Mergi la conţinutul principal

Să-ți iei sau nu casă în Brăila? Caracteristicile acestei piețe și la ce să fii atent

Poate ai locuit de când te știi în Brăila și ți se pare firesc să-ți iei casă aici. Sau poate vii dintr-o altă localitate, poate mai mică, din vecinătate, și acesta ți se pare pasul corect. Un oraș mai mare, mai multe oportunități și, nu în ultimul rând, o casă/apartament = o investiție. Îți pui, totuși, întrebarea: merită sau nu să investești într-o casă în Brăila?

Iar oferte vei găsi, pentru toate buzunarele. Găsești case bătrânești începând cu 20.000 de euro (pentru două camere), ba chiar la 21.000 pentru 3 camere și 30.000 pentru 4 camere, dar și case boierești, la 130.000 de euro, cu 4 camere.

Cum îți sună casă cu mansardă, 5 camere, la 65.000 de euro? Dar o casă bătrânească cu 6 camere, la 20.000 de euro? E o piață a caselor de vânzare în Brăila unde poți fi surprins constant. Aproape nimic nu pare imposibil, de aceea și căutarea trebuie să fie foarte meticuloasă. Nu găsești la tot pasul o clădire cu 16 camere la 75.000 de euro, trebuie să recunoști, chiar dacă de la prima vedere e limpede că e de muncă la ea.

Avantajul sau dezavantajul, depinde de ceea ce-ți dorești, e că majoritatea sunt clădiri vechi. Dacă-ți place acest parfum, dacă ești dintre cei care apreciază trecutul și ești pregătit de muncă, atunci ai numai de câștigat, pentru că ai de unde alege.

Prea puține locuințe noi

Adevărul este că, în Brăila și nu numai, la trei decenii după căderea regimului comunist, stocul rezidențial rămâne unul învechit. La nivelul întregii țări mai puțin de 14% din locuințe fac parte din ansambluri rezidențiale noi.

În ciuda dezvoltării din ultimii 4-5 ani, piața rezidențială este în continuare sub-dezvoltată, stocul locativ fiind dominat de apartamentele vechi, arată Ziarul Financiar.

Brăila reprezintă unul dintre județele în care clădirile învechite predomină pe piața imobiliară, după cum vei vedea și în anunțurile postate de JobRadar24.

La fel stau lucrurile și în județele Caraș-Severin, unde doar 4% din locuințe au fost construite în ultimele trei decenii, respectiv Hunedoara și Teleorman, județe în care locuințele noi ocupă un procent de doar 6%.

Ponderea locuințelor noi este mai mare decât media națională în Ilfov, Cluj, Iași, Constanța, Timiș și Sibiu. De asemenea, județele Bihor, Dolj și Prahova au potențial de dezvoltare rezidențială, spun specialiștii.

La nivelul întregii țări, în ultimii 30 de ani, s-au construit aproximativ 1,22 de milioane de locuințe. Astfel, stocul rezidențial este unul învechit în procent de 87%, după cum arată datele Institutului Național de Statistică.

Clădirile construite în perioada comunismului dispun de o suprafață redusă, cu o calitate scăzută a construcției pe zona de instalații și spații comune. Însă au alte puncte forte, cred nu puțini.

Brăila nu e printre cele mai sigure orașe

Apoi, tot înainte de a lua decizia finală de a cumpăra o casă în Brăila, poate ar trebui să știi că acesta este unul dintre cele mai periculoase orașe din țară, oricât de ciudat ar suna. Un clasament realizat în ultimii ani, iar situația nu s-a schimbat prea mult de atunci, arată că Oradea este orașul cu cel mai ridicat grad de siguranță din România.

Pe primele locuri ale topului sunt orașe din Ardeal, precum Brașov, Cluj-Napoca sau Sibiu, pe locul 9 se clasează Bucureștiul, iar la polul opus se află cele mai nesigure orașe, în această categorie fiind cuprinse Alexandria, Suceava, Satu Mare și Bacău.

Brăila se situează pe locul 28, după mijlocul clasamentului. E un aspect de care va trebui să ții cont dacă vrei să-ți întemeiezi o familie aici.

Unul dintre cartierele Brăilei apare și în clasamentul celor mai nesigure cartiere din România, și anume Brăilița, pe locul 18 din 20, conform Obiectiv Vocea Brăilei. Brăilenii trec la capitolul nesigur și cartierul Lacu Dulce.

Tot în opinia lor, cel mai sigur cartier al Brăilei este Ansamblul Buzăului, urmat de Vidin și Chercea. Foarte sigur este, cred locuitorii orașului, și cartierul Tineretului, aflat în apropierea principalei artere care străbate orașul, Calea Călărașilor.

Din fericire, sunt cartiere cu destule case scoase la vânzare.

La jumătatea clasamentului privitor la siguranța cartierelor din orașul Brăila se află cartierul Hristo Botev.

Când vine vorba despre cele mai liniștite cartiere, la loc de frunte e cartierul Pisc. Bulina neagră aici e reprezentată de lipsa locurilor de recreere.

Pe ultimul loc la capitolul liniște e, din nou, Lacu Dulce, codaș și în ceea ce privește facilitățile educaționale.

Pe lângă siguranță, liniște sau accesul la educație, și costul general al vieții poate influența decizia de a achiziționa o proprietate. Cel mai ridicat cost general al vieții se pare că există în cartierul Independenței, aproape de centru. La polul opus e, din nou, Lacu Dulce.

Hipodrom este unul din cele mai privilegiate cartiere atunci ne gândim la existența spațiilor de recreere. Aflat pe primul loc, cartierul Hipodrom este avantajat de situarea sa în apropierea celui mai mare parc din Brăila, Parcul Monument. Poziționarea lângă acesta face ca Hipodrom să se afle pe locurile fruntașe atunci când vine vorba de calitatea aerului. Și la capitolele facilități medicale și facilități educaționale cartierul Hipodrom stă bine.

Dacă vorbim despre accesibilitatea mijloacelor de transport, pe primul loc se află cartierul Tineretului, urmat îndeaproape de cartierul Viziru 2 și de cartierul Școlilor. La coada clasamentului, din acest punct de vedere, întâlnim cartierele Centru Vechi, Centura și Lacu Dulce.

Poate un oraș ca Brăila nu pare mare, dar află că numără nu mai puțin de 35 de cartiere, unde sunt răspândite peste 180.000 de suflete, fiind al 11-lea cel mai mare centru urban din țară după numărul de locuitori.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro