Mergi la conţinutul principal

S-au stins toate focarele de pestă porcină africană din gospodăriile şi fermele brăilene

• informaţia reiese dintr-un raport înaintat de Direcţia Sanitar Veterinară către Prefectura Brăila • bătălia cu temutul virus nu este câştigată, însă, în totalitate, deoarece încă mai există focare active pe fondurile de vânătoare de pe raza judeţului

 

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila a raportat către Prefectura Brăila, la sfârşitul săptămânii trecute, stingerea tuturor focarelor de pestă porcină africană din gospodăriile şi fermele de pe raza judeţului Brăila. Excepţie fac fondurile de vânătoare, unde încă se mai pot afla porci mistreţi purtători ai periculosului virus.  

“Din raport reiese că, la nivelul judeţului Brăila, s-a reuşit stingerea tuturor focarelor de pestă porcină africană, cu excepţia fondurilor de vânătoare. În perioada 2019 - 2020 s-au stins 86 de focare, fiind neutralizaţi, în total, 60.013 porci, din care 54.914 din cadrul societăţilor comerciale şi restul din gospodăriile populaţiei.

Precizăm că cele mai recente focare de PPA au fost confirmate în comunele Ulmu, Tichileşti şi la ferma Olsuin, din comuna Salcia Tudor, unde a fost stins cel din urmă focar de PPA. Astfel, potrivit informărilor DSVSA Brăila, numai în acest an au fost neutralizate în Brăila, 32.287 suine, din care 32.258 din cadrul fermei Olsuin şi 29 în GP-uri”, ne-a informat Prefectura Brăila.

În afară de cazurile din 2019 şi 2020, pesta porcină africană a făcut cele mai multe victime în rândul populaţiei de suine de pe raza judeţului Brăila în cea de-a doua jumătate a anului 2018, atunci când au apărut primele focare.

Concret, în 2018, la Brăila au fost confirmate 11 focare de pestă porcină africană în incinta unor ferme de porci a căror efective totale erau de 195.000 exemplare. În acelaşi an, la gospodăriile populaţiei s-au confirmat 127 de focare, fapt ce a dus la eutanasierea a 32.300 de porci. Asta deoarece, după cum se ştie, în primele luni de la apariţia pestei porcine africane, autorităţile au dispus uciderea tuturor porcilor existenţi în localităţile unde s-au confirmat focare. Ulterior, spre sfârşitul anului 2018, s-a renunţat la această metodă, aplicându-se eutanasierea doar în gospodăriile unde au apărut efectiv cazuri de boală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro