Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sărbătoare de suflet în centrul Brăilei

duminică, 9 iunie 2019, mii de credincioşi au participat  la sfinţirea Bisericii “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, eveniment istoric de adevărată credinţă şi pioşenie în viaţa comunităţii noastre •Târnosirea şi Sfânta Liturghie arhierească au fost săvârşite de către ÎPS Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos,  înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi

 

Duminică, 9 iunie 2019, de la ora 7.00, mii de brăileni s-au strâns în centrul istoric al urbei din Piaţa Traian, pentru a participa la sfinţirea Bisericii “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, eveniment istoric de adevărată credinţă şi pioşenie în viaţa comunităţii noastre de creştini ortodocşi. În prezenţa unui sobor de preoţi,  a autorităţilor locale şi judeţene, Târnosirea şi Sfânta Liturghie arhierească au fost săvârşite de către ÎPS Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Recunoscută ca monument istoric de valoare naţională şi universală, Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Brăila este  argumentată arheologic şi documentar şi are aproape patru secole de existenţă, dând personalitate aparte locului pe care îl străjuieşte.

După cum v-am mai informat, Biserica din centrul Brăilei este cea mai veche dintre bisericile existente pe raza oraşului şi, totodată, singura mărturie istorică a împrejurărilor în care, în urma războiului ruso-turc din anii 1828-1829 şi a păcii de la Adrianopol - 1829, oraşul şi teritoriul din jurul oraşului organizate ca raia turcească au reintrat în componenţa Principatului Ţării Româneşti.

Vechiul lăcaş de cult musulman a trecut printr-o primă modificare ca urmare a simbolicei reconversii, atunci când a fost adaptat cultului ortodox, din iniţiativa generalului rus-ducele Mihail Pavlovici Romanov şi prin silinţa prefectului Slătineanu, când acestuia i s-a adăugat o amplă absidă de formă semicirculară spre est şi un pronaos în partea de vest, după planurile artecţilor ruşi.

Trecerea mecetului în folosinţa creştinilor s-a petrecut în anul 1830, în “Duminica tuturor sfinţilor”, iar sfinţirea s-a realizat prima dată la 8 martie 1831, de către un arhimandrit delegat de D.D. Chesarie, Episcopul Buzăului, când biserica a primit hramul “Sfântul Arhanghel Mihail”, în onoarea marelui duce Mihail Pavlovici Romanov, eliberatorul Brăilei.

Hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” de la Biserica Mitropoliei Brăilei, distrusă în 1846 a fost moştenit de biserică, devenită Catedrală a oraşului, până în 1894. În anul 1862, biserica a fost extinsă cu şapte metri spre vest şi, odată cu finalizarea lucrărilor, exteriorul bisericii a primit o decoraţie de factură neoclasică.

Lăcaşul, ajuns în ruină în anul 1922, a fost salvat prin stăruinţa preotului econom, stavrofor şi subprotoiereu Mihail Panait, care a făcut apel la evlaviosul creştin Nedecu Chercea, ce a finanţat întreaga reparaţie survenită în urma degradărilor din timpul primului război mondial. Slujba sfinţirii s-a săvârşit în 19 octombrie 1924, de către protoiereu, iconom stavrofor Ilie Didicescu, cu binecuvântarea ÎPS Episcopul Eparhiei Buzău, aşa după cum arată pisania de pe faţada bisericii şi actul de sfinţire.

Monument istoric de arhitectură, unicul de acest fel din ţară, care şi-a păstrat caracteristicile fostului lăcaş de cult musulman, biserica a fost salvată de la demolare, în anii comunismului, prin lupta asiduă a preotului Alexandru Mateescu, care a argumentat temeinic valoarea lăcaşului şi a sensibilizat instituţii importante cu privire la importanţa sa istorică şi culturală, Patriarhul Iustinian Marina contribuind hotărâtor la aceste demersuri.

Seismele din 30/31 mai 1986, apele stagnate de-a lungul anilor, au pus din nou în pericol stabilitatea monumentului, făcând necesare lucrări de consolidare, restaurare şi întreţinere. Cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos, în anul 1994, cu sârguinţa preotului paroh Victor Ţugui, cu ajutorul C.N.M.I. şi al binecredincioşilor creştini, iubitori ai acestui sfânt lăcaş, s-a început amplul proiect de restaurare a monumentului. Astfel, s-a refăcut aspectul arhitectonic din 1862, s-a realizat consolidarea elementelor de rezistenţă, restaurarea elementelor caracteristice arhitecturii orientale din interior şi din exterior etc.

 

O sărbătoare duhovniceacă, organizată exemplar şi oferită cu dragoste

 

Duminică, 9 iunie 2019, credincioşii care au fost prezenţi în centrul vechi al Brăilei şi au participat la sărbătoarea de profundă simţire duhovnicească a sfinţirii Bisericii “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” au trăit momente de neuitat. Cuprinşi de  emoţie şi încărcaţi de energia cântărilor bisericeşti, după sfinţirea lăcaşului, credincioşii au trecut prin Sfântul Altar, s-au închinat la Sfânta Evanghelie, la Sfânta Cruce şi au atins Sfânta Masă din altarul bisericii, clipe cu adevărat unice şi înălţătoare.

În prezenţa numeroşilor credincioşi, ierarhul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în parcul Traian, în care se află biserica, pe un podium special amenajat, iar tinerii parohiei, în veşmintele tradiţionale ale portului românesc,  au interpretat pricesne şi cântece patriotice, după care, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

A urmat  cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian şi tâlcuirea Evangheliei de la Sfântul Ioan, despre cunoaşterea lui Dumnezeu, Unul în fiinţă şi întreit în Persoane, după care ierarhul Dunării de Jos a explicat şi sensurile duhovniceşti ale sfinţirii unei bisericii, care se aseamănă cu un botez.

Şi, pentru că este nevoie de mult efort, dăruire şi dragoste creştinească pentru o lucrare sfântă, pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare ale Bisericii “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a acordat preotului paroh Victor Ţugui rangul de iconom stavrofor, preotul Mircea Băncilă, protoiereu de Brăila, a primit Ordinul “Sfântul Andrei” pentru clerici, alţi şapte preoţi din cadrul protopopiatului Brăila au primit  diferite ranguri bisericeşti: trei de sachelar, trei de iconom şi unul de iconom stavrofor, iar cei care au sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare ale  bisericii au primit diplome de ctitori.

Nu au fost uitaţi nici cei trecuţi la cele veşnice, patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, preoţii, învăţătorii, primarii vrednici şi ctitorii sfântului lăcaş, pentru care s-a făcut un parastas, urmat de o agapă creştinească la Cantina socială “Sfântul Vasile cel Mare”, unde zilnic servesc masa 30 de copii nevoiaşi din cadrul parohiei şi unde, duminică, 7 bătrâni şi 7 copii cu situaţii precare au primit din partea parohiei lenjerii, pături şi pachete cu dulciuri.

Au fost împărţite peste 500 de pachete cu alimente unor persoane vârstnice, nevoiaşe, singure sau familiilor cu mulţi copii din parohie, dar şi unor  persoane adulte, fără adăpost, care sunt găzduite zilnic la Centrul Social din cartierul Vidin,  

Duminică, mii de credincioşi au trecut pragul Bisericii  “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” cu smerenie, bucurie şi cu evlavie. Dincolo deTârnosire şi Sfânta Liturghie arhierească, de daruri, pomeniri sau ranguri bisericeşti, sfinţirea Bisericii “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a readus în sufletele noastre bucuria de a fi creştini  şi de a ne reuni în centrul vechi al Brăilei, la o sărbătoare înălţătoare. O sărbătoare duhovniceacă, organizată exemplar şi oferită cu dragoste, de la suflet la suflet  de preotul paroh Victor Ţugui şi preot coslujitor Mihai Duca, pentru toţi brăilenii.
Categorie articol: 

Comentarii