Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

S-a dat startul «Master Class» 2014

 

Ieri, la Teatrul "Maria Filotti", celebra soprană Mariana Nicolesco a dat startul cursurilor de măiestrie artistică "Master Classes" 2014, al Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclee". La ediţia din acest an s-au înscris 70 de participanţi din 11 ţări precum România, Armenia, China, Croaţia, Franţa, Italia, Polonia, Republica Moldova, Slovenia, Spania şi SUA. În prezenţa conducerii teatrului şi a oficialilor din primărie, zeci de tenori, soprane, mezzosoprane şi baritoni, sub îndrumarea cordială şi riguroasă a marii soprane s-au făcut primele vocalize. Aceasta a inaugurat cursurile printr-o alocuţiune în care a subliniat că până în prezent, s-au alăturat "artei sacre a cântului", peste 2.200 de tinere vocaţii din 47 de ţări şi 5 continente. "Cinstim numele tutelar al acestor evenimente, «Hariclea Darclee», la 75 de ani de la trecerea sa în eternitate şi trăim bucuria de a face muzică împreună (...)Trebuie să mulţumim edililor Brăilei, întregii echipe şi direcţiei teatrului pentru grija cu care au procedat pentru a ne permite să ne desfăşurăm forţele artistice şi să ne pregătim de pe acum, aşa cum se cuvine, pentru remarcabilul eveniment pe care îl constituie ediţia jubiliară 2015 a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto, celebrând 20 de ani de când servim aici, cu pasiune, competenţă şi rigoare, valenţele expresive ale vocii umane", a susţinut Mariana Nicolesco. Soprana a ţinut să informeze audienţa că la începutul acestei luni, i-a revenit onoarea de a primi distincţia "Înaltul Patronaj al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură", cu prilejul Reuniunii anuale a Ambasadorilor Onorifici UNESCO de la Paris.
Sâmbătă, 2 august, începând cu ora 18.00, cursurile de măiestrie artistică îl vor avea în prim-plan pe doctorul în muzicologie Stephan Poen care va aduce un omagiu legendarei soprane Hariclea Darclee, precum şi creaţiei lui Christoph Willibard Gluck, lui Niccolo Jommelli şi lui Giacomo Meyerbeer. După acest moment este programat un recital al tinerilor artişti. Duminică, sesiunea finală care este programată să înceapă la ora 17.00 va da fiecărui concurent posibilitatea de a-şi desfăşura pe scenă, totalitatea capacităţilor vocale, interpretative, actoriceşti, în cadrul concertului de gală "Master Class". Tot duminică i se va aduce un omagiu şi baritonului Nicolae Herlea care s-a stins din viaţă în primăvara lui 2014.
Organizatorii acestui festival şi implicit ai cursurilor "Master Classes" 2014 sunt Fundaţia "Darclee", Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Ministerul Culturii, Primăria Brăila, Consiliul Local Municipal Brăila, Consiliul Judeţean, Teatrul "Maria Filotti" şi Centrul de Creaţie Brăila.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii