Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rusia recunoaste independenta Osetiei de Sud si Abhaziei

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a anuntat, marti, ca Rusia recunoaste independenta regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia, relateaza AFP.
"Am semnat decretele privind recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei. Rusia cere si altor state sa ii urmeze exemplul", a afirmat Medvedev, intr-o declaratie solemna pronuntata la televiziunea rusa.
"Nu a fost o alegere simpla, dar este singura optiune pentru protejarea vietilor omenesti", a adaugat el.
"Autoritatile de la Tbilisi au facut alegerea in noaptea de 7 spre 8 august (lansind o ofensiva militara impotriva Osetiei de Sud)", a spus presedintele rus, apreciind ca liderul georgian, Mihail Saakasvili, "a ales genocidul pentru a-si atinge obiectivele politice".
"El a pus astfel cruce tuturor sperantelor de convietuire pasnica intr-un singur stat a osetilor, abhazilor si georgienilor", a adaugat Medvedev.
"Intelegem ca, dupa ceea ce s-a intimplat la Thinvali si ceea ce a fost planificat pentru Abhazia, osetii si abhazii au dreptul sa-si decida singuri soarta", a spus el.
Cele doua Camere ale Parlamentului rus, Consiliul Federatiei (Camera superioara) si Duma de Stat (Camera inferioara), au votat luni in unanimitate o declaratie care cerea presedintelui Dmitri Medvedev sa recunoasca independenta Abhaziei si Osetiei de Sud. Decizia Moscovei a fost anuntata la sase luni de la declararea independentei Kosovo, recunoscuta de mai multe state occidentale, in pofida opozitiei ruse.

Dmitri Medvedev declara ca Rusia "nu se teme" de un nou Razboi Rece cu Occidentul

Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat marti ca "nu ii este teama de nimic", nici de un nou Razboi Rece cu Occidentul, dind insa asigurari ca nu vrea acest lucru, relateaza AFP.
"Nu ne este teama de nimic, nici de un Razboi Rece. Bineinteles, nu vrem acest lucru", a declarat el, intr-un interviu pentru postul rusesc de limba engleza Russia Today.
"In aceasta situatie, totul depinde de partenerii nostri, de comunitatea internationala si de partenerii nostri din Occident", a adaugat el. "Daca occidentalii vor sa mentina relatii bune cu Rusia, ei vor intelege motivele deciziei noastre" de a recunoaste Osetia de Sud si Abhazia.
Medvedev a reiterat ca Rusia a aplicat planul de pace negociat de Franta cu privire la retragerea trupelor ruse din Georgia.
"Rusia si-a indeplinit in totalitate obligatiile memtionate in cele sase principii ale planului numit “Sarkozy-Medvedev”. Fortele noastre s-au retras in afara frontierelor Georgiei, cu exceptia zonei asa-zise de securitate", a explicat el.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii