Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rusia ne taie gazul

Livrările de gaze din Federaţia Rusă către România au fost reduse vineri cu 5% faţă de ceea ce era planificat, fără ca partea română să fi primit vreo motivaţie din partea ruşilor, a declarat, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. "Fluxurile de gaze prognozate a fi livrate din Federaţia Rusă către România s-au redus astăzi (vineri, n.r.) cu 5% faţă de ceea ce era planificat. Este vorba de cantităţi mici. Nu am fost oficial informaţi în legătură cu motivul acestei reduceri", spus Nicolescu.
Joi, companiile de gaze din Polonia şi Slovacia au anunţat că livrările de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% faţă de cantitatea din contracte.
Vineri a intrat în vigoare o nouă serie de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care implică restricţionarea accesului la pieţele de capital ale UE pentru unele companii petroliere şi din domeniul apărării. În special, UE a restricţionat accesul la pieţele de capital europene pentru Rosneft, Transneft şi ramura petrolieră a gigantului Gazprom - Gazprom neft. În plus, UE a interzis companiilor europene să ofere partenerilor ruşi servicii privind prospecţiunile şi extracţia de petrol la mare adâncime în zona arctică, precum şi în cadrul proiectelor legate de gazele de şist, potrivit documentului publicat vineri de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Ponta, despre contraefectul sancţiunilor: "Este un preţ care merită plătit de către comunitatea europeană"

Vineri dimineaţă, premierul Victor Ponta declara că România este afectată de sancţiunile impuse Federaţiei Ruse, asemenea întregii Europe, dar este un preţ care merită plătit, deoarece este vorba de un angajament cu privire la faptul că nimeni nu poate abuza de o altă naţiune europeană.
"România este afectată, asemenea întregii Europe, dar cred că trebuie să ne demonstrăm angajamentul şi să ne asumăm responsabilitatea de a arăta că nimeni nu poate schimba legea internaţională, nimeni nu poate abuza de altă naţiune europeană. Aşadar, este un preţ care merită plătit de către comunitatea europeană", a declarat, vineri, prim-ministrul Victor Ponta, întrebat de presa străină cum e România afectată de sancţiunile impuse Rusiei.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii