoala va începe online. Restul şcolilor din municipiu merg pe scenariul galben

 

Cu o excepţie, cea a Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu”, toate şcolile din municipiul Brăila au ales scenariul galben, adică cel hibrid, în care cursurile faţă-în-faţă sunt alternate cu cele online. Mai exact, într-o clasă, un grup de copii vin la şcoală iar celălalt grup va face simulatan orele online, iar în săptămâna următoare grupele se schimbă între ele. Colegiul “Bălcescu” a ales scenariul roşu pentru prima săptămână de şcoală, iar asta nu din cauza Covid-19, ci pentru că infrastructura IT încă nu este pusă la punct.

“Nu e că nu au putut lucra în timpul verii fiind vorba de bani pe care conducerea colegiului nu i-a avut într-o anumită perioadă. I-au primit şi s-au apucat de treabă pentru că nişte cablaje nu se fac atât de repede”, ne-a declarat prof. Viorel Botea, inspectorul şcolar general.

 

Şcoală online şi la Făurei şi Viziru. Şcolile din judeţ merg pe scenariul galben şi verde

 

Liceul Teoretic “G. Vâslan” Făurei şi Şcoala Gimnazială Viziru figurează pe lista şcolilor care intră în categoria scenariului roşu, adică toţi elevii vor face, pentru început, ore online, în cele două localităţi fiind confirmate multe cazuri de coronavirus. Scenariul hibrid (galben) a fost opţiunea şcolilor din Bordei Verde,  Dudeşti, Galbenu, Ianca, Însurăţei, Lanurile, Măraşu, Măxineni, Mircea Vodă, Roşiori, Salcia Tudor, Surdila Găiseanca, Tudor Vladimirescu, Tufeşti Vădeni (Şcoala Gimnazială Baldovineşti). La restul şcolilor din judeţ cursurile vor începe normal.

Inspectorul şcolar general ne-a declarat că în toate unităţile de învăţământ s-au luat măsuri pentru reluarea cursurilor în condiţiile impuse prin pandemia de Covid-19, spunând că sunt proceduri pentru toate situaţiile care se impun în acest nou context. Acesta susţine că inclusiv măştile vor fi asigurate în prima lună de autorităţile locale.

Şeful ISJ Brăila ne-a precizat că din şcoli nu va lipsi săpunul, dezinfectantul sau hârtia igienică. De asemenea, acesta ne-a oferit lămuriri şi în ceea ce priveşte profesorii în vârstă, care au diferite boli cronice. Aceştia vor preda în sistem online, în baza unui orar realizat de unitatea de învăţământ.

Botea a mai declarat că pauzele vor fi decalate pentru a preveni aglomerările de elevi. Totodată, conform ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, în fiecare şcoală s-a identificat un spaţiu unde, în primă fază, vor sta izolaţi elevii care prezintă simptome respiratorii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro