Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Să puneţi mâna pe carte, pentru că examenele vor fi pe bune"

Prima zi de şcoală, ca de obicei, a însemnat emoţii pentru cei mici, parada modei pentru cei mai mari, flori pentru profesoare şi prima ţigară cu colegii, trasă cu sete pe aleea de lângă şcoală.

Clopoţelul a sunat foarte frumos pentru cei aproximativ 100 de prichindei de la Grădiniţa nr. 50. Ei vor învăţa de acum într-o clădire reabilitată prin eforturi guvernamentale, la solicitarea deputatului PDL Viorel Balcan, dar şi prin contribuţii importante de la bugetul local acordate de primarul Aurel Simionescu. "Este o grădiniţă europeană, de care suntem mândri. Am reuşit să oferim acestor copii spaţii moderne, curate, la standardele pe care ni le dorim. În câteva săptămâni acest local va avea toate aprobările necesare pentru a funcţiona", a precizat primarul Aurel Simionescu. Deputatul PDL Viorel Balcan a remarcat, la rândul său, condiţiile foarte bune create şi s-a bucurat că banii de la Guvern au fost foarte bine folosiţi. După o scurtă deschidere festivă, micuţii au fost strigaţi pe grupe şi au intrat în săli.

La Liceul cu Program Sportiv, sute de elevi au aşteptat nerăbdători intrarea în noul local, reabilitat cu aproape 3 milioane de lei. Festivitatea, moderată de directorul adjunct, prof. Mihaela Ţăpor, a debutat cu o slujbă scurtă oficiată de părintele Gabriel Vasilescu, după care au spus câteva cuvinte elevilor şi oficialităţile. "Aştept un an şcolar cu rezultate bune, pentru că acum aveţi toate condiţiile, şcoală nouă, dotată conform standardelor. Am obţinut aprobarea să construim şi un bazin olimpic în Parc, iar în buget am prevăzut finanţare şi pentru echipa de handbal băieţi. Profesorii mi-au spus că este păcat să plece copiii cei mai buni în alte centre sportive, unde se face performanţă, aşa că vom face performanţă aici. Noi vom crea toate condiţiile", a explicat primarul Aurel Simionescu viitorilor sportivi. Şi deputatul Viorel Balcan a declarat că va sprijini la fel ca până acum liceul, în special înfiinţarea unei echipe de volei fete, aşa cum avea Brăila odată. Deputatul Balcan a dăruit şcolii mingi de handbal şi volei, pentru a avea elevii cu ce să muncească. Inspectorul general Viorel Botea a transmis elevilor mesajul Ministerului Educaţiei. "Noul an şcolar va fi caracterizat prin calitate şi corectitudine. Să puneţi mâna pe carte, pentru că examenele vor fi pe bune. Felicit sportivii de performanţă, antrenorii lor, profesorii, părinţii şi îi îndemn să facă şi anul acesta aceleaşi eforturi pentru că vom încerca să-i răsplătim", a transmis elevilor inspectorul general Viorel Botea.

13scoala2Primarul Aurel Simionescu a mai inaugurat anul şcolar şi la Şcoala "Gheorghe Naum", unde s-au făcut de asemenea investiţii importante în reabilitarea clădirii, iar deputatul Viorel Balcan şi inspectorul general Viorel Botea au mai mers la Liceul "Cerna" şi Şcoala "Anton Pann". Aceste şcoli au primit din partea deputatului Balcan două globuri pământeşti şi hărţi şcolare.

La şcoală pentru socializare

Elevii au aşteptat cu nerăbdare prima zi de şcoală, însă nu pentru că abia aşteptau să înceapă învăţatul, ci pentru că le-a lipsit socializarea. Discursurile oficialităţilor îi interesau prea puţin. Arătau un minim interes doar cei din primele rânduri. Ceilalţi vorbeau între ei şi aşteptau să se termine discursurile, ca să poată intra în clase, să discute fără griji. Licenii se analizau unii pe alţii, cu ce s-a îmbrăcat unul sau altul, cum şi-a aranjat părul colega sau colegul. Înainte de a intra în clase, mulţi s-au refugiat pe aleile de lângă şcoală să fumeze împreună o ţigară. Plăcerea unei ţigări fumate cu colegii nu se compară cu cele fumate în alte împrejurări. După ora 11.00, când toţi şi-au luat manualele şi orarul pentru zilele următoare, s-au refugiat la terase, în faţa sticlelor de suc sau bere, cu nelipsita ţigară. Aceste imagini arată fără îndoială că şcoala a început. Rămâne de văzut cât de convingători vor fi profesorii, astfel încât la viitoarele examene elevii brăileni să se prezinte mai bine şi să nu vină la şcoală doar pentru socializare.
Categorie articol: 

Comentarii