Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sâmbătă, actorii brăileni joacă “Zăpezile de altădată”

• spectacolul începe la ora 20.00, pe scena exterioară amplasată pe Strada Regală, în Parcarea Poliţiei

 

Sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 20.00, pe scena exterioară amplasată pe Strada Regală, în Parcarea Poliţiei, actorii Teatrului „Maria Filotti” vor prezenta publicului brăilean prima premieră a stagiunii ESTIVALE TMF - ZĂPEZILE DE ALTĂDATĂ de Dumitru Solomon - o creaţie colectivă a trupei de actori, coordonator regie, Lucian Sabados.

Textul a mai fost montat la Brăila în stagiunea 2001 - 2002 de Cristina Râpeanu şi s-a bucurat de o distribuţie de excepţie: Liliana Ghiţă / Monica Zugravu, Lucian Ghimişi / George Ţoropoc, Bujor Macrin / Costică Burlacu, Valentin Terente, Simona Cimpoaie. Scenografia a fost semnată de Daniel Răduţa, iar ilustraţia muzicală a aparţinut lui Cornel Cristei.

“ZĂPEZILE DE ALTĂDATĂ”, spectacol cu un titlu sugerat de un celebru vers al lui François Villon, oferă perspectiva umoristică prin care poate fi privită o căsnicie obişnuită, ajunsă într-un moment de blazare, când tocmai cel care îşi declarase cu cel mai mare patos amorul capitulează. “ZĂPEZILE DE ALTĂDATĂ” este un spectacol la care se râde la replică, întreg eşafodajul pe care a fost creat sprijinindu-se pe un schimb de cuvinte spumos, comic, revigorant.

Textul, o comedie savuroasă, trimite la versul „Dar unde sunt zăpezile de altădată?” din poezia lui François Villon. Dramaturgul Dumitru Solomon a fost pasionat de filozofii clasici, a mai scris despre Socrate, Platon şi despre arma secretă a lui Arhimede, fiind influenţat şi de dramaturgia lui Camil Petrescu şi a lui Henrik Ibsen şi a îmbrăţişat până la urmă teatrul de avangardă, experimentalist. În 2003, când a scris „Zăpezile de altădată”, se impusese printr-o scriitură cu nerv, cu replici acide şi inteligente. În ultimii ani, cea mai reuşită montare a pieselor sale - „Identităţi” - a fost realizată de regizorul Victor Ioan Frunză, tot la Brăila, în anul 2009.

Cu un umor românesc de bună calitate, comedia “ZĂPEZILE DE ALTĂDATĂ”, scrisă de Dumitru Solomon, confirmă longevitatea râsului pe reţetă naţională. Odată intrat în eterna poveste a certurilor între îndrăgostiţi, fraternizând, după preferinţă, cu bărbatul pragmatic sau cu femeia care visează veşnic la romantism, singura provocare a spectatorului este să reziste cu sobrietate replicilor spumoase. Aplauzele vor întâmpina o distribuţie de excepţie, în ordinea intrării în scenă: Nicholas Caţianis, Blanca Doba, Adrian Ştefan, Monica Ivaşcu, Marcel Turcoianu, Elena Andron, Zane Jarcu, Cătălina Nedelea, Flori Popa, Dan Moldoveanu, Valentin Terente, Emilia  Mocanu şi Silvia Tariq.

“ZĂPEZILE DE ALTĂDATĂ” este o  creaţie colectivă a trupei de actori coordonată regizoral şi scenografic de Lucian Sabados, pe muzica originală  interpretată live la pian de Cornel Cristei - pian şi de actriţa Wanessa Radu - voce. Scenografia este semnată de Carmen Rus şi Mariana Bogdan.
Categorie articol: 

Comentarii