Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rusii lipoveni din Braila au petrecut Revelionul

Revelion 2007, pentru comunitatea rusilor lipoveni din Braila. Citeva mii de lipoveni din municipiu au sarbatorit azi-noapte intrarea in Anul Nou, dupa rit vechi, cu o petrecere de zile mari. Comunitatea rusilor lipoveni din Braila este cea mai numeroasa din tara, iar sarbatorile traditionale sint tinute cu sfintenie, pentru a pastra vie traditia. Aceea prilejuita de intrarea in noul an a inceput cu slujba la biserica, dupa care lipovenii au trecut la adevarata distractie. Odata cu venirea serii, o parte dintre ei s-a adunat la noul sediu al comunitatii, iar cartierul Pisc a rasunat de muzica si veselie pina-n zori. Lipovenii au inceput cu o masa buna, cu bucate alese, specifice acestei sarbatori, au dat pe git si-un paharel de vodca, si-apoi, incalziti, s-au pus pe cintat si pe dansat.
"In aceasta seara mincam bucate traditionale, coltunasi, piftelute, snitele, fel de fel . Al doilea fel de mincare este mamaliguta cu peste prajit, cu icre, si a treia mincare, friptura si traditionalii cirnaciori de casa. La final, placinte calde, cu ravase si tortul cu frisca", ne-a prezentat una dintre lipovence meniul serii.
Profesorul Anisia Gheorghiu, directorul Scolii nr. 21, din cartierul Pisc, ne-a vorbit despre etimologia cuvintului "lipovean": "Denumirea de lipovean se intilneste doar in Romania si provine de la termenul “lipa”, care inseamna “tei”. Aceasta populatie folosea lemnul de tei foarte des, pentru a confectiona o serie de obiecte, cum ar fi icoane, linguri, vase".
Rusii lipoveni spun ca sint favorizati de soarta, fiindca pot petrece in fiecare an de doua ori, pentru Craciun si de alte doua ori, pentru Revelion.
"Cu putina intirziere fata de romani, sarbatorim si noi, comunitatea lipoveneasca, Revelionul. Este o placere sa sarbatorim a doua oara anul nou 2007, dupa ce am petrecut alaturi de romani, iar acum o facem cu tot ceea ce inseamna traditia noastra, a rusilor lipoveni. Si pentru ca vorbim despre intrarea in noul an, profit de ocazie sa urez tututor, rusi lipoveni si romani, deopotriva, “La multi ani!”, un an cu multa sanatate, bogatie, cu multe realizari si cu tot ceea ce-si doreste un om sa aiba in acest an", ne-a urat Fenia Jipa Rubanov, reprezentant al Comunitatii Lipovenesti.
Pentru ca luni dimineata s-a dus fiecare la munca, lipovenii au oprit petrecerea, putin dupa miezul noptii. La sarbatoarea acestora a participat, a cintat si a dansat si vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Niculina Moisescu, care a fost invitata de onoare a gazdelor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii