Mergi la conţinutul principal

Ruse, Drăghincescu, şi «statul paralel»

• deşi liderii PSD şi ALDE de la nivel central turuie continuu despre “statul paralel”, cert este că foşti ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii activează chiar în partidele lor, iar exemple de acest gen au început să iasă la iveală chiar la Brăila • colonelul (r) Severin Florian Lungu, care a fost şeful SRI Brăila la mijlocul anilor 2000, ocupă în prezent poziţia de vicepreşedinte ALDE la nivel local, dar poate mai important - cea de consilier în cadrul cabinetului parlamentar al senatorului Mihai Ruse • de asemenea, soţia acestuia, tot fost ofiţer SRI, Florica Lungu este membru PND şi consilier municipal din partea partidului Simonei Drăghincescu, aliat de nădejde al PSD • deşi Ruse nu a putut fi contactat, Severin Lungu a fost de acord să stea de vorbă cu redactorii “Obiectiv” şi a povestit cum a ajuns la ALDE, dar şi de ce a ales acest partid • Drăghincescu nu vede nimic rău în faptul că soţii Lungu au activat în cadrul SRI înainte de a intra în politică

 

«Iţele» politicii şi cele ale oamenilor care au activat în Serviciului Român de Informaţii se amestecă tot mai des în ultima vreme. Chiar dacă liderul PSD Liviu Dragnea şi cel al ALDE Călin Popescu Tăriceanu vorbesc deseori despre teoria “statului paralel”, există exemple de foşti ofiţeri ai SRI tocmai în partidele lor (deşi nu numai), chiar şi în Brăila. Asta ne-au semnalat recent surse din cadrul spectrului politic, indicându-ne faptul că fostul şef al SRI Brăila la mijlocul anilor 2000, colonelul (r) Severin Florian Lungu activează în cadrul ALDE Brăila. Ba mai mult, că este chiar consilierul personal al senatorului ALDE Mihai Ruse, iar soţia sa, Florica Lungu care de asemenea a fost ofiţer SRI, este membru al Partidului Naţional Democrat al Simonei Drăghincescu şi consilier local municipal. Informaţiile au ieşit la suprafaţă după ce Severin Lungu a intrat în atenţia publică fiind implicat într-un scandal cu acuzaţii de plagiat în lucrarea sa de doctorat. Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să verifice informaţiile privind activitatea politică a acestuia, şi deşi Ruse nu a binevoit să răspundă la telefon, Severin Lungu a fost de acord să se întâlnească şi să ne povestească în ce context a ajuns la ALDE şi de ce a ales tocmai acest partid. Totodată, acesta a vorbit despre relaţia sa personală de prietenie cu Ruse, dar şi despre cum se face că soţia sa are altă viziune politică decât a sa.

O reacţie am obţinut şi de la preşedintele PND Simona Drăghincescu, care susţine că nu vede nimic rău în faptul că soţii Lungu au fost ofiţeri SRI şi acum fac politică, sau că au decis să intre în partide diferite, precizând că este şi cazul soţilor Rădulescu. Consilierul municipal ALDE Daniela Rădulescu s-a arătat de altă părere decât aceasta şi a punctat că soţul său nu a fost niciodată în alt partid decât ea. Cât despre prezenţa lui Lungu în ALDE, aceasta a punctat că este strict decizia lui Ruse şi că se va vedea la viitoarele alegeri europarlamentare dacă a fost un pas bun sau nu.

 

Cum a ajuns Severin Lungu de la SRI la ALDE

Pentru a clarifica situaţia legată de apartenenţa lui Severin Lungu la ALDE Brăila, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să îl contacteze în primul rând pe senatorul Mihai Ruse, preşedintele interimar al organizaţiei judeţene a partidului lui Tăriceanu la nivel local, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. Chiar şi aşa, aceştia au reuşit să stea de vorbă direct cu fostul şef al SRI Brăila, Severin Lungu, care s-a arătat foarte cooperant şi a acceptat să stea de vorbă şi să povestească în ce context a ajuns să se înscrie în ALDE, deşi soţia sa activa într-un alt partid politic.

În primul rând, Lungu ne-a explicat că nu deţine o poziţie aleasă în cadrul ALDE Brăila, ci că a devenit membru din 2017 şi vicepreşedinte abia din vara acestui an, când s-au făcut modificări la nivelul Biroul Politic Teritorial iar Mihai Ruse şi-a adus o nouă echipă. Modificările au primit validarea Biroului Politic Naţional al ALDE. Lungu nu a negat că are o relaţie de prietenie veche cu Mihai Ruse, că îi este naş la Nunta de Argint, şi că a acceptat să se angajeze la acesta pe poziţia de consilier, fără probleme.

“De ce ALDE? În opinia mea, la momentul actual, cel mai reprezentativ om politic al României este Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului. Făcând o evaluare m-am regăsit în multe din spusele dumnealui. Din acest considerent principal m-am îndreptat către ALDE. (...) Nu sunt şef de cabinet al domnului senator Mihai Ruse. Sunt consilier. Există un contract între mine şi dumnealui. Contract făcut după toate regulile contractelor. Întâi am fost expert vreo şapte - opt luni, abia după aceea consilier. Prima dată am lucrat part time - patru ore. Iar de la 1 ianuarie sunt pe 8 ore. Contractul este anual. Deci poate că la finele anului o să spună că nu mai are nevoie de serviciile mele. Ok, asta e! Ne-am cunoscut acum mulţi ani, urmare, eu ştiu, a compatibilităţilor şi bunei înţelegeri interpersonale. Ştiţi că la noi, la ortodocşi, este un obicei ca la 25 de ani de căsnicie să faci nunta de argint. Ei bine, noi l-am scos la Nunta de Argint la Mănăstire, la Măxineni. Mă rog, fiecare aici înţelege şi percepe cum vrea. Dar de la una la alta, eu nu aş face confuzie între relaţia interpersonală şi aspectul acesta. Şi vă întreb ceva: e un păcat că la 25 de ani de căsătorie i-am scos la Mănăstire?! Asta apropo de acest interes public şi de faptul că ar vrea publicul să afle despre mine. Oricum bănuiesc faptul că dacă începeţi ancheta legată de mine, o să vă duceţi şi la ceilalţi consilieri de parlamentari să vedeţi cine sunt”, a declarat Lungu.

Cât despre momentul exact în care l-a cunoscut pe Ruse, acesta a precizat că nu îşi mai aminteşte, însă a declarat că l-a întâlnit prima oară într-un cerc de persoane, l-a remarcat şi au continuat apoi o relaţie de amiciţie.

Întrebat cum i se par toate discuţiile liderilor coaliţiei de Guvernare PSD - ALDE privind “statul parlalel” în condiţiile în care a activat ca ofiţer SRI, acesta a afirmat că nu ar trebui făcută confuzia între deciziile unor oameni care activează în cadrul unor instituţii şi instituţiile în sine.

Discuţii despre asta vor fi în permanenţă. Trebuie făcută foarte clar delimitarea între activitatea persoanelor din instituţiile respective şi instituţia în sine. Instituţia reprezintă un interes public, un interes naţional, acţionează conform legii. Persoanele, care vremelnic ocupă anumite funcţii acolo, dacă şi-au permis să acţioneze la limita legii, să răspundă! Să fie trase la răspundere. Fără niciun fel de probleme. Să se probeze activitatea neconformă cu legea şi să îşi ducă crucea dacă au greşit. Dar repet, nu presa, nu opinia publică este cea care trebuie să se pronunţe şi să condamne. Avem o lege, suntem un stat democratic, suntem stat european. În România, pentru a ne face bine trebuie să existe o singură domnie: a legii. Altfel, cu părerea şi eu îmi pot da. Pentru că mie nu îmi convine ceva, cred că nici dumneavoastră nu vă convin multe. Ne putem da cu părerea. Dar nu sunt nici legiuitor, nici reglementator, nici nimic. Opinii avem toţi. Că de asta avem dreptul la opinie constituţional vorbind”, a mai adăugat sursa citată.

 

Lungu susţine că nu vrea să candideze nicăieri

Întrebat cum de soţia sa s-a înscris în partidul Simonei Drăghincescu, iar el a ales să intre în ALDE, Severin Lungu a punctat că acasă nu face politică.

“Fiecare cum a gândit la momentul respectiv. Dacă îmi amintesc bine, ea atunci când a fost în campanie, asta a şi spus că încearcă să facă ceva dacă va ajunge în Consiliu, pentru comunitate. Acum că acea încercare va avea sorţi de izbândă sau mai puţin... Ştiţi şi dumneavoastră că mulţi ne dorim multe, dar sunt atâtea elemente, nu neapărat contrarii, factori care să ne blocheze. Asta e societatea în care trăim. Poţi să faci anumite lucruri, altele nu! Problema este ca ceea ce îţi asumi, să te gândeşti foarte bine atunci când o faci, să vezi dacă poţi să le realizezi. Pentru că, din păcate, la noi în societate eşti analizat în oglindă. Uite asta a fost dorinţa mea, dar constat după şase luni sau un an de zile că nu am putut îndeplini ceea ce am spus atunci. Ei bine, dacă spui asta, ţi-ai dat foc la valiză! Dar nu e chiar aşa. Nu suntem calculatoare, nu suntem strungari să spunem: luna asta voi face 50 de piese. Ştiţi că cel mai greu este să construieşti, cel mai uşor este să distrugi şi să comentezi”, a adăugat acesta.

Cât despre o posibilă candidatură viitoare pe orice poziţie, Lungu a preferat să puncteze doar că la momentul actual nu este interesat să candideze nicăieri.

“Am trecut în rezervă în toamna lui 2015. Am intrat în ALDE abia în 2017. Ca militar am avut restricţia de a nu face politică. Am spus-o şi o voi spune: a fost, consider, una dintre cele mai frumoase profesii care pot exista. Cum dumneavoastră poate o consideraţi pe a dumneavoastră. Şi am făcut-o cu plăcere. După ce am slujit  ţara 29 de ani ca militar, 25 de ani ca ofiţer - pentru că ştiţi că pe Legea 223, când se face evaluarea ai tot ce înseamnă activitate ca militar, inclusiv Şcoala Militară, inclusiv Armata -, am considerat că e suficient”, a conchis Lungu.

 

Simona Drăghincescu nu are o problemă că are un fost ofiţer SRI în partid

După cum a recunoscut chiar soţul acesteia, consilierul municipal PND Florica Lungu a fost tot ofiţer SRI şi a trecut în rezervă undeva în 2010. Contactată telefonic pentru a vedea cum percepe această situaţie, dar şi faptul că soţul Floricăi Lungu este membru ALDE, preşedintele PND Brăila, Simona Drăghincescu a afirmat că nu o deranjează absolut deloc. Ba mai mult, aceasta a ţinut să puncteze că nu ar fi primul exemplu, deoarece din câte ştie soţii Rădulescu au fost membri în partide diferite întotdeauna.

“Şi ce dacă el este în ALDE şi Florica Lungu în PND?! Doamna a ajuns la PND cum face toată lumea, a făcut cerere şi s-a înscris în partid. Ea este un om de mare valoare, drept pentru care am fost foarte bucuroasă şi fericită că a venit la mine la partid. S-a întâmplat când m-am înscris şi eu, în 2016. Normal că ne ştim dinainte. Nu am ascuns niciodată lucrul acesta. Ne ştim cam de 20 de ani. Cred că ne cunoaştem din 1998. Este o prietenie foarte veche. Eu am intrat în martie în partid şi ea a intrat în aprilie. Ceva de genul ăsta. Eram preşedinte interimar atunci. Dar care e problema? Ce dacă sunt în partide diferite cei doi?! Să fie sănătoşi! Noi, la Partidul Naţional Democrat votăm doar după cum ne dictează conştiinţa, conform legii şi numai în interesul cetăţenilor. Când avem ceva de spus, spunem. Când avem ceva de reclamat, reclamăm. Când avem de votat, votăm. Noi nu discutăm chestii din astea despre cum o să votăm un proiect sau altul. Ei hotărăsc cum votează la CLM, eu hotărăsc cum votez la Consiliul Judeţean. Şi ce dacă au fost la SRI?! Scrie undeva că nu au voie să intre în politică? Nu reprezintă niciun impediment pentru mine chestia asta. Pentru mine importantă este o singură chestie: că sunt nişte oameni foarte serioşi, pe care te poţi baza şi care cunosc foarte bine legea. Iar eu ştiu că au fost întotdeauna pentru interesul local şi interesul naţional. Dar ce este aşa şocant că Flori este la PND şi soţul ei la ALDE, când familia Rădulescu nu e străină de aşa ceva. Tot timpul el era la un partid şi ea la alt partid. Ce este chiar aşa? Nu mi se pare deloc ciudat. Atât timp cât nici măcar nu vorbim de chestii cu doctrine total diferite. Până la urmă, care e diferenţa între ALDE şi PND? Important este să reprezinte interesul cetăţeanului. Dacă votează cum îi dictează conştiinţa, este ok”, a declarat Drăghincescu.

Întrebată cum rămâne cu teoria liderilor PSD-ALDE (partide partenere în plan local cu PND) despre “statul paralel”, Drăghincescu a făcut un comentariu uşor ironic.

“Ce e cu statul paralel?! Ne aşezăm amândoi la un geam şi stăm paralel. Sigur că da. Nu am ce să comentez aici. În opinia mea nu cred că e niciun stat paralel. Cred că sunt nişte persoane care se adună şi cu asta basta. Habar nu am. Probabil există un sâmbure de adevăr pe undeva, dar nu e ceva care să fie valabil pe plan local. Aici e alt gen de «stat paralel». Şi la Consiliul Local stăm unii pe o parte şi alţii pe cealaltă parte, nu? Deci stăm paralel. Şi la Consiliul Judeţean tot paralel stăm, numai că unii în spatele altora”, a conchis Drăghincescu.

 

Rădulescu susţine că prezenţa lui Lungu în ALDE va fi analizată prin rezultatele de la Europarlamentare

Plecând de la cele spuse de Simona Drăghincescu, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au contactat-o şi pe Daniela Rădulescu pentru a vedea dacă într-adevăr soţul ei face parte din alt partid. Aceasta a afirmat că lucrurile nu stau deloc aşa, ba chiar a punctat că mai nou, soţul său, Ştefan Rădulescu, este membru ALDE, deşi nu are vreo funcţie în partid.

“Apropo de comentariul doamnei Simona Drăghincescu, nu pot spune decât atât: fiecare are culoarul său politic. Nu vreau să comentez mai mult. Doar atât: soţul meu nu este membru al altui partid politic decât cel în care activez eu şi nici nu a fost vreodată”, a declarat Rădulescu.

Cât despre prezenţa lui Severin Lungu în ALDE, aceasta a precizat că fostul şef SRI Brăila face parte din echipa lui Mihai Ruse, iar dacă prezenţa sa în partid va face bine sau nu organizaţiei, se va vedea la Alegerile Europarlamentare.

“Eu cât am fost preşedinte de partid, consider că mi-am făcut destul de bine datoria. Am reuşit să obţin doi consilieri municipali, doi judeţeni şi un senator în urma alegerilor de atunci. Domnul Severin este venit cu echipa domnului Ruse. Dacă domnul preşedinte a considerat că este plusvaloare, probabil că aşa este. Dar repet, este un om în echipa dânsului şi cele mai bune măsurători se vor face la Alegerile Europarlamentare. Cât despre soţia dânsului, doamna consilier Florica Lungu, dumneaei era următoarea pe lista PND, iar după demisia Ginei Ilie, era normal să intre în CLM”, a mai spus Rădulescu.

 

Lungu şi scandalul plagiatului

Reamintim că, Severin Florian Lungu, care a fost şeful SRI Brăila la mijlocul anilor 2000, cunoscut ca prieten al ex-premierului Mihai Tudose, se află în centrul unui scandal, după ce numele său a apărut pe o listă privind mai multe acuzaţii de plagiat la nivelul lucrărilor de doctorat. Pe scurt, Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” (ANIMV) şi-a reclamat opt doctori pentru plagiat la CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare). Aşa cum am anunţat şi într-o ediţie anterioară, informaţiile au fost prezentate, recent, de pressone.ro care a făcut o trecere în revistă a tuturor celor acuzaţi. Deşi la vremea respectivă Lungu nu a putut fi contactat pentru a-şi expune un punct de vedere, ulterior a revenit şi a punctat că teza de doctorat şi-a realizat-o ţinând cont de legislaţia în vigoare în anul 2010, astfel că nu îşi reproşează absolut nimic.

Trebuie spus de asemenea, că soţia acestuia, Florica Lungu a intrat în CLM Brăila în luna iulie, ca urmare a demisiei PND-istei Gina Ilie.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro