Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Să facem din tun tractoare...

Îmi imaginez că nu-i foarte complicat să furi un parfum dintr-un magazin sau un autoturism dintr-o parcare, dacă eşti oarecum de "meserie", dar ca să furi un utilaj de construcţii ori un tractor, nu e chiar de colo.

Un astfel de utilaj nu se aduce conducându-l pe autostradă. Se transportă cu o remorcă specială şi, orice drum ai folosi, un astfel de convoi atrage atenţia. Ce să mai vorbesc la graniţă, unde teoretic ar trebui să sară în ochii vameşilor şi al poliţiştilor de frontieră. Mai ales că, în ultima vreme, au tot fost cazuri de utilaje furate de prin Vest şi aduse în România, ceea ce se presupune că ar fi trebuit să sporească vigilenţa vameşilor. Asta în contextul în care primul punct de control - şi singurul - în care aceste utilaje pot fi verificate este cel de la graniţa cu România.
Aiurea! Cinci tractoare au ajuns prin Brăila. Câte or mai fi prin ţară, câte excavatoare, câte buldozere. Şi să ne mirăm că unor state le este frică pur şi simplu să desfiinţeze graniţele dintre România şi restul lumii!?
Înţeleg că la mijloc sunt multe interese politice şi electorale şi că politicienii lor nu-s cu mult mai breji decât ai noştri. Şi că în realitate orice discurs naţionalist prinde şi la olandezi, francezi sau finlandezi la fel de mult cum prinde şi la români sau la orice altă naţie. Iar olandezii, francezii ori finlandezii de rând sunt şi ei suficient de proşti încât să nu ştie că intrarea României în Spaţiul Schengen este doar o formalitate şi că orice cerşetor ori hoţ rrom sau român poate ajunge când vrea oriunde în Europa, cu sau fără acordul Schengen. Dar le dăm şi destule motive politicienilor altora să aibă cu ce să-şi justifice refuzul de a primi România în Schengen. Din moment ce nici măcar nişte tractoare nu putem opri la intrarea în ţară, cum îşi poate imagina cineva că imigranţii ilegali ar avea vreo oprelişte?
Categorie articol: 

Comentarii