Mergi la conţinutul principal

S-au strâns banii pentru operaţia Mariei!

Maria Luminiţa Puşcoi, tânăra de 17 ani din judeţul Brăila pândită de moarte la orice pas din cauza unei maladii cu care s-a născut, a câştigat pariul cu viaţa: a strâns banii pentru operaţie. Impresionat de campania umanitară derulată de cotidianul "Obiectiv", un om de afaceri din oraşul Ianca s-a arătat dispus să o ajute pe Maria cu 7.000 de euro. Sumă care reprezintă de fapt doar un avans pentru intervenţia chirgicală la care va fi supusă tânăra în Belgia, la Spitalul Universitar "Gent". Preţul întreg al intervenţiei chirurgicale este de 27.000 de euro, din aceşti bani CNAS urmând a deconta 20.000 de euro. Dar veştile bune nu se opresc aici. Bunica fetei, Floarea Jalbă a aflat recent că nepoţica sa a fost programată pentru operaţie pe 29 octombrie a.c. Copleşită de emoţii, bătrâna a izbucnit în plâns şi a mulţumit în repetate rânduri oamenilor cu suflet nobil care au fost alături de Maria.
Pe lângă acei 7.000 de euro pe care îi va dona sub anonimat binefăcătorul din Ianca, la sediul redacţiei "Obiectiv" s-au strâns până în prezent 8.500 de lei şi 360 de euro, iar în conturile BCR deschise pe numele bunicii au fost donaţi 3.800 de lei şi 280 de euro. Dacă tragem linie, asta înseamnă per total 12.300 lei şi 640 de euro, bani necesari pentru biletele de avion şi pentru asigurarea unui translator, pe tot parcursul internării în spitalul din Belgia, una dintre condiţiile primordiale impuse de medicii străini.
Contactat telefonic, omul de afaceri din Ianca a declarat pentru "Obiectiv" că a luat deja legătura cu bunica Mariei şi cu un medic rezident din Bucureşti care a intermediat întâlnirea cu doctorii belgieni şi că aşteaptă să semneze un angajament de plată. Brăileanul ne-a mărturisit că acesta nu este nici primul şi nici ultimul caz social în care se va implica, pentru că - explică el - "sănătatea merită toţi banii din lume".
Cât despre gestul umanitar care îi va salva viaţa fetei de 17 ani, sursa citată nu a dorit să spună decât faptul că l-a impresionat foarte tare povestea şi a considerat că viaţa Mariei merită pe deplin un efort supraomenesc. "O voi ajuta cu 7.000 de euro. Am urmărit campania derulată de ziarul dumneavoastră, ştiu că s-au mai strâns ceva bănuţi, dar îi voi da întreaga sumă pentru că vor mai fi cheltuieli cu avionul şi cu translatorul care i s-a cerut obligatoriu de la spitalul din Belgia. Mi-a spus un medic din Bucureşti că o să-mi trimită nişte documente de la clinica străină care o să conţină şi un angajament de plată, iar după operaţie, dacă totul decurge bine, să ne facă devizul general şi să dăm acea sumă. Plata se va face înainte să o externeze pe fetiţă. I-am spus că aştept hârtiile şi că voi semna tot ce este nevoie ca să fie bine. Dacă vrea declaraţii notariale, îi dau", a explicat bărbatul care a ţinut să precizeze că nu aşteaptă niciun ban înapoi. "Este o donaţie, nu un împrumut", lămureşte sursa citată . Mai mult, finanţatorul anonim s-a arătat şi dispus să le asigure Mariei şi bunicii ei, transportul la aeroport.

După multe lacrimi, bunica zâmbeşte din nou

Tuşa Floarea, bunica fetei care a ţinut locul de mamă şi de tată pentru adolescentă, nu şi-a mai putut stăpâni lacrimile când a aflat că s-au strâns banii pentru operaţie. Este o femeie simplă care a dus o viaţă grea. Rămasă văduvă de 12 ani şi cu o pensie mizeră, de 360 de lei pe lună, e singura care are grijă non-stop de nepoţica ei. Tot bunica a fost şi cea care a bătut drumul tocmai de la Perişoru, pentru a cere ajutorul ziarului nostru. Disperată, palidă, cu durere în suflet şi ochii înecaţi de plâns, tuşa Floarea şi-a adunat cuvintele şi ne-a povestit cum a jucat pe rând, rolul de mamă şi cel de asistentă medicală pentru nepoata sa. "Cineva, acolo sus, mă iubeşte", este convinsă femeia care ne mărturiseşte cu amărăciune că "pentru prima oară în acest an poate zâmbi din nou".
Femeia mai are totuşi câteva semne de îngrijorare. "Sunt un pic îngrijorată pentru fetiţa mea. Se simte din ce în ce mai rău. Dacă o vedeţi... S-a strâmbat de tot. Boala evoluează rapid. Trebuie să am mare grijă cu ea până în octombrie. Cel mai mic efort îi poate fi fatal. Dar am credinţă în Dumnezeu că mă va ajuta, aşa cum m-a ajutat şi acum, cu aceşti oameni care au donat bani pentru Maria mea. Le mulţumesc din suflet tuturor oamenilor care ne-au ajutat chiar şi cu 1 leu, pentru că, iată!, o pot opera în sfârşit. Să ştiţi, o pierdeam cu zile. Chiar nu aveam cum să o ajut. Eu am vândut tot din gospodărie, păsări, porci, căruţă. Asta ca să mai strâng un ban. A primit o şansă la viaţă. Poate va fi şi ea un copil normal, un viitor normal şi va avea o siguranţă a zilei de mâine. Să vă dea Dumnezeu sănătate tuturor celor care v-aţi implicat şi vouă în special că aţi deschis campania asta umanitară", a transmis prin telefon, tuşa Floarea.

Operaţie complexă, cu două echipe de medici

Cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a decis să demareze pe 26 iunie o campanie de strângere de fonduri pentru ajutorarea Mariei care, iată, s-a dovedit a fi un real succes. În tot acest timp, la sediul redacţiei noastre au donat bani atât oameni simpli, pensionari, elevi, studenţi, persoane publice, politicieni şi importanţi oameni de afaceri din judeţ, listă la care se adaugă acum şi un medic rezident de la Spitalul Universitar din Bucureşti. Un tânăr care, la rândul lui copleşit de durerea bunicii, s-a oferit să o ajute, să dea telefoane la clinici străine până când a găsit una şi nu a stat pe gânduri. A plecat cu avionul împreună cu cele două brăilence la o primă consultaţie în Belgia, la prof. dr. D. Uyttendaele din cadrul Spitalului Universitar "Gent". Acolo s-a dat verdictul. Se poate opera. Deşi nu o spune ca pe o laudă, medicul rezident, din umila remuneraţie a suportat costurile întregii călătorii atât pentru el cât şi pentru tuşa Floarea şi Maria. "Iniţial s-a decis operarea fetiţei pe 2 iulie, dar nu s-a putut pentru că nu a avut banii şi s-a amânat. Este posibil să se facă în două etape operaţia pentru că va fi una complexă. Este o echipă multidisciplinară pentru că problemele Mariei sunt diverse. Văzând atâta determinare pe bunică m-am gândit că merită efortul de a o ajuta şi m-am interesat şi am vorbit personal cu medicii din Belgia" , ne-a explicat tânărul fără să-şi asume un merit.
Maria suferă de scolioză toracală lombară, una dintre afecţiunile la care era predispusă adolescenta din cauza sindromului "Marfan". Coloana i s-a deformat vizibil, iar unul din plămâni a devenit nefuncţional din cauză că a fost strivit de coaste. După ce a fost afectat de scolioză, corpul Mariei a luat forma literei "S". De atunci au început chinurile, lupta cu moartea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro