Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rusia va insista pentru un acord intre Moldova si Transnistria, anunta Kremlinul

Rusia va continua sa insiste pentru ajungerea la un acord intre Republica Moldova si liderii separatisti transnistreni, a anuntat miercuri Kremlinul, in ceea ce pare a fi o incercare de refacere a reputatiei Rusiei dupa conflictul cu Georgia, relateaza Reuters.
Conflictul din Georgia a sporit temerile in Occident ca Rusia ar putea interveni si in alte crize separatiste din fostul spatiu sovietic.
Insa Kremlinul incearca sa alunge aceste temeri accelerind eforturile de mediere in problema Transnistriei.
In cursul zilei de miercuri, presedintele rus Dmitri Medvedev s-a intilnit cu liderul separatist Igor Smirnov in resedinta de vara de la Bocearov Ruciei, pe litoralul Marii Negre.
"Au fost de acord ca procesul negocierilor trebuie sa continue cu participarea celor trei parti, pe grupuri de lucru, dar si la nivel inalt", a declarat Natalia Timakova, purtatorul de cuvint al Kremlinului.
Smirnov, a carui regiune depinde de sustinerea politica si economica a Rusiei, a declarat ca este pregatit pentru un compromis. "Trebuie sa continuam discutiile. Vom incerca sa gasim modalitati pentru a apropia pozitiile noastre", a spus liderul regimului separatist.
Declaratiile sale difera mult de cele ale liderilor separatisti georgieni, care, inaintea conflictului, subliniau ca vor accepta doar independenta deplina.
Analistii politici cred ca Rusia incearca sa arate ca poate gasi o solutie unui conflict latent si ca poate respecta integritatea fostelor state sovietice.
In cursul intilnirii pe care a avut-o cu presedintele moldovean Vladimir Voronin la 25 august, Dmitri Medvedev afirma ca exista "perspective favorabile" pentru ajungerea la un acord cu separatistii transnistreni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii