Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Să defilăm cu România

Înţeleg că, de Ziua Naţională, trebuie să se organizeze o paradă, dar nu înţeleg de ce trebuie să fie una (exclusiv) militară. Genul acesta de paradă, de a te da în spectacol cu armele pe care le deţii, pare mai degrabă un obicei comunisto-sovietic, moştenit şi dus mai departe. O desfăşurare de forţe, menită a intimida eventualii agresori capitalişti, pentru a nu le trece cumva prin cap să te cotropească. Cam acesta era sensul defilării pe vremea Cortinei de Fier.

Nu spun, e frumos, mai ales pentru copii, să vezi tancuri, blindate, tunuri, soldaţi, avioane şi fel de fel de arme şi tehnică de luptă. Dar genul acesta de spectacol ar fi mai logic să se organizeze de Ziua Armatei. Cum defilarea Poliţiei ar fi mai de aşteptat de Ziua Poliţiei.

De Ziua Naţională, nu Armata e esenţa aniversării, ci ţara. Iar România nu e Armata şi nu forţele militare sunt reprezentative pentru ţară. România nu este o forţă militară - nici nu a fost, nici nu va fi. Da, militarii merită tot respectul, dar ar trebui să le-o arătăm mai degrabă de Ziua Armatei Române, pe 25 octombrie. Parada de Ziua Naţională a României, ar trebui să fie una mai degrabă civilă. Mai despre România.

Cum ar fi, de exemplu, ca la fiecare 1 Decembrie, pe sub Arcul de Triumf să defileze şi să fie aplaudaţi elevii olimpici români? Să defileze şi să fie prezentaţi copiii premiaţi pe la fel de fel de competiţii internaţionale, alături de profesorii lor? Cum ar fi dacă ar defila sportivii datorită cărora drapelul României a fost făcut cunoscut pe la competiţiile de profil europene şi mondiale? Cum ar fi dacă ar defila românii de succes din ţară şi din lume, care fac cinste ţării şi fac cunoscută România? Românii care conduc instituţii, companii, orchestre simfonice, laboratoare de cercetare, universităţi etc din lumea largă? Cum ar fi să defileze românii premiaţi şi recompensaţi de autorităţile locale sau centrale ale altor state, pentru faptele lor lăudabile? Cum ar fi să defileze românii care au fost aleşi primari prin alte oraşe ale lumii? Cum ar fi să defileze primarii comunelor şi oraşelor din România care au transformat localitatea lor în repere ale lumii civilizate şi dezvoltate? Cum ar fi să defileze voluntarii organizaţiilor non-profit, donatorii de sânge, medicii, asistentele, toţi românii care au făcut ceva bun sau o faptă bună pentru România, pentru alţi români sau pentru oricare altă persoană sau orice animal din lumea asta? Cum ar fi să treacă pe sub Arcul de Triumf toţi românii din ţară şi din lume care-şi plătesc taxele şi impozitele, care-şi văd cinstit de viaţa lor şi care doresc să facă asta de Ziua Naţională a României, singura zi în care accesul în zonă nu este îngrădit cu lanţuri? Cum ar fi să treacă toţi aceştia pe sub Arcul de Triumf, iar toţi politicienii să le prezinte onorul? Sau măcar să-i aplaude!
Categorie articol: 

Comentarii