Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rusii lipoveni sarbatoresc azi Craciunul

Aproape 10.000 de rusi lipoveni sarbatoresc astazi Craciunul de rit vechi. In aceasta dimineata, toti credinciosii merg la biserica, imbracati in portul traditional. Femeile poarta fuste largi si batic pe cap, iar barbatii camasi lungi, albe, legate cu briu cu canafi. Dupa slujba oficiata la biserica, membrii celor 4.000 de familii de rusi lipoveni merg acasa pentru a se bucura de mincarurile traditionale de Craciun. Acestea nu difera fata de cele ale ortodocsilor: racituri, salata boeuf, leber, cozonaci, cite putin din toate bunatatile. Copiii primesc si ei cadouri si colinda vecinii.
Pentru ca micutii sa se bucure pe deplin de sarbatoare, ei nu merg azi la scoala. Ca urmare, la Scoala nr. 21, unde 70% dintre elevi sint rusi lipoveni, nu se tin cursuri. Directorul Anisia Gheorghiu a precizat ca prin lege minoritatile au dreptul la doua zile libere prin Contractul Colectiv de Munca, art. 28, alin. 4, pentru sarbatorile religioase. Inspectoratul Scolar le-a aprobat sa suspende cursurile astazi. In alte localitati din tara exista scoli care acorda doua zile libere.
Zilele de Craciun pentru aceasta categorie religioasa sint decalate cu 13 zile fata de ortodocsii de rit nou, din cauza refuzului lor, in anul 1924, de a trece la Calendarul Gregorian si sa ramina la Calendarul Iulian.
In Romania traiesc peste 1 milion de adepti ai bisericii ortodoxe de stil vechi, indeosebi rusi lipoveni, armeni si sirbi, care isi practica credinta in circa 130 de biserici, schituri si manastiri pe rit vechi. Potrivit recensamintului efectuat in 2002, numarul rusilor-lipoveni este de 29.774 de lipoveni si 8.914 de rusi (0,17% din populatia Romaniei), al sirbilor de 22.518 persoane ( 0,1 %), iar al armenilor este de 1.780.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii