Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

S-a aprobat în CLM: Liceenii circulă gratuit de la 1 mai pe «Braicar»

• în primă fază, doar elevii din clasele IX - XII de la liceu şi şcoli profesionale (curs de zi) vor beneficia de această facilitate, însă din trimestrul III, după rectificarea bugetară, şi elevii din clasele I - VIII ar trebui să primească această gratuitate • asta precizează proiectul aprobat în unanimitate, vineri, de către membrii CLM Brăila • cum era de aşteptat, subiectul a stârnit totuşi discuţii pe tema calităţii transportului public în oraş

 

Consilierii municipali au aprobat, vineri, gratuitate pe transportul în comun pentru elevii de liceu şi şcoli profesionale, care urmează cursuri de zi şi au domiciliul sau reşedinţa în municipiu. Trebuie subliniat că în primă fază vor beneficia de această gratuitate doar elevii din clasele IX - XII, însă din trimestrul III al acestui an, după rectificarea bugetară, facilitatea va fi extinsă şi la elevii din clasele I - VIII. Această măsură ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 mai, iar elevii vor avea de ales fie între abonament gratuit pe liniile de autobuz, fie pe liniile de tramvai.

Aşa cum am mai anunţat, eliberarea abonamentelor gratuite, valabile un an calendaristic, se va face prin intermediul unităţilor de învăţământ după perfectarea unui protocol în acest sens cu SC “Braicar” SA Brăila, care va deconta în bugetul local prestaţia serviciului de transport pentru această categorie socială. Conducerea operatorului de transport a afirmat recent că speră ca în maxim o săptămână de la intrarea în vigoare a hotărârii CLM, noile abonamente să ajungă la elevi. Însă trebuie subliniat că totodată a dat asigurări că beneficiarii gratuităţii la transport nu vor fi amendaţi în acea perioadă dacă nu vor avea bilet. Cel mai probabil, dovada faptului că urmează să primească tichetul cu gratuitate o vor putea face prezentând controlorilor din mijloacele de transport carnetul de elev din învăţământul preuniversitar (pentru ciclul liceal clasele IX - XII, iar pentru şcoli profesionale clasele IX - XI).  

Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate de către membrii CLM Brăila, odată cu modelul documentaţiei pentru colaborarea dintre “Braicar” şi unităţile de învăţământ pentru eliberarea abonamentelor. Dintr-o statistică venită de la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean, ataşată proiectului de hotărâre, aflăm că la nivel liceal sunt peste 6.000 de elevi care frecventează cursuri de zi şi care beneficiază de această facilitate şi peste 1.200 la nivel de şcoli profesionale.

 

Liberalii, îngrijoraţi că «Braicar» nu va face faţă ca operator unic

Cum era de aşteptat, proiectul a atras atenţia consilierilor municipali, care au ţinut să comenteze în legătură cu viitorul transportului public la Brăila. Practic, liberalii, în frunte cu Sorin Ioniţă şi Petrică Popa, s-au arătat îngrijoraţi că “Braicar” nu va putea face faţă ca operator unic şi că vor apărea probleme.

“Ceea ce vă voi spune nu vreau să fie interpretat că noi, PNL, am fi împotriva acestui proiect. Îl vom vota. Dar, de asemenea, circulă zvonul că deja copiii au fost anunţaţi să nu îşi facă prea multe gânduri, pentru că nu există bani pentru aceste abonamente. Mai mult decât atât, în presă am văzut că deja sunt mişcări în faţa societăţii de transport, nemulţumiri ale sindicatelor”, a declarat Ioniţă. La rândul său, Popa a ţinut să primească asigurări din partea primarului, că se va putea asigura pe viitor gratuitate tuturor elevilor pe mijloacele de transport în comun.

“Cei de la SC Braicar au venituri din diverse surse. Una dintre surse este reprezentată şi de diverse facilităţi pe care CLM le votează, în baza prevederilor legale, pentru a asigura abonamente gratuite, persoanelor cu dizabilităţi, elevilor, studenţilor, pensionarilor, altor categorii care au acest drept prevăzut de legislaţia română în vigoare şi cam atât. Şi activităţile conexe pe care aceştia le fac de transport cu privaţii. (...) Eu ca primar, ca instituţie a primarului, nu am atribuţii în acest sens. Din acest motiv propun plenului CLM, care poate vota «pentru» sau «contra» asigurării unor facilităţi anumitor categorii. Conform prevederilor legale, pentru ca Braicar, societate aflată în subordinea CLM, să poată să beneficieze de autobuze, tramvaie pe fonduri europene, va trebui să devină operator unic. Suntem într-o procedură”, a declarat Dragomir.

La rândul său, consilierul municipal PND, Bogdan Botea, a ţinut să sublinieze că nu i se pare etic, în condiţiile în care tramvaiele în Brăila sunt vechi şi într-o stare precară, municipalitatea să pună în discuţie să le dea copiilor “un cadou cu gust amar”.

“Domnule consilier, vă rog să nu mă întrebaţi pe mine acest lucru, în condiţiile în care am alocat bani din bugetul local pentru 32 de autobuze noi şi în data de 9 mai este termenul licitaţiei pentru achiziţia a încă 5 autobuze noi. La următoarea rectificare bugetară sunt ferm convins că veţi vota pentru alte autobuze noi la Braicar. Dar dumneavoastră puteţi să nu votaţi”, a declarat Dragomir.

În cele din urmă proiectul a fost aprobat în unanimitate. Chiar şi aşa, primarul Marian Dragomir a ţinut să facă unele precizări privind oportunitatea achiziţionării de tramvaie pe fonduri europene.

“Domnilor consilieri, ţin să fac unele precizări. Ştiţi că am discutat în cadrul CLM despre proiecte cu finanţare europeană, la care Primăria Municipiului Brăila este în diverse faze. V-a trimis doamna director Iuliana Neagu (n.r. - Direcţia Strategii), din ceea ce ştiu eu, o informare în acest sens. Probabil când o să le parcurgeţi, în partea de final a acestor documente o să găsiţi faptul că Primăria va accesa fonduri europene pentru achiziţia de tramvaie noi. Menţionez totuşi că preţul unui tramvai nou - pentru cea mai ieftină variantă -, este 1.600.000 euro! Eu consider că din fonduri europene ne permitem să cumpărăm tramvaie noi, însă din bugetul Municipiului Brăila e mai greu”, a conchis Dragomir.

La rândul său, Botea a ţinut să puncteze că documentaţia trebuie depusă până în luna decembrie a acestui an.
Categorie articol: 

Comentarii