Mergi la conţinutul principal

Rugaciuni pentru contenirea secetei, de ziua Sfintului Ilie

Sute de credinciosi au participat, ieri, la hramul bisericii "Sfintul Prooroc Ilie Tesviteanul" de pe strada Rosiori, lacas sfint care poarta pe umeri nu mai putin de 135 de ani de istorie. Ctitorie a breslelor brailene din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, biserica pastorita de parintele Costica Enache si de parintele
Nicolae Neagu s-a dovedit neincapatoare pentru multimea de credinciosi care au venit dis-de-dimineata sa aprinda o luminare, sa se roage pentru sanatate si belsug in casa si sa imparta celor nevoiasi din roadele pamintului. Brailenii s-au rugat Lui Dumnezeu pentru "vremuri pasnice", pentru "mintuirea tuturor", pentru "sufletele celor adormiti in Domnul" si pentru contenirea secetei care pirjoleste holdele. Sfinta Liturghie a fost oficiata de parintele paroh Costica Enache. Concomitent, in toate lacasele de cult ortodoxe, preotii au inaltat rugi catre Dumnezeu, pentru indepartarea urgiei care transforma pamintul Baraganului intr-un adevarat desert si pentru ploi binefacatoare. Ieri a fost sarbatoare si in rindul angajatilor din Sistemul Energetic National, pentru ca Sfintul Ilie este patronul spiritual al energeticienilor romani.
Biserica "Sfintul Prooroc Ilie Tesviteanul", ridicata in vechiul cartier al Pietii, are venerabila virsta de 135 de ani. Conform pisaniei asezate la intrarea in sfintul lacas, piatra de temelie a edificiului a fost pusa la 8 septembrie 1872. Cinci ani mai tirziu, pe 20 iulie 1877, biserica "Sf. Ilie" a fost sfintita de catre PS Melchisedec, episcopul Dunarii de Jos, in toiul Razboiului de Independenta. La acea vreme, protopop al Brailei era vrednicul parinte Alecu Sudeteanu. Biserica "Sf. Ilie" a fost construita din daniile corporatiilor (breslelor) Carutasilor, Dragomanilor (translatorilor), Hamalilor (docherilor) si Casapilor (macelarilor), precum si ale credinciosilor din Cartierul Pietii. La anul 1894, a fost ridicata turla mare de deasupra naosului si a fost refacut acoperisul. Pictura care acopera catapeteasma sfintului lacas a fost realizata de zugravul Matache Orasanu in anul 1877, iar fresca doi ani mai tirziu, de catre D. Teodorescu. Acesta a realizat si pictura din turla mare, in 1894. In timpul primului Razboi Mondial, cind rusii din sectorul de front Nanesti - Namoloasa bombardau fortele inamice care ocupasera Braila, un obuz a explodat la doar 20 de metri distanta de biserica, provocind fisuri in zid si in turle. Desi s-au facut lucrari de reparatii, de catre preotul B. Enachescu, "Sf. Ilie" a avut din nou de suferit din pricina cutremurului din toamna lui 1940, astfel ca turla mica n-a mai putut fi salvata. Stricaciuni mari au mai fost provocate bisericii pe timpul cutremurului din martie 1977. Dupa definitivarea lucrarilor de reparatii, facute prin stradania preotului paroh Costica Enache, a avut loc resfintirea sfintului lacas, la data de 23 octombrie 1986, de catre PS Epifanie Norocel, episcopul Buzaului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro