Mergi la conţinutul principal

Sărbătoarea cărţii şi a bibliotecarului

• ziua de 23 aprilie a devenit o zi de dublă sărbătoare: a fost declarată, începând cu anul 1999, şi Ziua Naţională a Bibliotecarului - după ce, în 1995, la iniţiativa UNESCO, fusese deja declarată Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor

 

Biblioteca Judeţeană Panait Istrati Brăila marchează Sărbătoarea cărţii şi a bibliotecarului printr-o expoziţie documentară care poate fi vizitată la parterul Secţiei Împrumut pentru Adulţi în perioada 23 aprilie – 8 mai 2019. Ziua de 23 aprilie a devenit o zi de dublă sărbătoare: această zi a fost declarată, începând cu anul 1999 şi Ziua Naţională a Bibliotecarului - ziua de 23 aprilie fiind deja declarată în 1995, la iniţiativa UNESCO, Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor.

Cele două evenimente sunt dedicate cărţii, ca instrument principal de transmitere şi stocare a cunoştinţelor, dar şi bibliotecarului, ca specialist care organizează, păstrează şi valorifică patrimoniul informaţional prin intermediul bibliotecii. Bibliotecarii sărbătoresc această zi prin sesiuni de comunicări, expoziţii, vizite de documentare, excursii, reuniuni. Bibliotecarul nu se mărgineşte a fi numai un custode al depozitului de gândire şi artă, ci caută să fie un difuzor al culturii ce sălăşuieşte în incinta instituţiei cărţilor. Totodată, el este un îndrumător al cititorului pe care îl poate modela prin sfaturile sale în procesul evolutiv al lecturii. La noi, meseria de bibliotecar, în sensul modern al noţiunii, a apărut după 1800, dezvoltându-se odată cu învăţământul naţional. Primul bibliotecar celebru este Bogdan Petriceicu Haşdeu. Acest geniu al culturii române a avut, între altele, şi preocupări biblioteconomice. Mihai Eminescu, de asemeni, a slujit această profesie, chiar dacă pentru puţină vreme, cât a fost director al Bibliotecii Universităţii din Iaşi. Această nobilă meserie au onorat-o de-a lungul timpului şi alte personalităţi, dintre care amintim: Lucian Blaga, Nicolae Steinhardt, Constatin Noica, St. O. Iosif, George Călinescu, Nora Iuga, Saint-Beuve, David Hume, Lewis Carroll, Marcel Proust, Jorge Luis Borges, Jacob Grimm, Anatole France, August Strindberg.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro